La milionada del Barça per arreglar Montjuïc, un negoci rodó per a BSM
Els operaris treballen contra rellotge per tenir a punt l'Estadi Olímpic per al Gamper contra el Tottenham
BarcelonaFeines a contrarellotge, fins a altes hores de la nit i en cap de setmana. Fa molts dies que els operaris treuen el fetge per la boca per acabar a temps les obres d'adequació de l'Estadi Olímpic Lluís Companys, que serà a partir de dimarts la nova casa del Barça mentre el Camp Nou estigui de cap per avall. El debut a Montjuïc havia de ser més endavant, a finals d'agost, però el club, que necessita fer calaix, va insistir en avançar el calendari i programar el trofeu Joan Gamper contra el Tottenham. "Hauries d'haver vist la cara dels paletes quan va saber que les obres s'havien d'acabar el dia 8 d'agost", apunten fonts de Barcelona Serveis Municipals (BSM).
El Barça i el consistori van pactar fa més d'un any el trasllat a Montjuïc, però no va ser fins al desembre que els operaris van començar a posar fil a l'agulla. "Fins aquell moment, no va estar clar del tot que s'hi acabessin traslladant aquest 2023", afegeixen des de l'empresa que gestiona els diferents equipaments municipals de l'anella olímpica. Van ser uns mesos tensos, perquè l'acord inicial era per una única temporada, però el conjunt blaugrana, que acabava d'adjudicar les obres de remodelació del Camp Nou a Limak, necessitava allargar l'exili més temps, com a mínim fins al novembre del 2024. Això va provocar una segona negociació que va estar a punt d'acabar amb tragèdia. "BSM va amenaçar d'aturar les obres", expliquen des del consistori.
El Barça, sense força a les negociacions
L'expresident Josep Maria Bartomeu defensava una reforma que no necessitava cap exili. En canvi, amb l'entrada de la directiva de Joan Laporta, el projecte es modificava de dalt a baix i no hi havia més remei que traslladar-se temporalment fora de l'estadi. "El Barça va descobrir de seguida que no tenia força a les negociacions, ja que BSM sabia perfectament que no podien anar enlloc més que a Montjuïc". L'Estadi Olímpic, que des que l'Espanyol se'n va anar a l'RCDE Stadium s'havia quedat sense un inquilí fix, necessitava molt més que xapa i pintura. Els darrers anys, el seu ús s'havia quedat reduït a concerts multitudinaris a l'estiu. Les exigències de la Lliga i de la UEFA volien una inversió molt forta i l'empresa municipal –que aleshores gestionava l'actual alcalde barceloní, Jaume Collboni– no les volia assumir de cap de les maneres. El Barça no va tenir més remei que passar per l'adreçador.
"Per a BSM, tenir el Barça no és un avantatge. Més aviat al contrari. No fan el negoci amb el futbol, sinó llogant l'estadi per a altres usos, com els concerts. Això va complicar les negociacions", admeten des del club. El Barça, lluny de trobar un camí de roses, va acabar pagant tota la remodelació del Lluís Companys i bona part de l'adequació exterior. Vint milions d'euros, segons assegura el club. Diners als quals cal afegir 4 milions pel lloguer de les instal·lacions, el cost del dispositiu de seguretat de cada partit, el del personal que treballarà a l'estadi i el manteniment d'elements interns i externs, com les escales mecàniques. La suma total, segons fonts blaugranes, voltarà els 35 milions per aquest any i mig. "I això que el Barça s'ha assegurat de fer la despesa mínima imprescindible", diuen fonts de BSM.
L'equip femení es queda sense lloc a Montjuïc
El Barça, que tenia Joan Sentelles –director de compres i operacions– com a enllaç amb BSM, va trigar moltes setmanes a concretar les tasques de remodelació i les dates d'utilització de l'estadi. "Mentrestant, BSM anava omplint l'agenda", expliquen fonts de l'empresa, assenyalant el calendari del Palau Sant Jordi. Per una qüestió d'aforament a la muntanya, no poden coincidir partits a l'estadi amb concerts al pavelló. Com que només té prioritat l'equip masculí, a llarg termini això ha acabat provocant que l'equip femení no tingui lloc a Montjuïc ni per als partits de Champions.
Aquesta setmana, durant una visita de premsa, els operaris s'afanyaven a instal·lar les noves cadires, les banquetes i diferents lones per tenyir de blaugrana el formigó de l'Estadi Olímpic. S'ha construït una nova passarel·la per als mitjans de comunicació, s'han modernitzat els vestidors i s'ha adaptat la instal·lació elèctrica. La sala de control és nova de trinca, s'ha treballat en fer més lavabos, sales de reunions i llotges vip. I a l'exterior ja han obert les portes les botigues ambulants de marxandatge del club.
"Després del Gamper seguiran les tasques. No estarà del tot acabat, però sí la gran majoria", diu una de les persones que treballen a l'obra. Club i Ajuntament van pactar que tots els materials fossin reversibles, però a l'hora de la veritat ben pocs es desmuntaran quan el club torni al Camp Nou. "Una altra cosa és el manteniment, perquè BSM rarament hi invertirà", apunten veus crítiques de l'empresa.
Els concerts, una pedra a la sabata per als operaris
Les obres d'adequació haurien estat molt més fàcils si no fos pels concerts d'aquest estiu. Aquest 2023 hi ha actuat dues vegades Bruce Springsteen, quatre cops Coldplay, un Beyoncé i un altre The Weeknd. "I més que se'n volien fer, però que per sort es van frenar", comenten des del consistori. Els treballs es van anar interrompent i la construcció dels nous equipaments va ser per fases. Un, el de les zones vip, va ser dels primers a enllestir-se. I ja se'n van vendre entrades per al concert de Bruce.
Una inversió que ha pagat el Barça. Un negoci rodó per a BSM.