El Nou Espai Barça, en 25 preguntes clau
Josep Maria Bartomeu, Javier Faus, Jordi Cardoner i Jordi Moix responen a les qüestions essencials d'un projecte estratègic "que afecta al futur del Barça dels pròxims 50 anys"
BarcelonaEl Barça ha preparat un 'microsite' a la seva pàgina web per respondre els dubtes dels seus socis sobre el Nou Espai Barça. Josep Maria Bartomeu, Javier Faus, Jordi Cardoner i Jordi Moix responen a les 25 preguntes clau del projecte.
1. Per què un referèndum?
Josep Maria Bartomeu: "Aquesta és una decisió estratègica que afecta al futur del Barça dels pròxims 50 anys. Ha de ser una decisió de tots i que el màxim número de persones la facin possible. El referèndum és un compromís de la junta directiva. La reforma estatutària va crear l'eina del referèndum, que ha de ser una expressió social vàlida i contundent que sigui conseqüent amb l'essència democràtica del nostre club. La copropietat que compartim tots els socis del Barça forma part de la nostra identitat i és quelcom que hem de potenciar".
2. Per què cal fer un Nou Espai Barça?
Josep Maria Bartomeu: "El Nou Espai Barça és una proposta patrimonial que marcarà el futur social, econòmic i esportiu del club. El creixement del Barça al llarg de la seva història està molt lligat a l'evolució dels seus estadis. També a la visió estratègica que van tenir les generacions passades de barcelonistes per afrontar aquests reptes. Fins i tot en moments complicats políticament i econòmicament, els meus antecessors en la presidència van ser valents per proposar aquests salts patrimonials. D'això ens hem beneficiat tots els barcelonistes aquests anys. Un patrimoni sòlid i fort és la millor garantia de que el Barça pugui mantenir la seva independència. Tots els barcelonistes tenim la responsabilitat i el deure de protegir aquest patrimoni i posar-lo en valor. Creiem que la proposta del Nou Espai Barça és una gran oportunitat històrica d'augmentar i millorar aquest patrimoni".
3. Com es farà?
Josep Maria Bartomeu: "Construint un nou estadi sobre la base de l'estructura actual del Camp Nou, preservant tota la seva càrrega emocional, i un nou Palau que reafirmi la vocació poliesportiva del nostre club i impulsi les nostres seccions. Necessitem tenir un estadi a l'alçada de la grandesa del club i del nostre equip, un estadi entre els millors del món i del que tots els barcelonistes ens sentim orgullosos, un estadi modèlic amb els últims avenços en matèria de construcció i tecnologia, amb millors accessos, més còmode i confortable, totalment cobert i que millori la visibilitat i l'experiència de veure un partit del Barça, un estadi que doni el dret a molts socis de tenir un abonaments després de molts anys d'espera. El club necessita fer aquest Nou Espai Barça per poder mantenir la seva posició de referència i no perdre el pas envers els seus competidors, que ja han donat el salt qualitatiu o estan a punt de fer-ho. La millor manera de mantenir l'excel·lència esportiva és tenir un club econòmicament potent i que pugui aconseguir ingressos i recursos per poder seguir gaudint dels millors jugadors del món".
4. El patrocinador pot ser el mateix que el de la samarreta?
Javier Faus: "No tenim previst que el patrocinador que posi el cognom comercial al Camp Nou sigui el mateix patrocinador de la samarreta, sigui el que sigui en aquell moment. La idea finançera i comercial que tenim és diversificar els patrocinis i les marques comercials. Per tant, en aquest moment, nosaltres no estem gaire a favor que la mateixa marca estigui als dos llocs, a l'estadi i a la samarreta".
5. Què passa amb els socis que no volem un cognom comercial per a l'estadi?
Javier Faus: "Respectem molt que un soci estigui d'acord amb la proposta del Nou Espai Barça, però que no vulgui un cognom al Camp Nou. Jo respectem, però nosaltres considerem que perquè el projecte sigui sostenible, no afecti al projecte esportiu i no impliqui una aportació econòmica per part del soci, un terç del finançament s'ha de generar a través de patrocinadors. El soci el que sí que tindrà és la possibilitat de votar sí o no al cognom concret en una assemblea de compromissaris".
6. Quina diferència hi ha entre posar un nom o un cognom a l'estadi?
Javier Faus: "La diferència és molt substancial. La nostra decisió estratègica ha estat no vendre els noms de l'estadi sinó posar-li un cognom, que té menys valor comercial. Per exemple, posar un nom seria el cas de l'Allianz Arena o l'Emirates Stadium. Posar un cognom seria l'opció de combinar una marca comercial, però mantenint el nom del Camp Nou. Aquest cognom estaria subjecte a un concurs internacional i la junta directiva proposaria a l'assemblea l'opció finalista per a l'aprovació dels socis compromissaris. Avisarem a la marca guanyadora que el contracte no podrà fer-se efectiu fins que sigui ratificat pels socis. Si l'assemblea decidís no ratificar el contracte, mai entraria en vigor".
7. Quina marca portarà el cognom comercial de l'estadi?
Javier Faus: "L'aprovació del referèndum no implica en cap cas que estigui aprovat el cognom comercial. El que estarà aprovat és el concepte de que una part del finançament ha de venir d'un cognom comercial, però el nom definitiu vindrà sempre condicionat a una aprovació expressa de l'assemblea de compromissaris, tal com estableixen els nous estatuts. El cognom és una solució perquè al soci no li costi diners aquesta inversió important per al futur del club".
8. Com afectarà a l'excel·lència esportiva?
Javier Faus: "La proposta del Nou Espai Barça no afectarà la planificació del primer equip de futbol ni, per tant, la recerca de l'excel·lència esportiva. Mai posarà en risc el projecte esportiu. El Nou Espai Barça està concebut, pensat i planificat perquè no afecti l'equip mentre es realitzen les obres. Després l'increment d'ingressos que implicarà posar en valor les nostres instal·lacions potenciarà els recursos per seguir invertint en la millora dels nostres equips, en el nostre planter i en la Masia".
9. Com es pagarà?
Javier Faus: "Amb un pla de finançament sòlid, fonamentat majoritàriament (400 milions d'euros) en recursos del club, recursos generats pel mateix projecte i patrocinadors per posar un cognom comercial a l'estadi. A més, un cop cancel·lat el crèdit actual, el club estarà en una situació patrimonial molt sanejada per poder finançar-se amb un nou crèdit bancari exclusiu per al projecte (200 milions d'euros) a amortitzar en quatre anys, un cop finalitzades les obres. El pla de finançament tindrà un període de vuit anys (2017-2024), sense necessitat de demanar 'derrames' als socis i sense afectar, en cap cas, al projecte esportiu". Com es finançarà el Nou Espai Barça?
10. Quan costarà al soci?
Javier Faus: "El soci no pagarà res d'aquest projecte. No es finançarà la proposta del Nou Espai Barça apel·lant a la butxaca del soci. Per tant, no es demanaran quotes a compte, el que anomenem 'derrames'. El pla de negoci per finançar l'obra no preveu augment d'abonaments. Aquesta junta directiva ja va decidir no apujar els abonaments, més enllà de la inflació, fins al 30 de juny del 2016. Ara bé, al junta directiva que entri a governar el club aquell any decidirà què vol fer amb els preus dels abonaments per afrontar les necessitats ordinàries del club, el projecte esportiu o el que decideixi".
11. Quant costarà el projecte?
Javier Faus: "La proposta del Nou Espai Barça té un cost previst d'uns 600 milions d'euros. El nou Camp Nou costarà 420 milions d'euros. Els altres 180 milions d'euros es reparteixen entre els conceptes següents. 90 milions per construir un nou Palau amb 10.000 seients que ens permeti competir a l'Eurolliga, un nou miniPalau de 2.000 places i una nova pista de gel. Uns altres 40 milions d'euros seran per fer un aparcament soterrani de 5.000 places que millorarà la seguretat dels vianants i alliberarà la superfície per crear un nou espai d'oci. Els restants 30 milions d'euros són per construir els edificis complementaris, com noves i modernes oficines, una nova seu social, espai per a les penyes, un nou auditori, el casal de l'avi, taquilles i espais verds i oberts. Finalment, els últims 20 milions d'euros són per infraestructures urbanístiques i la construcció d'un nou Miniestadi a Sant Joan Despí".
12. Per què no s'ha triat ja el projecte definitiu?
Javier Faus: "Per dues raons. La primera, ser eficients. La segona, estalviar costos".
13. Què és l'Espai Barça?
Javier Faus: "L'Espai Barça no és només la remodelació del Camp Nou. L'Espai Barça és i serà el complex esportiu més important d'Europa i del món al centre d'una gran ciutat". Més informació sobre l'Espai Barça.
14. Per què el Camp Nou costarà 420 milions d'euros?
Javier Faus: "És rellevant definir què costarà què. El Nou Espai Barça tindrà un cost de 600 milions d'euros. El nou Camp Nou costaria 420 milions d'euros, una xifra que també inclou els honoraris dels arquitectes, impostos i llicències".
15. Per què un estadi per a 105.000 espectadors?
Jordi Cardoner: "Volem que els nostres socis puguin tenir dret a un seient. Augmentant l'aforament, augmentem la possibilitat de tenir un seient".
16. Tots els socis inscrits a la llista d'espera d'abonaments tindrien un seient al nou Camp Nou?
Jordi Cardoner: "Una part important de l'ampliació de l'aforament es destinarà a la llista d'espera".
17. Quants socis mantindran el mateix seient?
Jordi Cardoner: "La gran majoria dels socis abonats mantindran el mateix seient al nou Camp Nou. De totes maneres, el club ofereix un procés transparent i clar per tal que els socis puguin sol·licitar un agrupament amb familiars o amics o canviar de zona".
18. Els socis abonats podran sol·licitar estar a prop dels familiars o canviar de seient al nou Camp Nou?
Jordi Cardoner: "El club ofereix un procés transparent i clar per tal que els socis puguin sol·licitar un agrupament amb familiars o amics o canviar de zona".
19. Les obres afectaran els socis abonats?
Jordi Cardoner: "L'afectació de les obres serà mínima per als abonats. En el cas que alguna localitat quedi afectada, al soci se li assignarà una localitat de categoria igual o superior. Si és cert que tindran les molèsties pròpies de les obres de l'entorn".
20. Què canviarà de l'actual Camp Nou?
Jordi Moix: "La que plantegem no es tracta d'una reforma cosmètica, no es tracta de fer una nova pell del camp".
21. Com serà el nou Palau Blaugrana i en què millorarà el que tenim ara?
Jordi Moix: "El Palau Blaugrana ja té 43 anys i ha quedat obsolet. De l'aforament total de 7.500 seients, més de 1.000 tenen visibilitat deficient. Els serveis per als espectadors són insuficients i estan mal distribuïts. El nou Palau tindrà totes les prestacions d'una instal·lació moderna, d'última generació". Més informació sobre el nou Palau Blaugrana.
22. Quin serà l'aspecte definitiu de l'Espai Barça i el disseny del Camp Nou?
Jordi Moix: "El disseny definitiu es concretarà a través d'un concurs internacional d'arquitectura".
23. L'arquitecte serà local, internacional o una opció mixta?
Jordi Moix: "Obrirem un concurs internacional que estem convençuts que atraurà l'interès dels despatxos d'arquitectes de tot el món. Habitualment en aquest tipus de projectes es dóna la col·laboració entre un despatx internacional i un local".
24. Com es podran evitar les desviacions pressupostàries?
Jordi Moix: "Voldria desmitificar aquest concepte de que totes les obres es disparen. Agafo l'exemple de l'ampliació de l'estadi, que es va fer del 79 al 82. Va ser una obra de 600 milions de pessetes que no va generar cap desviació significativa als comptes".
25. Si no s'aprova el projecte, es farà igualment el Palau Blaugrana?
Jordi Moix: "Estem en una moratòria amb l'Eurolliga. Aquest organisme accepta que, si s'accepta aquesta proposta del Nou Espai Barça, tindrem el nou Palau d'aquí a uns anys, però vol saber els terminis. Si no s'aprovés, faríem igualment un nou Palau o hauríem de trobar una solució per poder competir a l'Eurolliga perquè és evident que el Barça és un club poliesportiu i, per tant, alguna solució haurem de trobar, però el Palau Blaugrana ja té 43 anys i ha quedat obsolet".