Barça

Leo Messi, un agent lliure pendent de Tebas

La fiscalitat del nou contracte i el límit salarial impedeixen que hagi renovat encara amb el Barça

Joan Laporta felicitant Leo Messi després de guanyar la Copa del Rei.
01/07/2021
3 min

Barcelona"Si fos pel Jan [Laporta] i per Messi, això ja faria dies que estaria tancat". La frase correspon a una persona pròxima al president del Barça, després de l'enèsima pregunta sobre la renovació del davanter argentí. Ahir, 1 de juliol, a les 0.00 hores, el futbolista quedava oficialment sense equip. Una situació temporal que no trigarà a corregir-se, perquè tant el Barça com el jugador estan totalment d'acord en les condicions per prorrogar el contracte un parell de temporades més. Però entre la complexitat del document, sobretot pel que fa als temes fiscals, i el límit salarial de la Lliga, l'acord està trigant molt més del que tothom s'esperava. Una situació incòmode per a totes les parts, que s'exposen a un soroll mediàtic que pretenien evitar. I que, de retruc, condiciona algunes operacions de marxandatge al conjunt blaugrana. Tothom es pregunta quan es publicarà el comunicat anunciant la renovació més esperada de l'estiu. De moment, al Barça no saben donar aquesta resposta.

Arribar al juliol sense prorrogar l'acord ha provocat nervis a l'entorn blaugrana. Des del club han optat per la política de dir el mínim de coses possibles al voltant de Messi, però sempre en positiu. Les paraules "optimisme" i "tot va bé" són les més utilitzades. A grans trets, hi ha entesa entre el Barça i el futbolista. El club, ara presidit per Laporta, sempre ha insistit en la renovació. I el jugador també va donar el sí fa uns dies a la proposta: dos anys més al Camp Nou, jugant al primer nivell fins al Mundial de Qatar –desembre del 2022–, i acomiadant-se amb tots els honors. I després, marxar a una lliga menor, possiblement a la dels Estats Units. Messi renova a la baixa, tot i que seguirà sent, de llarg, el futbolista més ben pagat del vestidor. El Barça, però, li abonaria el salari durant cinc anys per esquivar així el límit salarial, el gran mal de queixal que té l'entitat aquest estiu, ja que les despeses en fitxes corresponen ni més ni menys que al 110% de la facturació.

"Nosaltres volem que es quedi i el Leo vol quedar-se. Va tot ben encaminat. Ens queda el tema del fair play. M'agradaria anunciar que es queda, però en aquests moments no puc dir-ho, perquè estem en procés per trobar la millor solució per a les dues parts", comentava Laporta en una entrevista a El transistor. El límit salarial, la normativa que fa vuit anys es va inventar Javier Tebas per evitar que més clubs desapareguessin, està sent el gran escull a les oficines del Barça. No només per a Messi, sinó per al conjunt d'operacions d'aquest estiu. El president de la Lliga ja va advertir que "no faria excepcions" i que no permetria inscriure els nous contractes si algun club se saltava la regla. El mateix Tebas confirmava a l'ARA que no hi havia "cap diferència" entre signar abans o després del 30 de juny. No és una qüestió de dates, sinó de diners.

Deixar sortir abans d'entrar

A grans trets, el límit salarial s'obté de la diferència entre els ingressos i la resta de despeses que no formen part dels salaris esportius (fitxa més amortitzacions). Fins fa dos anys, el Barça era el club que més facturava i, amb l'economia funcionant com un tro, també era el que tenia el límit més elevat. Però entre la crisi del coronavirus, que ha comportat una davallada d'ingressos, i els contractes multimilionaris que va deixar signats la directiva de Josep Maria Bartomeu, els nous gestors s'han vist lligats de mans i peus. Cal vendre jugadors, i no és fàcil, perquè a tots els clubs ha baixat el nivell adquisitiu. I també cal reduir salaris, però els futbolistes no semblen disposats a abaixar-se el sou o a acceptar sortides a altres clubs europeus. Tot plegat, un còctel que pot provocar que la renovació de Messi s'allargui encara uns dies més, el temps que necessiti el Barça per fer neteja i encabir el contracte del jugador franquícia de l'entitat.

En paral·lel, la no renovació de Messi té afectació en àrees que no són l'esportiva. Per exemple, a nivell de publicitat i marxandatge. Com que el jugador no està vinculat legalment al club, de moment el Barça no pot fer servir la seva imatge amb la samarreta de la temporada vinent ni pot utilitzar Messi en campanyes publicitàries. Només pot fer servir imatges d'arxiu, per exemple a la web, corresponents a temporades anteriors. A part d'això, l'entitat té sobre la taula alguns contractes de patrocini que també estan pendents de saber de manera oficial si Messi segueix o no. No és que aquests acords estiguin vinculats directament al nom d'un futbolista –mai es pot garantir que seguirà al club–, sinó que el club, amb Messi com a estendard, "és una marca més atractiva que no pas sense ell", apunten a les oficines. Tothom té pressa perquè es pugui tancar la renovació. Sobretot a Barcelona.

stats