La Lliga no donarà més oxigen al Barça per fitxar
Pressió estèril dels clubs perquè es flexibilitzi el límit salarial a mitja finestra
BarcelonaA l'equador del mercat d'estiu, la gran majoria de clubs de la Lliga han fet pocs moviments en matèria de fitxatges. L'únic que està gastant diners a raig és el Barça, tot i que, de moment, el club blaugrana no ha generat prou marge per inscriure les noves incorporacions. Més enllà del conjunt blaugrana, una dotzena d'equips es troben en la mateixa situació: estan tècnicament excedits, és a dir, no tenen prou marge salarial per portar cares noves.
La pretemporada està en marxa i als clubs els corre pressa tancar la plantilla. Tècnicament tenen temps fins al 31 d'agost, però, idealment, voldrien tenir-ho tot enllestit el cap de setmana del 13 i 14, que és quan comença la Lliga. Des de la patronal reconeixen que molts clubs s'hi han posat en contacte per mirar de trobar alguna solució al control econòmic, o sigui a la normativa que limita els fitxatges en funció de les capacitats monetàries de cada entitat. Però l'ens que presideix Javier Tebas s'ha mostrat del tot inflexible: no es canvien les regles del joc, i encara menys a la meitat del mercat.
La situació és complexa i ha portat a males interpretacions. Aquesta setmana, sense anar més lluny, va córrer per les xarxes que la Lliga estava disposada a donar una mica més d'oxigen als clubs. Informació que, ràpidament, va ser desmentida pels portaveus de la patronal. En realitat, i segons ha pogut saber l'ARA, tot començava en una reunió entre els representants del València i alguns periodistes, a Suïssa, que és on el club xe està fent la pretemporada. Mentre els mitjans insistien i demanaven explicacions sobre per què només s'havia fet una incorporació, aquesta temporada, l'entitat va dir que estaven buscant solucions a la normativa. El València, club que també havia trucat a les portes de la Lliga per si es podia alterar el fair play financer –amb un no per resposta–, es referia a solucions dins el marc actual. Però es va malinterpretar i alguns van entendre que la patronal faria canvis al control econòmic per activar el mercat de fitxatges.
El debat de Javier Tebas: activar el mercat sense que els clubs s'endeutin massa
"Hi ha molta gent que parla del que ha sentit i que no se sap la normativa del límit salarial. I ens hem emportat més d'una sorpresa, amb alguns clubs que tampoc se la sabien", expliquen des de la Lliga, on recorden que una de les anècdotes més sonades va ser la de Pedro León, ja fa uns anys, quan va ser fitxat i presentat pel Getafe però no va poder ser inscrit. "El Barça ha fet moltes incorporacions i l'únic que és ben clar és que, actualment, no té marge per inscriure tot el que ha fitxat", afegeixen.
A la patronal viuen un debat difícil de resoldre. D'una banda, saben que sense donar marge el mercat es paralitza, quan a la Lliga li convé que hi hagi fitxatges i que els clubs siguin el màxim de competitius. I, de l'altra, saben també que si el control econòmic no és estricte, el futbol corre el risc de tornar a èpoques pretèrites en què els clubs acumulaven deutes amb els jugadors i amb Hisenda. "La normativa és per a tothom. El Barça és i serà una màquina de fer diners, però no es poden fer mesures que l'afavoreixin, perquè la resta d'equips s'hi tirarien a sobre. Les normes són de tothom i per a tothom", apunta una de les fonts consultades.
La Lliga, doncs, té decidit no fer canvis a la normativa. El control econòmic només es podria alterar si tots els clubs es posessin d'acord per modificar-lo. Ara bé, des de la patronal asseguren que no s'ha fet cap moviment en aquest sentit. A més, veuen "difícil" que es puguin fer canvis, "almenys a curt termini". Tot i així, sí que hi va haver dues modificacions substancials, fa uns mesos. Primer tornant a afegir la normativa 1.3 i 1.4 (que els clubs excedits podien fitxar utilitzant una part dels diners que s'estalviaven amb la sortida de futbolistes). I, després, permetent als clubs diferir en cinc anys l'impacte del covid.
Koundé vol jugar al Barça
Al Barça tot plegat l'agafa en plena cursa per reforçar la posició de central, amb la via de Jules Koundé reactivada en les últimes hores després que diverses fonts blaugranes la donessin per perduda. Tot i això, el Sevilla, club propietari del defensa francès, manté encara avui que només negocia amb el Chelsea i que no ha rebut cap proposta formal directa del Barça. Són claus en el gir de guió el jugador, que pressiona per jugar al Camp Nou; Xavi Hernández, molt insistent amb els seus objectius, i Joan Laporta, que és un optimista de mena.
En contra del que li recomanen des d'altres sectors del club, el president executiu prioritza dedicar la majoria dels diners de les palanques a construir un primer equip que competeixi per tots els títols i reactivi els ingressos en l'últim any al Camp Nou abans de l'exili a Montjuïc. També és partidari d'arriscar –els bons jugadors no esperen– malgrat la incertesa que regna en el capítol de baixes. Frenkie de Jong i altres futbolistes es resisteixen a marxar o a abaixar-se el sou, i la Lliga segueix marcant un límit encara que el Barça presenti plusvàlues milionàries gràcies a les palanques. De fet, al si del club no només hi ha dubtes amb les sortides –la Lliga comença a mitjans d'agost i hi ha molt per inscriure–, sinó també amb la interpretació que es farà des de la patronal de les operacions de plusvàlua que s'han firmat en les últimes setmanes per eixugar el patrimoni net negatiu. En funció d'aquest criteri, l'ens que presideix Javier Tebas actualitzarà a finals d'aquest mes els topalls salarials de tots els equips.