Barça

Només el nucli dur de Laporta resisteix

Juli Guiu s’afegeix al nombrós grup de directius i executius que deixen el Barça

Joan Laporta en una imatge d’arxiu durant una compareixença al senat del Barça. ENRIC FONTCUBERTA / EFE Juli Guiu i Joan Laporta en una imatge d’arxiu d’una compareixença 
davant els mitjans de comunicació. QUIQUE GARCÍA / EFE
11/01/2025
4 min
10
Regala aquest article

BarcelonaJoan Laporta ja s'ensumava que Juli Guiu presentaria la dimissió. Sabia que el vicepresident de màrqueting estava molt molest perquè se l'havia apartat de les negociacions amb Nike. En el seu lloc, havia donat plens poders a Darren Dein perquè fes d'intermediari, feina per la qual va cobrar una comissió de 50 milions que majoritàriament va pagar el Barça. Guiu tenia presa la decisió des de feia uns dies, asseguren a l'entorn de la directiva, però va preferir esperar a la resolució del cas Dani Olmo - Pau Víctor per fer el pas. En plena tempesta, no volia tirar més llenya al foc.

La renúncia de Guiu s'afegeix a la nombrosa llista de persones que han abandonat el vaixell que comanda Joan Laporta des de les eleccions del 2021. A molts se'ls va fer fora, però un grup notable ha decidit fer les maletes per voluntat pròpia. A la llista hi figuren tres directius –quatre, si es compta també Jaume Giró, que ni tan sols va arribar a prendre possessió del càrrec– i molts executius. Alguns, de primeríssim nivell, com el CEO Ferran Reverter, la directora corporativa Maribel Meléndez o el cap de l'àrea esportiva Franc Carbó. Cap d'ells formava part del nucli dur del president, del de màxima confiança, i s'havien afegit al seu equip darrerament.

Juli Guiu va entrar a la junta del Barça de la mà de Jaume Giró

Guiu i Laporta es van posar en contacte el 2020, quan el president blaugrana buscava múscul empresarial i econòmic per al seu equip. Jaume Giró va ajudar a fer d'enllaç, ja que coneixia l'empresari musical des de feia anys. El màxim dirigent del grup Clipper's feia temps que volia ser a la junta blaugrana i va provar d'entrar-hi molts anys abans a través de Marc Ingla. Quan Giró va acceptar l'encàrrec de ser el responsable econòmic de la candidatura Estimem el Barça, Guiu s'hi va afegir. Però Giró no estava còmode amb el que veia de Laporta, ni la seva manera de fer ni algunes de les persones amb qui més confiava. Va decidir marxar abans de les eleccions però va esperar als comicis per evitar fer soroll. No va prendre possessió del càrrec i es va desvincular definitivament del club enviant un burofax a la Lliga explicant la seva renúncia. Guiu, però, volia continuar. "És un gran barcelonista i el seu amor al club va poder més que cap altra cosa", assegura a l'ARA una persona que el coneix bé. Havia caigut bé a la junta i alguns, fins i tot, parlaven tan bé d'ell que el consideraven un candidat a tenir en compte el dia que Laporta fes un pas al costat. A més, era dels pocs que tenien capacitat econòmica per costejar la campanya electoral i assumir la part proporcional de l'aval de 124,7 milions que es necessitava aleshores per ser directiu.

La junta directiva de Laporta el dia de la presa de possessió.

Els coneixements empresarials en l'àmbit musical de Juli Guiu van ser claus per a l'acord entre el Barça i Spotify, segellat el 2022. Aleshores ja hi va ser present Darren Dein. De fet, Guiu va elogiar la figura de Dein en algunes entrevistes, a qui considerava una peça "imprescindible" per a un contracte d'aquella magnitud. La diferència entre Spotify i Nike és que, amb la marca esportiva, Guiu va quedar totalment al marge i ha acabat sent l'últim directiu en marxar per la porta del darrere. Tot i ser de la seva àrea, no va intervenir a l'assemblea extraordinària en què es validava el contracte. Segons la versió oficial del club, plega "per motius personals". Sense fer soroll, avisant prèviament Laporta per telèfon i en una setmana que està marcada mediàticament pel cas Olmo i la Supercopa que es juguen diumenge Reial Madrid i Barça.

Jordi Llauradó i Eduard Romeu, els altres directius que han dimitit

Després de Giró i abans de Guiu, també va fer les maletes Jordi Llauradó. Era el directiu responsable de l'Espai Barça i va treballar en la reformulació del projecte de remodelació del Camp Nou. Però no va pair gens bé que Laporta es decantés finalment per la constructora turca Limak per al projecte. El juny del 2023, just quan acabaven de començar les obres a l'estadi, anunciava la dimissió. Llauradó també era un directiu que s'havia afegit a l'equip de Laporta el 2020 i que tenia capacitat econòmica per avalar. Igual que Eduard Romeu, que va incorporar-s'hi després de les eleccions i va ser clau per aconseguir l'aval, gràcies als diners d'Audax, l'empresa de la qual era soci llavors. Però Romeu, encarregat de la vicepresidència econòmica i pare de les palanques que van fer-se servir per reflotar l'economia del club i fitxar jugadors, va partir peres amb Audax i va necessitar muntar la seva pròpia empresa. La impossibilitat de dedicar les hores necessàries a un club en què no podia cobrar cap salari van fer que plegués veles el març del 2024. Va ser l'únic que es va acomiadar en una roda de premsa.

stats