El nou Palau Blaugrana no motiva Goldman Sachs
El banc d’inversió que negocia el finançament de 1.500 milions de l'Espai Barça centra el seu interès en la remodelació del Camp Nou
BarcelonaEl nou Camp Nou és la joia de la corona de l’Espai Barça. Ningú ho dubta. Quan estigui finalitzat (en principi, a finals del 2025) es convertirà en un dels millors estadis del món de l’esport i permetrà al club blaugrana un gran increment en els ingressos anuals. La idea és començar a moure alguna màquina aquest estiu, però, com ja va explicar l’ARA, fonts coneixedores de la situació informen que, tenint en compte que la junta directiva de Joan Laporta està refent intensament el projecte de la junta de Josep Maria Bartomeu, és molt improbable que aleshores el Barça tingui la llicència d’obres definitiva i hauria de començar a fer la remodelació amb una llicència per trams.
Però a l’ombra espera un altre gran projecte que el club també necessita tirar endavant, el nou Palau Blaugrana, en aquest cas previst per a finals del 2027. En aquest sentit, la junta directiva de Laporta s’està trobant amb un problema que ja va haver d’afrontar la de Bartomeu. A Goldman Sachs, el fons d’inversió nord-americà que el club busca que financi l’Espai Barça, no el motiva gaire la inversió en el nou Palau. “Només els interessa l’estadi”, sentencia a l'ARA un càrrec important de l'entitat, que afegeix: “Durant l’última part del mandat de Bartomeu el nou Palau va desaparèixer de tots els calendaris d’obres i presentacions”.
El Barça té previst destinar al nou Palau, al Petit Palau, a la pista de gel i a l’estació d’autobusos 420 milions del sostre de 1.500 que els socis li han donat permís per demanar a l’hora de buscar finançament. L’exdirector general Ferran Reverter va viatjar als Estats Units el cap de setmana anterior a la seva dimissió, que va tenir lloc el 8 de febrer, amb la intenció de fer avançar les negociacions, però no va aconseguir concretar res. Ara haurà de ser el seu substitut, encara per decidir, qui agafi les regnes de les converses. Fa uns dies, l'ARA ja va explicar que el perfil de CEO que està buscant Laporta per cobrir la vacant de Reverter és el d'expert en finances. En paral·lel, el club negocia amb CVC la forma d'acollir-se a LaLiga Impulso sense que els diners computin com a deute.
“A Goldman Sachs només li interessa el Camp Nou i el futbol. No ho ha amagat mai. Només donava diners per a l’estadi. La resta d’actuacions s’haurien finançat amb els ingressos addicionals que comportarà l’Espai Barça”, explica una persona coneixedora de les converses que va tenir la junta de Bartomeu amb el banc d’inversió nord-americà. “El problema de fons és que, de moment, no hi ha un pla de negoci real i seriós i, per tant, no es valora el potencial real que pot tenir el nou Palau”, afegeix. D'altra banda, un exdirectiu aprofundeix en aquest desinterès de Goldman. “Els ingressos incrementals del nou Palau no els consideraven en el pla de negoci, el retorn venia només dels incrementals del nou Camp Nou. Per tant, el seu interès principal, que era assegurar-se que s’aconseguirien els ingressos previstos, lògicament passava per la rehabilitació del Camp Nou”, exposa. “El que demanaven era que els diners primer fossin per a l’estadi i tot allò que fos necessari per aconseguir la llicència”, afegeix. Mentrestant, des de la junta de Laporta es limiten a dir que treballen "per redefinir el projecte del nou Palau”.
La desintegració del Projecte Palau
Albert Soler, director d’esports professionals del Barça des del 2015 fins al 2021, va ser l’ideòleg del Projecte Palau, que tenia com a objectiu que els empleats que treballaven per al Palau tinguessin una estructura vertical separada dels assumptes relatius al futbol. “Soler no volia barrejar peres amb pomes i volia fer un projecte sostenible i autosuficient”, explica un extreballador del club.
Amb l’arribada de Laporta a la presidència, aquesta estructura es va anar desintegrant. De fet, Roger Rocasalbas, exjugador d’hoquei patins del Barça i home de confiança de Soler en aquest projecte, va deixar el club fa unes setmanes. “Ara l’estructura s'ha reconstruït de manera molt més transversal i eficaç”, sentencien des del club.