Espai Barça

Espai Barça: així comença a patir el comerç de barri les obres del Camp Nou

El comerç de les Corts està patint algunes conseqüències durant la remodelació de l'estadi del Barça

230621PT SOCIETAT ESPORTS Comerços rodalies Camp Nou afectats per les obres de remodelació de l'estadi Barcelona 21 06 2023 Foto Pere Tordera Diari Ara
27/06/2023
4 min

BarcelonaFa calor, el Camp Nou ja està en obres i als seus voltants hi ha molt menys moviment de l'habitual. "Ja ho veus, no entra ningú", diu el pare de la família Abdul a les 11 d'un matí d'un dia entre setmana. "Des que no hi ha partits del Barça i el Tour del Camp Nou està tancat, les nostres vendes han disminuït entre un 85% i un 90%", informa amb cara de resignació, però sense perdre l'alegria. Ell és el propietari de la BCN Souvenirs Store del carrer Riera Blanca, on ven productes no oficials relacionats amb el Barça. Al local del costat hi ha una altra botiga que es dedica al mateix, també buida, i una mica més enllà, una de telefonia mòbil. M'hi acompanya i a l'arribar-hi apareix el fill de la família, que l'ajuda amb els negocis. "En aquesta botiga abans veníem souvenirs de Barcelona, però com que gairebé no hi ha turistes al Camp Nou, l'hem reconvertit i ara ens dediquem a vendre mòbils", explica el petit dels Abdul.

Mentrestant, el seu pare, per demostrar que és així, assenyala el rètol lluminós de l'entrada, que encara anuncia amb colors llampants els diversos productes destinats als turistes que s'hi podien trobar fins fa ben poc. "L'hem de canviar", constata. "Amb les poques vendes que teníem no podíem aguantar el negoci durant l'any i mig o dos que el Barça estarà jugant fora del Camp Nou. De fet, ara ens estem plantejant reconvertir també l'altra botiga, la dedicada a productes del Barça", afegeix.

L'interior de la BCN Souvenirs Store, amb el pare de la família Abdul d'esquena.

Tot seguit, una furgoneta que s'atura crida l'atenció del pare perquè la condueix un conegut i el fill li agafa el relleu del discurs. "Hem demanat a l'Ajuntament de Barcelona una llicència per tenir una botiga de productes del Barça en algun lloc al voltant de l'Estadi Olímpic mentre juguin allà, però ens han dit que no donaran permisos", informa l'hereu de la família Abdul abans de tornar ràpidament cap a la botiga de telèfons mòbils perquè se li ha girat feina. Allà sí que hi entren clients.

També es venen menys xurros

La situació tampoc és gaire esperançadora a la mítica xurreria La Xurre, situada a l'avinguda Arístides Maillol, davant l'accés 15 del Camp Nou, i que fa més de 40 anys que és un punt de trobada a les Corts. El Jairo, el responsable del negoci, explica que, abans que tanquessin el museu i el tour del Camp Nou per l'inici de les obres de remodelació de l'estadi, "les vendes un dia normal baixaven un 50% respecte a les d'un dia de partit". En canvi, ara, la reducció "està al voltant d'un 70%, s'està notant molt, hi ha menys turistes".

El Jairo, responsable de la mítica La Xurre.

Però, des dels despatxos del club, no són tan pessimistes. Una font de l'entitat blaugrana explica a l'ARA que el museu provisional de l'entitat (el Barça Immersive Tour), que es va inaugurar a principis d'aquest mes a l'antic Palau de Gel i que se centra en l'experiència digital, està tenint entre 5.000 i 7.000 visitants diaris. L'estiu passat el museu del Barça (acompanyat del tour per l'estadi), en va tenir 10.000 de mitjana. Durant aquest matí d'entre setmana de finals de juny, desenes de turistes esmorzen al restaurant Can Blai de l'interior de les instal·lacions del Camp Nou, i d'altres, amb algun equip de futbol base estranger inclòs, passegen pels accessos barrejant-se amb treballadors de Limak, l'empresa turca que està portant a terme les obres de l'estadi.

"El negoci dels comerços de les Corts està molt lligat a la restauració en dies de partit del Barça i al trànsit pel barri dels visitants del museu del club", analitza Adela Agelet, secretària de l'Associació de Veïns de les Corts. "A les reunions que es fan amb el veïnat per tractar les afectacions de les obres, els restauradors no hi assisteixen, però coincideixen amb els veïns que el més important és que les obres vagin com més ràpid millor", segueix explicant.

Els Dracs i els treballadors de Limak

Més esperançat ens rep l'Hernán, el responsable del bar El Rellotge del carrer Riera Blanca, el lloc de trobada habitual del grup d'animació Els Dracs abans dels partits de les seccions professionals al Palau Blaugrana. "Un dia de partit del Barça de futbol tenim entre un 60 i un 70 per cent més de facturació que un dia normal", exposa. "Però espero que, quan les obres estiguin a ple rendiment, la falta de públic es pugui compensar amb els treballadors de Limak i els transportistes que vindran a fer el cafè, la cervesa o l'entrepà", afirma. "A més, tenim la sort que Els Dracs venen aquí a fer la prèvia del Palau. Llàstima que no tornaran fins al setembre, perquè a l'estiu no hi ha partits", lamenta.

L'exterior del bar El Rellotge.

A la vorera del davant hi ha un quiosc, un dels cada vegada menys que sobreviuen a Barcelona. Preguntem al Mario, el seu encarregat, si a ell l'està afectant la caiguda del nombre de turistes i seguidors blaugranes que s'arriben fins a les instal·lacions del Camp Nou. "No ens afecta gaire perquè les revistes i els diaris sobretot ens els compren la gent del barri. Un dia de partit sí que hi ha seguidors que paren per comprar tabac o xiclets, però ja està", respon. Avui encara no li ha arribat la premsa estrangera, però n'acostuma a tenir i, a vegades, això és un reclam per als turistes que van de camí al museu blaugrana. "De totes maneres, la veritat és que cada vegada en compren menys", admet el Mario amb una cigarreta a la mà i resguardat del sol a la penombra del seu quiosc.

stats