Barça

El mal menor de CVC contra la tossuderia de Laporta

L'àrea econòmica del Barça insta el president executiu a firmar de seguida amb el fons britànic

El president del Barça, Joan Laporta, en una imatge d’arxiu. El mandatari haurà de fer mans i mànigues per poder fitxar aquest estiu.
3 min

BarcelonaFa un any aquest dissabte del primer diagnòstic públic de Joan Laporta després de guanyar les eleccions del Barça. El 28 de maig del 2021, l'avui president executiu blaugrana va oferir una esperada roda de premsa en què va ratificar Ronald Koeman, va transmetre que no confiava en Xavi Hernández com a tècnic de futur immediat i va afirmar que la renovació de Leo Messi anava "bé". També va expressar la voluntat de renovar el patrocini de Rakuten i va vaticinar que "en un curs i mig" ell i el seu equip professional –que encara comptava amb Ferran Reverter– capgirarien la situació financera. 365 dies després d'aquella maratoniana compareixença, i més enllà de l'evident contrast entre les paraules i els fets –Messi no hi és i Xavi sí–, la crisi econòmica continua marcant el dia a dia al Camp Nou. De fet, l'entrenador egarenc no ha parat de referir-s'hi per intentar il·lusionar-se de cara a la temporada que ve, en què s'ensuma que la paciència es fondrà si l'equip continua sense convèncer a la gespa.

"Ens hem de reforçar tant sí com no", conclou en aquest sentit Xavi, que igual que Jordi Cruyff i Mateu Alemany, encarregats de planificar la plantilla, esperen notícies engrescadores de l'àrea econòmica per començar a executar decisions esportives. Les cèlebres "palanques" són el tema estrella a les oficines del club. "Hi ha moltes coses a sobre la taula, però cada operació necessita el seu temps", admet a l'ARA un executiu que participa en les negociacions que estan en marxa. "Laporta volia un cop d'efecte i revertir alhora el patrimoni negatiu i el fair play, però li estan fent veure que és impossible, que és millor reformar primer la cuina i després la resta d'estances de la casa", afirma una altra font ben informada de l'estat de les converses, que estan condicionades en aquests moments per una resistència interna a les presses del president per buidar la motxilla, reposar els fons propis per la via ràpida i tornar a operar amb tota normalitat. Entre d'altres, el tresorer Ferran Olivé intenta convèncer-lo d'anar "pas per pas", activar l'acord amb CVC i, d'aquesta manera, tancar el curs amb comoditat per guanyar temps per madurar les altres palanques.

Amb el fons britànic que aporta la Lliga –i que està finançat per Goldman Sachs– el tema està emparaulat des de fa setmanes per 270 milions a canvi de la venda del 10% dels drets de televisió del club durant els pròxims 50 anys. Laporta ha intentat que l'operació fos més beneficiosa a efectes de fair play financer, però la Lliga ha sigut inflexible per evitar greuges comparatius amb altres clubs espanyols i només permet destinar menys de 50 milions a aquesta finalitat, la qual cosa ni capgira l'excés salarial ni permet grans alegries més enllà d'inscriure els fitxatges de Kessié i Christensen o la renovació d'Araujo. Amb tot, des de l'àrea econòmica s'insta Laporta a acceptar aquests impediments per tancar l'exercici 2021/22 sense drames, rebaixar la pressió de cara a l'èxit de les altres operacions en marxa i –molt important– guanyar el favor del president de la Lliga, Javier Tebas, després de molts mesos de fredor i bastons a les rodes. Els diners de CVC entrarien com a capital –no com a deute– abans del 30 de juny i servirien per salvar els comptes anuals. "És veritat que aquesta operació ens serveix per parar el cop i poc més, però val més això ara que acabar un altre any amb pèrdues", admeten des del Camp Nou amb certa resignació.

Un pastís de sigles per mirar al futur

L'alegria no seria completa amb CVC perquè el fair play seguiria en negatiu i la necessitat de generar plusvàlues esportives –amb De Jong, Memphis o fins i tot Gavi–; per tant, continuaria existint per aspirar a contractar nous futbolistes. Debilitar la plantilla sempre és una opció, però des de l'entitat es prefereix estudiar alternatives i explorar la venda d'actius menys traumàtics com el marxandatge i el negoci audiovisual. Com va avançar 2Playbook, hi ha converses per transferir una part de BLM a Fanatics i Investindustrial, però des del Camp Nou s'admet que l'operació s'ha refredat des que va transcendir als mitjans i que difícilment es tancarà a curt termini. També es valora vendre un 30% extra dels drets de televisió durant 40 anys a canvi de 600 milions mitjançant un acord que s'estructuraria per trams –un de capital i un altre de deute– amb el fons All Sports Finance i la connivència de Goldman Sachs, amb qui el club té pignorats els mateixos drets. Però aquesta palanca, igual que Barça Studios i el negoci dels NFT (arxius digitals col·leccionables), tampoc està prou treballada. De fet, ASF tot just està en la fase de demanar informació al club, com ara el clausulat de l'acord amb Spotify. Per això és tan difícil que el tracte s'acceleri fins al punt que desitja el sempre optimista i determinat Laporta, que somiava en renunciar a CVC –l'acord que ja va rebutjar abans de perdre Messi– per volar lliure sense l'empara de Tebas.

stats