Mig segle del Palau Blaugrana, la gran icona de les seccions del Barça
El pavelló culer celebra amb nostàlgia els 50 anys de la seva inauguració
BarcelonaEl Palau Blaugrana és una caixa d’anècdotes inesgotable. Els aficionats més antics del Barça encara recorden un partit de bàsquet jugat l’any 1990 contra l’Aris de Salònica de Nicos Galis en què el marcador es va espatllar i els 3.200 seguidors van haver de seguir el resultat a través d'una pissarra de guix. El pavelló, que dissabte celebrarà el 50è aniversari de la seva inauguració, té mil i una històries que van passant de generació en generació. La remuntada de l’equip d’handbol contra el Veszprem, la Lliga de Petrovic, les finals de la Recopa i la Korac o la desena copa d’Europa de l’hoquei sobre patins han servit per construir l’imaginari col·lectiu d’unes seccions culers acostumades a viure nits memorables sota l’entranyable cúpula del recinte.
"En tinc records de tota mena, però em quedo amb l'orgull d'haver jugat en una pista que per a nosaltres és com casa nostra. Tota la meva vida esportiva ha estat vinculada al Palau Blaugrana. És un pavelló que ens estimem molt, que és més íntim que els altres. Tots els equips del Barça que hi juguen s'hi senten molt còmodes", diu Nacho Solozábal, un dels jugadors que hi té la samarreta retirada. Escollir un moment no és senzill. "El dia que em van retirar la samarreta va ser molt important per a mi, però al final t'enrecordes de tota la trajectòria. Dels partits bons i dels dolents. De tots n'aprens i tots t'acaben condicionant el record", explica l’exdirector de joc culer. Epi tampoc ha oblidat mai el dia que el Barça li va retirar el seu mític dorsal 15. "Després de 21 anys al club, era la millor manera possible de tancar una etapa. Va ser increïble i entre 2.000 i 3.000 persones es van haver de quedar fora perquè no hi cabia més gent. Ho recordo amb molta emoció perquè van aconseguir mantenir totes les sorpreses en secret i jo no sabia què em trobaria: va ser un instant molt emotiu", recorda l’aler.
Del llegat i el futur
Per commemorar el mig segle de vida del Palau, que aquest divendres acull el partit de bàsquet entre el Barça i el Zenit de Sant Petersburg (21 h, DAZN), el club blaugrana celebrarà dissabte un acte institucional que començarà a la llotja del pavelló i acabarà a l’Auditori 1899. L’esdeveniment comptarà amb una àmplia representació esportiva i institucional, encapçalada pel president Joan Laporta i diversos membres de la junta directiva. Els acompanyaran també familiars d’Agustí Montal –president que va a inaugurar el Palau l’any 1971–, familiars dels arquitectes Francesc Cavaller i Josep Soteras –creadors de l’edifici–, representants dels equips de les seccions del 1971, l’any de la inauguració, i representants dels conjunts actuals, els mànagers dels esports professionals i alguns dels esportistes que tenen la seva samarreta retirada al Palau, a més de representants institucionals, patrocinadors i membres de les comissions esportives del club.
“La premsa d’aquell moment deia que on anàvem amb un pavelló per a 5.000 persones, que no l’ompliríem mai, però uns anys després ja es va haver de fer una ampliació perquè s’omplia tot sovint”, recorda Manolo Flores, un dels jugadors que va viure el trasllat del Palau d’Esports del carrer Lleida al Palau Blaugrana. La cerimònia inaugural va tenir exhibicions de gimnàstica i judo i l’actuació de diversos esbarts sardanistes, però el primer partit va ser de voleibol. La primera cistella de bàsquet la va anotar Miguel López Abril, Miguelito, que va faltar el mes d’abril passat.
La celebració de dissabte serà el tret de sortida d’un any d’activitats que serviran per valorar aquest recinte en què s’han aconseguit 382 títols. Mentre honora el llegat del Palau Blaugrana, el club ja prepara la construcció d’un nou pavelló, però la data de finalització de les obres se situa al 2026. “El projecte inicial de la junta anterior era per a 10.000 persones, però això era insuficient. Tots som conscients que hem de fer un nou Palau perquè juguin els nostres equips, però també perquè la ciutat el pugui gaudir amb concerts o convencions. Malauradament, anem una mica tard, però estem treballant per repensar aquest espai. L’objectiu és tenir un Palau digne, al nivell del club”, assegura Elena Fort, vicepresidenta del Barça. “Volem que el nou Palau estigui dins de les grans gires d’esdeveniments i per això és imprescindible tenir una capacitat d'entre 18.000 i 22.000 localitats. Nosaltres tindrem 15.000 seients i aspirem a col·locar 7.000 persones a la pista”, argumenta Ferran Reverter, CEO del club. El club xifra el projecte, que inclou la construcció d’un segon pavelló més petit, una pista de gel i una estació d’autobusos, per sobre dels 420 milions d’euros.