Barça

La nova cursa per l'aval de Laporta es lliura a Madrid

Jaume Roures deixarà d'aportar 30 milions a finals de novembre i el Barça negocia amb l'Estat una nova llei de l'esport

Joan Laporta, amb mascareta vermella, amb Florentino Pérez a la llotja de Valdebebas.
4 min

BarcelonaMés de 30.000 vots en unes eleccions històriques –les segones amb més participació al Barça– van legitimar Joan Laporta per engegar la seva segona etapa al capdavant del club blaugrana. Els socis li van donar més de la meitat de suports el 7 de març, però no va ser fins deu dies després que l'advocat barceloní va prendre possessió de la institució juntament amb els seus directius, entre els quals hi ha Eduard Romeu i no Jaume Giró malgrat que el primer no va participar en la candidatura Estimem el Barça i el segon en va ser un dels seus membres més destacats. Un dels motius d'aquest relleu d'última hora va ser la cursa d'obstacles que la nova directiva va haver de superar per dipositar un aval de 124,6 milions (el 15% del pressupost de despeses del club) en un termini que va estar a punt d'esgotar-se. La negociació per reunir tants diners va acabar-se de matinada en un despatx notarial de la Diagonal de Barcelona. Però l'aval venç el mes que ve i aquest cop la partida es jugarà a Madrid.

Com que Laporta i els seus col·laboradors més estrets –Elena Fort, Rafael Yuste, Alfons Castro i Josep Cubells, entre d'altres– no tenien prou patrimoni per compensar l'aval que emetia el Sabadell, la cerca de nous suports es va fer imprescindible una vegada guanyades les eleccions. Giró va assegurar-se el suport de Jaume Roures (Mediapro) en forma de 30 milions abans de decidir no integrar la junta, però faltaven més calés per arribar al famós 15%. Així és com van irrompre José Elías i l'avui vicepresident Romeu amb el capital d'Audax per solucionar el problema amb un aval de 40 milions revisable a la baixa en funció del pressupost.

El múscul de l'empresa de renovables amb seu a Badalona va ser la solució a les condicions draconianes del fons HPS, que demanava un interès pròxim al 5% a canvi de contraavalar una quantitat que, sense Roures, hauria sigut de 70 milions. Amb el Barça en pèrdues, és normal que les entitats financeres elevin els costos tant per emetre l'aval (que és el que va fer el Banc Sabadell) com per compensar-lo (que és el que hauria fet HPS). Al final, els moviments de Laporta amb Audax i Roures van rebaixar molt la pressió per a la butxaca dels directius. Fins i tot, a última hora faltaven 10 milions que va aportar el mateix Banc Sabadell, segons va revelar La Vanguardia. A canvi, l'estructura de l'aval va ser menys estable.

Jaume Roures ja ha anunciat que es deslligarà de l'aval a finals de novembre, de manera que Laporta haurà presentar-ne un de nou a la Lliga equivalent al 15% del pressupost d'aquest curs per continuar sent president. Tampoc se sap què passarà amb l'aportació que va fer el Sabadell al març.

Amb els números que va aprovar l'assemblea de socis, es necessitarà un aval de 117 milions d'euros, una quantitat només 8 milions més baixa que la de l'aval del març. Amb tot, sense el suport clau de Roures, l'objectiu es posa més difícil. Quan se'ls pregunta per aquest repte, a Audax reaccionen amb tranquil·litat i predisposició: "No ens amoïna gens, ho tenim controlat". És a dir, calma davant d'un escenari en què hagin de posar més diners. En paral·lel, però, la junta es prepara per evitar que es reeditin patiments del passat. D'aquí que, per exemple, vulgui canviar els estatuts i elevar el sostre de directius fins als 25.

Florentino, alineat amb Laporta

Si bé Laporta estudia a Barcelona vies que garanteixin l'estabilitat del seu govern, fet imprescindible per aspirar a bons acords amb Goldman Sachs per a l'Espai Barça, és a Madrid on juga el partit més important per l'aval. Segons ha pogut saber l'ARA, el president blaugrana va del bracet amb el seu homòleg madridista, Florentino Pérez, perquè el govern espanyol modifiqui la llei de l'esport abans de finals del mes de novembre, que és quan venç l'actual garantia de la junta del Barça.

Pérez, que per presidir el Madrid avala la totalitat del cèlebre 15% amb el seu patrimoni personal, no té problemes en aquest sentit, però ha trobat en Laporta un aliat perfecte per fer front comú contra la Lliga i Javier Tebas i a favor del projecte de la Superlliga. Per això el vol ajudar i lidera, també en nom de l'Athletic Club i l'Osasuna –els altres entitats propietat dels socis–, les converses per canviar una normativa que es va redactar fa 26 anys i que, segons el seu criteri, ha quedat obsoleta. Florentino hi està a favor malgrat que la llei vigent faci quasi impossible qualsevol tipus d'oposició entre la massa social blanca.

Fonts governamentals asseguren a l'ARA que els contactes existeixen des de fa setmanes i que hi ha predisposició a l'entesa, però descarten del tot que el percentatge del 15% es redueixi a zero. "Sempre hem d'assegurar una garantia", argumenten. Això sí, a la Moncloa estan oberts a posar al dia la norma amb uns tipus que vagin "per franges" en funció del pressupost de despeses a avalar. Al mateix temps, però, dubten que les esmenes pertinents es puguin publicar al BOE abans de finals de novembre, que és quan Laporta haurà de presentar el nou aval a la Lliga. Sigui com sigui, la cursa que al març va acabar amb càntics en una notaria es reprèn amb actors familiars (Audax) i altres nous implicats amb seu a Madrid: Florentino Pérez i el ministre de Cultura i Esports, el català Miquel Iceta, responsable últim del Consell Superior d'Esports.

stats