Futbol

Mor Joan Casals, el popular Avi del Barça

Va anar per primer cop disfressat al Camp Nou el 1984, aprofitant un torneig Joan Gamper

2 min
Mor Joan Casals, el popular avi del Barça

BarcelonaJoan Casals, l'aficionat del Barça que anava als partits disfressat com la figura de l'Avi del Barça, ha mort amb 90 anys, segons han informat diferents penyes barcelonistes. Membre de la Penya Blaugrana de Guardiola de Berguedà, va començar a anar al Camp Nou el 1984 amb la seva barba blanca, que s'assemblava molt a la figura creada pel dibuixant Valentí Castanys. L'Avi del Barça va fer la seva primera aparició el 1924 a la popular revista Xut!, la mateixa que va servir per batejar els aficionats de l'Espanyol com a "periquitos". Castanys va representar el Barça com un avi, ja que ja era un club amb tradició, amb jugadors veterans. Amb barretina i a vegades amb porró, la figura va fer fortuna, i es va convertir en un símbol alternatiu del club. En homenatge a aquesta figura, va encarregar-se una escultura a la vella Masia, obra de Josep Viladomat.

Casals va anar al camp per primer cop disfressat de l'Avi del Barça al Trofeu Gamper del 1984. "Va ser tot plegat una casualitat. Jo no volia ser famós. Tota la família va decidir baixar a Barcelona per veure un Gamper i tots portaven samarretes i bufandes. Jo vaig agafar una del 1973 que tenia de l'època de Cruyff....i com portava la barba blanca i tenia panxa... doncs la gent deia que jo era l'avi del Barça", recordava en declaracions a Televisió de Catalunya. La caracterització va agradar tant que ja no va deixar de fer-ho, i rebia la gent vestit així al seu restaurant de Guardiola, batejat com El Racó de l'Avi.

Casals havia jugat de jove de porter al seu poble, així com a Barcelona, on va viure uns anys i va posar-se sota els pals d'equips amateurs. "Llavors volia ser com en Ramallets" deia Casals, de qui es deia llavors que s'hi assemblava molt, al llegendari porter blaugrana. Quan ja no podia jugar, va seguir visitant el Camp Nou amb aquella samarreta, la barretina i la barba de sempre. Casals va rebre el reconeixement del club en temps del primer mandat de Joan Laporta i també va rebre missatges dels descendents de Valentí Castanys, agraint l'homenatge que feia a una figura creada pel dibuixant.

L'any 1992, quan el Barça va aconseguir la seva primera Copa d'Europa a Wembley, Casals va prometre que s'afaitaria la barba en cas que els blaugranes aconseguissin un segon trofeu. Curiosament, Casals no va veure el gol de Koeman, ja que era a un passadís interior de Wembley. "No podia veure el partit, estava massa nerviós. Anava pujant i baixant escales, quan vaig trobar-me amb un noi que era d'una penya de València amb qui vaig fer amistat, que sortia dels lavabos tot blanc dels nervis que tenia. I de sobte, es fa el silenci. Just després ja ens va arribar el xivarri, era el gol de Koeman" recordava. El 10 de juny del 2006, tres setmanes després que el Barça guanyés la Lliga de Campions a l'Arsenal a París, Joan Casals va complir la seva promesa. La barba va créixer de nou i ja no va afaitar-se més.

Casals era una figura estimada i propera, sempre llest a fer-se fotografies amb els aficionats, participant en molts actes socials. Membre fundador de la penya blaugrana de Guardiola de Berguedà, va seguir anant a l'estadi fins fa poc, quan per motius de salut ja no podia. A finals de l'any 2023, la directiva blaugrana va pujar a casa seva per regalar-li una samarreta amb motiu del seu 90è aniversari.

stats