Barça

Mateu Alemany no només marxa del Barça per diners

L'executiu mallorquí tindrà a l'Aston Villa plens poders en matèria esportiva, una premissa que a Barcelona no pot complir

Mateu Alemany, en una roda de premsa amb el Barça.
4 min

BarcelonaHores tenses a les oficines del Barça. La sortida de Mateu Alemany, comunicada minuts després d'una victòria decisiva del primer equip a la Lliga, va agafar per sorpresa la culerada, que havia convertit l'executiu mallorquí en un ídol des que Joan Laporta el va fitxar perquè comandés l'àrea de futbol tot just després de guanyar les eleccions. Sobretot les noves generacions el pintaven com un aconseguidor implacable en un context de depressió econòmica blaugrana. El sobrenomenat Mateu Padremany tenia poders per fer realitat les il·lusions d'una afició mancada de referents amb corbata després dels anys amb Josep Maria Bartomeu a la llotja. Per això era corejat en les presentacions dels nous jugadors, cosa que ni Andoni Zubizarreta, ni Robert Fernández, ni Raül Sanllehí ni Pep Segura, per posar exemples recents, ni de bon tros mai havien viscut.

La massa social llegia Alemany com la mà dreta experimentada i tecnòcrata del carismàtic Laporta en matèria futbolística, que és la que interessa a tots els sectors del barcelonisme. Una interpretació que encaixa amb l'impacte que la marxa del mallorquí suposa a curt termini. "Es trenca el triangle Mateu-Jordi-Xavi, que implicava un debat sa abans de prendre decisions: Mateu des d'un punt de vista de números, i Jordi i Xavi amb una mirada més esportiva", apunten a l'ARA des dels despatxos de Sant Joan Despí, on hi ha cert consens en dir que, si Alemany ha pactat ajudar el Barça fins a finals del mercat, així serà. "Té paraula i no es permetrà una taca en la seva reputació. Una altra cosa és que la convivència tingui sentit si arriba ara un nou director de futbol", contraposa una altra font, més escèptica sobre la duplicitat de càrrecs que pot donar-se si s'acompleix el vaticini del comunicat que va emetre el club per explicar la notícia.

Alemany marxa perquè ha rebut una oferta superior de l'Aston Villa, un club de la Premier League controlat des del 2018 pel magnat egipci Nassef Onsi Sawiris, que té previst continuar desemborsant calés per fer un equip que lluiti pel títol. Als despatxos, l'entitat compta amb Damià Vidagany, un vell conegut de Mateu al València. I la plantilla està dirigida avui dia per un altre espanyol, Unai Emery, que va saltar del Vila-real a mitjans d'aquesta temporada, temptat també pel projecte esportiu i econòmic.

Aquesta és la clau de la decisió de l'executiu mallorquí: a Birmingham tindrà diners per fer fitxatges i plens poders per decidir-los i executar-los, dues premisses que a Barcelona no s'estaven complint. La primera, perquè la situació financera del club blaugrana és un drama: els ingressos no revifen (ni revifaran a Montjuïc), el compte de resultats dona pèrdues i el marge salarial de la Lliga està excedit amb massa deures per fer, començant per les regularitzacions de Gavi i Ronald Araujo. I la segona, perquè la tendència de Laporta i d'alguns dels seus col·laboradors a ficar el nas en temes esportius l'ha acabat cremant.

Alemany no ho té clar amb Messi

La principal dissensió entre Alemany i el president té a veure amb Leo Messi: fa dos anys amb la seva continuïtat i ara amb el seu possible retorn. Abans de l'agost del 2021, el de la traumàtica i inesperada sortida, Mateu ja va avisar la junta que seria gairebé impossible encabir el nou contracte del 10 tenint en compte la greu situació de l'entitat. Fins i tot va frenar la intenció de vendre Ansu Fati, un fet que podia suposar una entrada de diners per fer espai salarial. Creia que allargar la carrera del 10 al Barça de cap manera podia implicar la renúncia al futur representat per l'hispanoguineà i també de Pedri, als quals va renovar davant la insistència d'altres clubs per fitxar-los. Dos anys després d'aquella pugna de la qual va sortir airós, Laporta torna a insistir amb Messi en un context que no ha millorat gaire, ja que l'entitat continua al pou econòmic. En aquest punt, Alemany no veu clar que el projecte hagi d'estar condicionat per aquest anhel i salta del vaixell malgrat tenir un any més de contracte.

Altres decisions que han deteriorat la posició del balear a l'organigrama són el fitxatge frustrat de César Azpilicueta, les renovacions de Sergi Roberto i Ousmane Dembélé, la lletra petita de l'arribada de Raphinha o la negativa presidencial a vendre Frenkie de Jong. Tenint en compte aquests precedents, l'ARA ha consultat si la sortida d'Alemany pot implicar que Iñigo Martínez, una aposta seva, desaparegui de les prioritats de l'àrea esportiva en la inscripció de jugadors a la Lliga. La resposta ha sigut que el central basc ja està compromès i que no es preveu cap canvi de plans.

Alternatives molt diferents: Antonio Cordón i Anderson Deco

En aquests moments d'incertesa, la renúncia de Mateu podria no ser l'última que es produeixi abans del 30 de juny a l'àrea esportiva del Barça. Jordi Cruyff, director esportiu, també s'insta a si mateix a fer una reflexió sobre el seu futur a l'entitat. El mateix passa amb perfils més tècnics i menys mediàtics que treballen al departament, sigui en tasques administratives o de scouting. Antonio Cordón, fins fa poc director esportiu del Betis, sona com a relleu, però fonts blaugranes neguen a l'ARA que s'hagi tancat cap acord amb l'executiu extremeny, amb passat també al Mònaco i a la Federació Equatoriana, on va coincidir precisament amb Cruyff. Un altre candidat és Anderson Luiz da Souza Deco, exjugador de l'entitat, representant de Raphinha, col·laborador de Jorge Mendes i íntim de Laporta, segons ha avançat Rac1 i pot confirmar aquest diari.

stats