De Ligt posa a prova la paciència del Barça
El club comença a pensar en un pla alternatiu per si no el pot acabar fitxant
BarcelonaMatthijs de Ligt només té clara una cosa: si se’n va de l’Ajax és per ser titular indiscutible en un altre club. El jove central holandès és un dels grans noms de l’estiu, al qual aspiren els principals clubs europeus. El Barça és un dels més ben posicionats per aconseguir els seus serveis, però no pas l’únic amb opcions reals de fitxar-lo. El Manchester United, el París Saint-Germain i el Juventus també s’hi han ficat pel mig. Un estira-i-arronsa que ha fet dubtar el jugador, que diumenge tancava la temporada i marxava de vacances sense desvelar encara el seu futur. Diu que necessita temps per meditar. Un temps que passa molt lentament a Can Barça. I és que del seu hipotètic fitxatge en dependran algunes decisions clau sobre la configuració de la plantilla.
Des del Barça s’ha fet part de la feina i ja s’ha arribat a un acord total amb l’Ajax. Segons informava el periodista Oriol Domènech, la xifra seria de 75 milions fixos, als quals caldria sumar una part més en variables. Però hi havia una trava, i és que el representant del futbolista, Mino Raiola, estaria alimentant els dubtes del jugador. Segons aquesta mateixa informació, en una reunió amb Bartomeu, l’agent hauria dit al futbolista que al Barça hi havia molta competència i li recomanava fitxar per algun altre club. Per ara, el central no ha donat cap resposta.
El central de l’Ajax centra l’atenció mediàtica de l’estiu. No falten nòvies per a un jove futbolista que amb només 19 anys és capità del campió holandès. Feia temps que el Barça el tenia controlat, pensant en incorporar-lo aquest estiu o el 2020. Ara bé, ningú s’esperava que la temporada de De Ligt seria tan espectacular, que lideraria el doblet de l’Ajax (Lliga i Copa), i també a la Champions, en què l’equip va quedar-se literalment a un segon de jugar la final.
La seva projecció ha sigut tan evident que molts club s’han afegit a la licitació. Entre ells, el Manchester United, el París Saint-Germain i el Juventus. Tres rivals de nivell i amb potencial econòmic, si bé els anglesos, que oferien un salari multimilionari al jugador, han fet un pas enrere. Tothom vol De Ligt i De Ligt es deixa estimar. Fins i tot pels companys de professió. Diumenge, després de la final de la Lliga de les Nacions, el portuguès Cristiano Ronaldo va atansar-se al jugador holandès: “M’han dit que fitxes per la Juve”. El central no va contestar a la proposta, només va riure. I a la sala de premsa no va donar més detalls. Tan sols va dir que se n’anava de vacances i que necessitava meditar.
Seguir amb Umtiti, l’alternativa
Matthijs de Ligt està posant a prova la paciència del club blaugrana. De portes enfora es repeteix el mateix discurs: cal esperar que prengui una decisió. Però a la secretaria esportiva s’està treballant amb un pla B, que passaria per renovar un any més la confiança en Samuel Umtiti. El jugador francès, que arrossega molèsties cròniques al genoll esquerre, s’ha perdut mitja temporada i s’ha negat a operar-se per solucionar el problema, optant per un tractament conservador. Des que ha tornat a jugar ha evidenciat manca de ritme, per la qual cosa és un candidat a sortir del club. Ara bé, tenint en compte que pel seu estat físic és difícil fer calaix amb ell, i que De Ligt potser acaba donant carbassa al Barça, comença a valorar-se amb força l’opció de quedar-se’l com el tercer central de l’equip.
“L’estiu se’ns farà llarg”
A les oficines del Camp Nou tenen l’escenari que s’imaginaven l’endemà de l’eliminació a la Champions a Anfield. “Se’ns han trastocat els plans. L’estiu se’ns farà llarg”, confessaven des del club. Aquell KO europeu, al qual després s’afegiria la derrota a la Copa, deixava la Lliga en un segon terme i generava la sensació a l’ambient que calia sacsejar l’equip de dalt a baix. Van trontollar totes les peces, començant per l’entrenador, Ernesto Valverde, i passant pel mànager esportiu, Pep Segura. També els jugadors es van veure assenyalats. Mentrestant, el president, Josep Maria Bartomeu, demanava tranquil·litat i buscava guanyar temps esperant que es calmessin els ànims.
El president va aconseguir el seu objectiu: aturar l’hemorràgia. Ara bé, passen els dies i els aficionats tenen la sensació que el club segueix en compàs d’espera, perquè ni s’han fet les baixes promeses ni han arribat jugadors que il·lusionin de cara a la temporada que ve. Això no vol dir que als despatxos s’estiguin de braços plegats. Al contrari, l’activitat és frenètica. El que passa és que els moviments no s’han traslladat encara en fitxatges confirmats oficialment. I encara falta, perquè les altes difícilment arribaran abans del dia 1 de juliol, que és quan comença el nou exercici econòmic.