Un estadi, una estàtua i un carrer per homenatjar el llegat de Cruyff
El Barça anuncia que el Miniestadi de la Ciutat Esportiva durà el seu nom
Barcelona“Amb tu vam aprendre a somiar”. Sota aquest eslògan, el món Barça va aturarse ahir de nou per retre homenatge a Johan Cruyff un any i unes hores després de la seva mort. La dimensió i l’impacte de la figura de l’holandès està per sobre de l’erosió del temps, incapaç de descontextualitzar el seu record. “Quan ens va deixar vam tenir clar que calia trobar un lloc i un espai per recordar-lo. A partir d’aquesta reflexió hem tingut reunions amb la família i, amb temps, vam decidir que aquest seria el moment”, va començar Josep Maria Bartomeu, assegut al costat de Jordi Cruyff en l’acte que es va celebrar a l’Auditori 1899. Va ser una trobada en format de roda de premsa, meditada, més protocol·lària que emotiva, i que es va haver de posposar per la mort dies enrere d’Agustí Montal.
“Era un gran barcelonista que va lluitar en moments polítics molt difícils per portar el millor jugador del món a Barcelona i convertir el club en un emblema de catalanisme i llibertat”, va apuntar Bartomeu. Després de demanar un minut de silenci, el màxim dirigent va centrar definitivament el seu discurs en Cruyff. “Perdre’l va ser un cop fort per als barcelonistes i per als aficionats al món del futbol. Ens vam quedar sense l’home que va canviar la història d’aquest club, que va canviar la nostre mentalitat. Va ser capaç de fixar les bases del futbol modern. Va trencar esquemes i ens va fer entendre que el món és dels innovadors. Ens va ensenyar que s’ha de treballar sense complexos”, explicava.
Un seguit d’iniciatives
El directiu va posar èmfasi en la tasca de Cruyff des que va vestir la samarreta culer fins que va deixar la banqueta del Camp Nou. “Havíem de posar en valor la seva feina, marcada per un estil, per una personalitat incomparables”, deia. Davant aquesta obligació –sensata– de mantenir viu el seu llegat, Bartomeu va anunciar que el Miniestadi que s’està construint a la Ciutat Esportiva Joan Gamper de Sant Joan Despí durà el nom de Johan Cruyff. “Ho hem acordat per unanimitat. Crèiem que aquesta era la millor manera de comprometre’ns amb la cura i el seguiment de la seva feina”, va anunciar Bartomeu. La decisió va ser consensuada en tot moment amb la família de l’holandès. “Estem molt contents amb aquest acord. Són moltes coses, no és només un detall. I després hi ha l’estadi. Crec que si al meu pare li haguessin ofert un lloc de tota la casa blaugrana, seria aquell estadi, que és el punt final de la formació dels futbolistes”, va comentar el fill de l’exfutbolista, emocionat tot i el seu posat seriós.
“Sempre em toca parlar després de veure unes imatges del meu pare. Què hi farem”, bromejava tímidament per justificar el seu fil de veu. A banda del 'naming', la intenció del Barça a molt llarg termini és estampar l’empremta de Cruyff en tots els estaments físics del club. “Aquestes activitats són en nom de tots els socis. Obrirem un espai monogràfic al museu. Serà el primer en la seva història. A més, proposem en aquests moments a l’Ajuntament de Barcelona que el carrer Arístides Maillol, al costat del Camp Nou, passi a ser el carrer Johan Cruyff”, va comentar el vicepresident Jordi Cardoner, encarregat de gestionar les diferents propostes, celebrades per Jordi Cruyff.
“He de donar les gràcies per la paciència que han tingut amb nosaltres. Han entès que necessitàvem un temps per digerir la situació i poder començar a mirar endavant –se sincerava Jordi Cruyff–. La reacció de l’afició ha aconseguit convertir un dia trist en un dia d’estima. I és per això que hem decidit cedir una samarreta que va vestir el pare. No era una persona de guardar gaires coses, i és de les poques que tenim, però creiem que el seu lloc ha de ser el museu del club. Com la Pilota d’Or de la temporada 73- 74”. Jordi Cruyff, sempre discret, va fer un petit somriure per simplificar-ho amb unes poques paraules: “El meu pare avui estaria molt content”.