Barça

Marc Guiu, a un pas de marxar del Barça (i d'ajudar-lo a salvar els comptes)

El Chelsea està disposat a pagar els 6 milions de rescissió del davanter català, que no veu marge per progressar al club blaugrana

Albert Caralt
3 min
Marc Guiu celebra el seu gol contra l'Athletic Club

BarcelonaQuan falta menys d'una setmana per al tancament de l'exercici econòmic del Barça, la previsió del seu president executiu, Joan Laporta, és poder tancar-lo amb beneficis per primer cop des de la temporada 2018-2019, abans de la pandèmia. El pressupost d'ingressos que es va acceptar per a aquesta temporada 23-24 és de 859 milions, i des de fa dies s'estan fent malabars per acabar de quadrar-lo. El tancament de l'acord de renovació amb Nike, amb un bonus de firma d'uns 100 milions, i el cobrament dels 40 milions d'euros pendents de Barça Vision, són algunes de les accions que el club està portant a terme, tot i que només la primera correspondria al tancament 23-24 (la segona s'arrossega del curs passat). El club també ha tret beneficis amb la venda de jugadors, i té l'esperança de fer algun moviment més abans del 30 de juny.

En aquest punt, i tenint en compte que altres operacions s'han frustrat, Mikayil Faye i Marc Guiu es troben a la rampa de sortida. Especialment dolorosa seria la sortida del davanter vallesà, que no veu marge per progressar amb Lewandowski i Vitor Roque per davant i que té una sucosa proposta del Chelsea per iniciar una aventura a la Premier League. Els blues li paguen molt més del que el Barça li ofereix per renovar i estan disposats a pagar una rescissió que no passa dels 6 milions.

Ingressos que cal recordar

De totes les sortides que va haver-hi al Barça l'estiu passat n'hi ha poques que tinguin una plusvàlua per al club. Jordi Alba, Busquets, Umtiti i Arnau Tenas, entre d'altres, van marxar lliures i només van alleugerir la nòmina salarial. I els casos de Griezmann –comprat per 120 milion i venut per 22– i Trincão (comprat per 30 milions i venut per 7) tampoc van suposar cap guany en els comptes.

Les sortides que sí que ajuden a ajustar el pressupost de beneficis són la d'Ousmane Dembélé, que se'n va anar al París Saint-Germain després que el club francès fes efectiva la clàusula de rescissió de 50,4 milions d'euros, 35 dels quals van acabar a les arques del Barça per un acord amb el jugador i l'agent en l'última renovació de l'extrem normand, i la de Franck Kessie, que va arribar lliure l'estiu del 2022 i només una temporada després va marxar a l'Al-Ahli saudita a canvi de 12,5 milions.

Així mateix, i en la línia del que alguna vegada ha declarat el president Laporta, partidari de fer calaix amb La Masia, hi ha uns quants jugadors joves que van marxar deixant diners a caixa. Qui més en va deixar va ser Nico González, jugador del Porto a canvi d'una xifra superior als 8 milions d'euros i un 40% d'una futura venda. El segueix Abde, que se'n va anar al Betis per 7,5 milions, una opció de recompra i el 50% d'una futura venda. També van marxar jugadors del filial, com Estanis Pedrola, propietat del Sampdoria a canvi de 3 milions d'euros i el 50% d'una futura venda. Cap d'aquests, però, si no hi ha cap moviment d'última hora, s'espera que surti traspassat del seu equip i que el Barça pugui generar algun ingrés extra.

Hi haurà algun moviment d'última hora per ajustar el pressupost?

A aquests 66 milions aconseguits per la via del traspàs de jugadors, el Barça espera afegir-ne més amb operacions fetes entre el final del curs esportiu 23-24 i el tancament de comptes. Ja s'ha fet oficial la venda de Chadi Riad al Crystal Palace per 15 milions d'euros. El club blaugrana n'ingressa uns 11, que corresponen als 3 que li va pagar el Betis i als quasi 8 de la meitat dels drets del futbolista. Amb Todibo, de qui té una reserva del 20% d'una futura venda, pretenia fer la mateixa jugada ara que el Manchester United li anava al darrere. Però com que el Niça, on juga el defensa, i el club anglès tenen el mateix propietari i disputen l'Europa League, la transacció, que podia suposar 12 milions per al Barça, no és possible segons la normativa UEFA.

A banda d'aquests moviments, Deco tenia l'encàrrec de trobar una sortida per a Oriol Romeu i Clément Lenglet, però tots dos casos volen temps. També hi havia la intenció de fer calaix amb Sergiño Dest, però el futbolista es va lesionar de gravetat i això frustra la plusvàlua de 10 milions que el club podia obtenir venent-lo al PSV Eindhoven. Ansu Fati, que tornarà d'una cessió molt decebedora al Brighton, vol convèncer Hansi Flick, mentre que Eric Garcia, que ha rendit moltíssim al Girona, tampoc té pressa per valorar el seu futur.

Aquestes vicissituds porten el Barça a rebre amb els braços oberts ofertes per futbolistes joves i amb mercat com Mikayil Faye i Marc Guiu. El senegalès veu massa competència a l'eix de la defensa i té una proposta del Porto que pot deixar 15 milions a les arques, mentre que el davanter català, amb una clàusula de rescissió de només 6 milions, té un peu i mig al Chelsea.

stats