Un nou paradigma negociador per salvar el Barça de la ruïna
El club ultima la renovació de Pedri i avança la d'Ansu Fati sota estrictes paràmetres definits per Ferran Reverter i Mateu Alemany
BarcelonaLa primera renovació de Joan Laporta en la seva segona etapa com a president del Barça no va ser la de Leo Messi, que hauria signat la seva desena ampliació amb el club de la seva vida. Les estretors del club blaugrana van acabar amb l'argentí marxant a contracor a París i amb el mandatari orfe d'alegries en matèria esportiva, ja que tampoc va trobar la manera d'il·lusionar la parròquia amb un nou tècnic per substituir Ronald Koeman ni va estar en disposició d'afrontar cap gran fitxatge per al primer equip masculí. La previsió, tanmateix, és que pugui començar a celebrar acords importants esportivament en les pròximes setmanes. En aquest sentit, el mateix Laporta, que només ha pogut anunciar les rebaixes salarials de tres dels quatre capitans, va avançar cofoi en una entrevista a RAC1 que les millores contractuals de Pedri González i Ansu Fati van per bon camí. Tots dos acaben el 2022 i tenen unes condicions que no quadren amb la seva projecció.
De les dues renovacions estratègiques que s'imposen a curt termini a criteri de la direcció esportiva, la que més avançada està és la de Pedri. Fonts de la negociació asseguren a l'ARA que el canari deixarà de ser el membre de la plantilla amb el sou més modest (ara percep poc més d'un milió i mig net anual) per col·locar-se a la classe mitjana de l'actual escala salarial, lluny de Philippe Coutinho, líder accidental del rànquing. La intenció del Barça és que el nou contracte del jove migcampista, el primer que rubricarà sent major d'edat, segueixi la línia d'austeritat que Mateu Alemany i Ferran Reverter van començar a posar en pràctica amb Eric García, que va arribar al Camp Nou després que la nova gerència revisés a la baixa les quantitats que tenia emparaulades amb la directiva sortint, i que no va fer el pes a Ilaix Moriba, traspassat al Leipzig els últims dies del mercat estival. Aquesta nova manera d'enfocar els contractes professionals ataca la deriva dels últims exercicis, marcada pels acords llargs, ascendents i rics en variables de fàcil compliment i bonus de fidelitat. Ara el modus operandi recomana esbossar primer el cost total de l'acord per després definir-ne la durada ideal. Cal ser quirúrgic en temps de vaques magres.
Pedri i el Barça estan més o menys en sintonia amb la magnitud de la millora que s'ha de fer, però encara no han pactat si el contracte serà llarg (fins al 2026 o el 2027), tot i que revisable en dos o tres anys en funció del rendiment del jugador, o si s'opta per un compromís més curt. L'acord vigent amb el de Tegueste finalitza el 30 de juny del 2022, si bé podria executar una pròrroga unilateral fins al 2024, cosa que també succeeix en el cas d'Ansu Fati. La idea de la direcció esportiva, però, és posar ja els emoluments de Pedri a l'altura del seu valor de mercat, que des que va fitxar pel Barça s'ha multiplicat per cinc i, segons el web especialitzat Transfermarkt, no ha patit cap baixada els últims mesos, ni tan sols aquests dies en què el jugador ha estat lesionat. L'ex del Las Palmas va arribar a Barcelona amb un perfil baix, com una aposta del secretari tècnic Ramon Planes, i en el seu primer curs a l'elit va acabar jugant 75 partits oficials entre club i seleccions. Haver-se fet un lloc tant a l'onze culer com als plans de Luis Enrique a l'absoluta i del combinat olímpic a Tòquio l'ha dut a convertir-se en l'únic candidat de l'actual plantilla del Barça a la final masculina de la Pilota d'Or. També li ha valgut el premi memorial Aldo Rovira, en què es va imposar en la votació a Messi i a De Jong. Per cert, Laporta –amb veu però sense vot– hauria guardonat l'interior neerlandès.
Evitar un culebró amb Dembélé
Amb Pedri pendent de rematar la durada del seu contracte, la situació d'Ansu Fati encara ha de cremar més pantalles. Mundo Deportivo va avançar que el representant de l'hispanoguineà, Jorge Mendes, ja té el primer esborrany blaugrana, que serà més curt del que seria desitjable a causa de la situació econòmica del club. Hi ha certa pressa amb Ansu. Amb la firma d'un nou contracte, el Barça donaria una alegria als socis i tornaria a tenir la paella pel mànec amb un dels actius esportius més cars que té avui dia. Perquè, amb el 30 de juny del 2022 com a data de finalització del compromís vigent, no es pot ni promocionar la marca Barça amb el jove davanter com a abanderat ni tampoc es pot aspirar a una venda milionària en cas que sigui necessària. Una venda, per cert, que durant l'estiu va tenir adeptes al si del club.
Ansu i Pedri tindran a partir d'ara millors condicions contractuals. També amb Gavi, la nova sensació culer, hi ha previstes trobades per apujar el salari vigent. En canvi, les negociacions obertes amb Sergi Roberto i Ousmane Dembélé van en el sentit contrari. Amb el reusenc, tal com va avançar l'ARA el 29 de setembre, les converses han viscut una estrebada perquè el Barça vol que la rebaixa sigui més substancial del que es va pactar fa unes setmanes. En tot cas, l'acord es tancarà perquè el jugador no vol marxar. Menys clar és l'assumpte amb Dembélé, que finalitza contracte l'estiu que ve i té menys pressa que el club per ampliar el compromís a la baixa. L'extrem francès està a punt de reaparèixer i Laporta, que sap que és un actiu de futur si les lesions el respecten, vol renovar-lo per evitar que marxi lliure l'estiu que ve. Segons el diari Sport, si no hi ha voluntat negociadora per part del jugador, l'entitat podria seguir el mateix camí que amb Ilaix: ostracisme i graderia.