Barça

El milió diari de Limak i altres "imponderables" de l'Espai Barça

El club, que valora l'opció de no tornar al Camp Nou fins al setembre, no rebrà cap penalització de la constructora

L'estat constructiu del nou Camp Nou a finals d'octubre.
06/12/2024
4 min

BarcelonaUna de les decisions que més enorgulleix Joan Laporta és la d'haver-se decantat per Limak per a la construcció del nou Camp Nou. Mentre el club buscava empresa per tirar endavant la reforma, tant el president com els membres de l'Espai Barça van començar a ensumar-se que les constructores espanyoles, les favorites per aconseguir l'adjudicació, s'havien posat d'acord i havien prepactat un preu elevadíssim per fer l'agost a costa del club blaugrana. L'aposta per a l'empresa turca va ser valenta, però també va generar certa desconfiança. D'entrada, perquè mai havia construït un estadi, però també perquè no cotitza en borsa i els seus números són una mica opacs.

Per combatre aquestes reticències, la junta va intentar fer un exercici de pedagogia a les compareixences públiques, assegurant que les garanties que oferia Limak eren totals. Entre aquestes garanties, dos titulars molt llaminers: que es tornaria el novembre del 2024 coincidint amb el 125è aniversari, i que si no acabava la primera fase a temps hi hauria un milió d'euros diari de penalització. Afirmació que va filtrar inicialment el club i que posteriorment va refermar Laporta en una entrevista a La Vanguardia. Sempre, esclar, que no hi hagués "imponderables", matisava el president. Doncs n'hi ha hagut. I bastants. Ja ha passat la data teòrica d'entrega i el més calent és a l'aigüera. El retorn va per llarg, però no hi ha notícies del famós milió diari. Ni n'hi haurà, ja que Limak no haurà d'abonar aquesta quantitat.

L'ARA s'ha posat en contacte amb el club, que ha declinat fer cap comentari pels canals oficials. D'altra banda, fonts blaugranes admeten que no es reclamarà els diners a Limak i donen dues explicacions. D'entrada, que la possible demanda no tindria recorregut perquè s'han fet modificacions al projecte. I després, perquè el club no vol posar-se de cul amb l'empresa que fa la reforma i que té el compromís d'acabar les obres completament l'estiu del 2026.

El projecte del nou Camp Nou ha patit diversos retocs des que es van començar les obres

Tal com ja va informar aquest diari, la reforma del Camp Nou partia d'un projecte bàsic que no estava tancat en el moment de firmar el contracte amb Limak. Però, a més, s'ha anat retocant a mesura que avancen les tasques. "No és cap cosa estranya en obres d'aquesta magnitud. De fet, en alguns casos ja es juga amb això, en fer retocs o decidir alguns acabats en funció de com vagin les coses. És una manera d'adaptar-se als contratemps", explica una de les fonts consultades, que fa servir el concepte fast track per definir-ho.

A banda d'això, en un hipotètic judici Limak també podria argumentar que hi ha hagut retards en l'obtenció dels permisos. O que no ha pogut avançar al ritme que s'havia compromès per les limitacions de l'Ajuntament de Barcelona als horaris de treball. "Portar Limak als tribunals seria admetre que va ser un error contractar-la, i això, el president, no està disposat a fer-ho en cap cas", diuen des dels despatxos nobles.

Arribats a aquest punt, el dubte és saber quan es podrà tornar realment al Camp Nou. La vicepresidenta Elena Fort va garantir que l'estadi estaria preparat "a finals d'any". Ara bé, les imatges que ensenya puntualment el club de l'evolució de les obres evidencien que hi ha un retard evident. El Barça va posar en marxa la venda d'abonaments de l'estadi, comptant que al gener ja hi jugarien. Però fa unes setmanes el club va admetre que al gener encara serien al Lluís Companys: va cobrar l'allargament del passi a Montjuïc mentre retardava sine die el cobrament de l'abonament al Camp Nou.

Tornar al setembre, una tesi que comença a estendre's al club tot i l'oposició de Laporta

Pels canals oficials el Barça manté que el retorn serà aquesta temporada, al mes de febrer. Però la versió dels treballadors que tiren endavant la reforma és molt més pessimista. Diuen que, "com a mínim s'haurà d'esperar fins per Setmana Santa", tot i que cada vegada agafa més força la hipòtesi de quedar-se a Montjuïc tota aquesta temporada i posposar la reobertura de l'estadi blaugrana fins al setembre del 2025. "La junta sap que si vol tenir les obres acabades del tot l'estiu del 2026, ens ha de donar més marge per treballar sense públic", diu un dels operaris qualificats que tira endavant la reforma. Segons va admetre Joan Sentelles, director d'operacions del Barça, si es fes d'aquesta manera els treballs anirien un 25% més ràpid.

Malgrat que es nega públicament, cada vegada hi ha més directius i executius del club que veuen amb més bons ulls l'opció de tornar al setembre. Però no el president, que insisteix en fer-ho com més aviat millor. "Va dir que seria aquesta temporada i no vol sentir a parlar de res més que no sigui tornar aquesta temporada", diuen des de les oficines. En aquest punt, l'empresa Legends, que comercialitza els seients vip del nou estadi, deia fins fa poc que es tornaria a l'abril. Però l'última comunicació amb els clients parlava de la temporada següent, ja que abans "no es podia garantir".

A banda de les obres que queden pendents d'acabar –la primera graderia, la gespa, els vestidors i tota la infraestructura per transmetre els partits per televisió i posar en marxa el VAR–, l'últim escull són els permisos de reobertura. "Legalment és possible, però cal molt bona voluntat per part de les administracions i els bombers", adverteix un arquitecte coneixedor del cas. El motiu és que, amb accessos provisionals, els 62.000 aficionats que vagin a l'estadi hauran d'entrar i sortir per zones en construcció. Un risc pel que fa a seguretat. "A veure qui és el guapo de l'Ajuntament o dels Bombers que firma els permisos", sosté la mateixa font. Massa imponderables pendents de resoldre.

stats