Barça

El negoci que farà esclatar la bombolla del futbol

Els compromisos internacionals oficials i les gires d'estiu saturen el calendari i augmenten el risc de lesions als equips de futbol

BarcelonaEl nou Barça de Hansi Flick es posava en marxa el 10 de juliol mentre encara s'estava disputant l'Eurocopa i la Copa Amèrica. Més enllà dels dubtes amb els jugadors que estan pendents de renovar, ser inscrits o fitxats, el preparador no podia comptar amb bona part de la plantilla, precisament pels compromisos internacionals. Dues setmanes i mitja després, i encara amb nombroses baixes –i algunes lesions destacades–, l'equip agafa un avió per marxar cap als Estats Units per fer la gira de pretemporada. Un negoci que s'acabarà el 7 d'agost, després de disputar tres partits. L'expedició tornarà a Barcelona, el dilluns 12 disputarà el Gamper i el dissabte 17 serà a Mestalla per a l'estrena oficial a la Lliga. Un calendari atapeït que Flick, preocupat per l'estat físic dels seus jugadors, omple alguns dies amb sessions dobles d'entrenament.

No és un problema només del Barça. Els grans clubs, els que cedeixen més jugadors a les seleccions, es troben en la mateixa situació. "Ja s'ha vist quants trencaments de creuats hi ha hagut a l'inici de la temporada. Et fan viatjar a l'Àsia i Amèrica per qüestions de business, et fan jugar partits duríssims contra rivals molt forts en males condicions... i la gent acaba caient", es queixava el curs passat Pep Guardiola, entrenador d'un Manchester City que al novembre ja havia patit més d'una desena de lesions, entre ells Kevin de Bruyne i Erling Haaland. "Intenten augmentar l'espectacle amb més partits. Prefereixen quantitat abans que qualitat per guanyar més diners, i els afectats són els jugadors", afegia Carlo Ancelotti, que al seu Reial Madrid va perdre'n fins a setze per aquelles mateixes dates; entre ells, Thibaut Courtois i Eder Militao.

Cargando
No hay anuncios

Però per més que els entrenadors es queixin, el seu vot compta poc. Els clubs de futbol han trobat en les gires estiuenques el seu particular Dorado per fer calaix abans no comenci la competició oficial. El romanticisme dels anys 90, quan el Barça viatjava a la localitat neerlandesa de Papendal per fer-hi una llarga estada de preparació, sense jet lag ni rivals de primer nivell, ha quedat enrere. Aleshores s'anava de menys a més: el primer rival era pràcticament amateur i s'acabava amb algun del mateix nivell. Ara els blaugranes, llevat d'un primer test a porta tancada contra l'Olot, tan sols tenen quatre partits de preparació, tots contra primeres espases. Aquest any toquen el Manchester City a Orlando, un altre clàssic contra el Reial Madrid a Nova York –es veuen les cares per tercer estiu consecutiu– i el Milan a Baltimore, tres ciutats de la Costa Est dels Estats Units. I l'últim, a cinc dies de començar la Lliga, contra el Mònaco al Trofeu Joan Gamper.

Cargando
No hay anuncios

"Són pretemporades dissenyades estratègicament amb estadis grans, en llocs on hi ha afició pel futbol i molta capacitat de vendre entrades. Aquesta gent es pot sentir seduïda pel Barça, pel Madrid o pel City. Però, si a banda de fer-los venir els fas jugar entre ells, el reclam és superior. I a més reclam, més ingressos", admet una de les fonts consultades del conjunt blaugrana. Al club entenen les queixes, però quan arriba el moment de pagar nòmines deixen de fer-ne cas. A tall d'exemple, al Barça encara recorden l'anècdota de quan Jordi Alba va protestar amb vehemència perquè estava obligat a viatjar per disputar un amistós al Japó. Li van respondre als morros "Si fem això és precisament per pagar el teu sou".

El Barça tindrà als Estats Units un calendari molt atapeït, entre entrenaments, partits i, esclar, actes oficials. "Tot és a la Costa Est, on hi ha menys diferència horària i, per tant, menys jet lag", afegeixen des del club, mirant-se el got mig ple. Que l'expedició que viatja a la gira sigui més gran del que és habitual i que els partits tinguin canvis il·limitats són alguns atenuants que ajuden a suavitzar l'impacte físic d'un calendari que té un risc de lesió elevadíssim.

Cargando
No hay anuncios

La FIFPro, contra la saturació del calendari

Precisament, la proximitat entre el final de l'Eurocopa i la Copa Amèrica amb l'inici de les lligues europees, a més de l'elecció unilateral de les aturades de les seleccions per part de la FIFA, han estat motiu suficient perquè la Federació Internacional d'Associacions de Futbolistes Professionals (FIFPro) i les principals lligues europees hagin presentat una demanda conjunta contra la FIFA.

Cargando
No hay anuncios

Entre el sindicat i les lligues representen 1.000 clubs de 33 països del continent i es queixen de la "imposició unilateral" del calendari internacional. "Està sobresaturat i és insostenible per a les lligues i per a la salut dels jugadors", argumenten en un comunicat conjunt, en què afegeixen que la FIFA només es preocupa per "afavorir les seves competicions i els seus interessos comercials", i es queixen també que aquest organisme els ha exclòs de la presa de decisions.

El juny els sindicats de futbolistes d'Anglaterra, França i Itàlia ja van iniciar un altre procediment judicial davant del Tribunal Comercial de Brussel·les. La denúncia, a la que es va afegir la Lliga, considera que el calendari de partits "vulnera el dret de la competència de la Unió Europea i suposa un abús de poder".