El Madrid pot gastar més del doble que el Barça en sous
La Lliga fixa el topall salarial de l'entitat blaugrana en 270 milions i el del conjunt blanc en 727
BarcelonaLa Lliga ha fixat el topall salarial del Barça per aquesta temporada en 270 milions d'euros. És a dir, això és el que la patronal del futbol considera que el club hauria de poder gastar-se en sous esportius per ser sostenible. Una xifra que contrasta amb la del Reial Madrid, que pot invertir més del doble que l'entitat blaugrana. En concret, 450 milions més: el conjunt blanc ha vist augmentat fins a 727 milions el seu marge. Unes diferències que posen de manifest la delicada situació econòmica del Barça. Però aquestes dades, malgrat que siguin especialment sagnants, no han agafat per sorpresa Joan Laporta.
Des del club eren conscients que hi hauria aquesta baixada tan severa –el límit salarial ha passat de 649 milions a 270 milions, fet que suposa una reducció de 379 milions– atesa la realitat econòmica de l'entitat. La davallada s'ha d'entendre perquè, si bé el Barça preveu tancar l'exercici del curs passat (2022-23) amb uns ingressos de 1.225 milions d'euros, la previsió d'ingressos per a la temporada actual (2023-24) és molt menor. El motiu principal que explica aquesta diferència és que l'exercici 2022-23 va comptar amb la palanca econòmica que va activar Laporta l'estiu del 2022 i que van comportar la venda del 25% dels drets televisius de la Lliga durant 25 anys a Sixth Street. Aquesta operació va permetre eixugar el patrimoni net negatiu i, gràcies a això, reforçar la plantilla amb diversos jugadors de primer nivell, com van ser Lewandowski, Kounde i Raphinha.
La davallada d'ingressos per a aquesta temporada (2023-24), per tant, explica aquest topall salarial sense precedents (270 milions). La raó principal rau en el fet que ha sigut un estiu sense palanques, al qual s'ha de sumar la disminució dels ingressos que suposa haver passat de jugar en un estadi com el Camp Nou per passar a jugar a Montjuïc. El club té calculat que el canvi de casa suposarà unes pèrdues d'uns 50 milions d'euros.
Tot plegat també explica per què el Barça segueix excedit en matèria de fair play, malgrat haver fet una retallada de 161,7 milions de la massa salarial del primer equip de futbol (passant dels 566,4 milions del curs 2022-23 als 404,7 milions per a la present temporada). El comiat de futbolistes com Busquets, Alba i Dembélé ha incidit directament en aquesta retallada de la massa salarial, que el president de la Lliga, Javier Tebas, ha aplaudit aquest dimecres i ha qualificat de "gran esforç". Als 404,7 milions de la massa salarial corresponents al primer equip cal sumar-hi també 90 milions més corresponents a la resta de sous esportius –filial, femení i seccions– que també impacten en el fair play.
Vitor Roque al gener, complicat però no impossible
Amb tot, el Barça té coll avall que seguirà excedit en el pròxim mercat, al gener. L'objectiu que s'ha proposat Laporta és deixar-ho d'estar a partir del pròxim estiu i, per tant, poder tornar a la norma 1:1, que vol dir que tot el que s'ingressa i s'estalvia en la venda de jugadors es pot dedicar íntegrament a nous salaris. Ara per ara, però, el club segueix excedit i això xoca directament amb l'arribada de Vitor Roque al gener, així com amb les inscripcions dels nous contractes de Gavi –està registrat per una mesura cautelar– i de Lamine Yamal.
Per tant, l'arribada de l'ariet brasiler ja al gener –i, també, quadrar el pressupost a final de curs– està subjecte al fet que el club aconsegueixi més ingressos extraordinaris en patrocinis i acords comercials, així com a l'arribada dels 40 milions pendents de Libero Finance Football que han de permetre la sortida a borsa del Barça. Tot i que el fons alemany s'ha saltat tots els terminis de pagament fins ara, l'entitat manté l'optimisme en creure que acabaran pagant. La reestructuració del contracte de Frenkie de Jong –amb qui ja s'han encetat converses– també ha d'ajudar en el fair play. L'altra via passaria per la venda d'un jugador i l'ingrés d'un bon traspàs.