Barça

Laporta salva els comptes a l'assemblea tot i els 91 milions de pèrdues

Els compromissaris avalen els números amb 452 vots a favor i només 156 en contra

Joan Laporta, durant l'assemblea
Act. fa 26 min
3 min

BarcelonaJoan Laporta es jugava bona part de la seva presidència en l'assemblea d'aquest dissabte. A un any i mig per acabar el seu mandat, es presentava davant dels compromissaris amb la missió de defensar uns comptes polèmics, amb 91 milions de pèrdues i amb una excepció afegida per part dels auditors, que consideraven que els números negatius haurien de ser encara més alts. El mandatari blaugrana i els seus companys de junta tenien la missió doble de justificar-se i de convèncer que la seva gestió era suficientment bona com per passar per alt aquest punt. I se n'han sortit amb una majoria aclaparadora: 452 vots a favor per només 156 en contra.

Hi havia certs nervis a l'equip directiu per la presència notable de compromissaris, que s'enfilava fins arribar gairebé al miler (927), superant de llarg els 644 d'ara fa un any. Per això responia desplegant tota l'artilleria possible, ja a la prèvia –amb entrevista al president inclosa– com durant l'assemblea, que començava amb la presentació d'un vídeo emotiu, continuava amb una intervenció de Laporta d'una mitja hora de durada, la pedagogia del tresorer Ferran Olivé en matèria econòmica i una intervenció de Xavier Sala-i-Martín, antic vicepresident esportiu laportista i actual compromissari blaugrana.

Compte de resultats de la temporada 2023/24 del Barça

Disparava primer el president. Més que un balanç de temporada, feia un balanç de mandat on no hi faltaven retrets per a una oposició que havia estat demanant amb insistència tombar els comptes del club. "No hem fet cas a les proclames catastrofistes d'alguns que ni hi són ni se'ls espera", deia d'entrada. Demanava el vot favorable justificant que cal "mantenir l'estabilitat institucional i mantenir-se més units que mai" i advertint que un vot negatiu "afebleix" el club en un moment on "no es pot mostrar feblesa". Per últim es queixava que la directiva que presideix està "lluitant contra tot i contra tots", mencionant directament el cas Negreira però donant a entendre que el missatge també anava per als altres presidenciables.

Després intervenia Ferran Olivé, encarregat de presentar els comptes en societat arran de la dimissió d'Eduard Romeu, exvicepresident econòmic. Psiquiatra de professió, feia un exercici de pedagogia per engrandir la part positiva dels comptes i minimitzar el conflicte amb Bridgeburg, pels impagaments de Barça Vision. Parlava de l'increment de la facturació, destacava la rebaixa de la massa salarial i aclaria que el peatge de jugar a Montjuïc implicava deixar d'ingressar 100 milions. "Si haguéssim pensat amb el mandat, no hauríem fet res. Però hem estat valents i hem pensat en el futur", insistia com a preàmbul per parlar del negoci digital, la pedra a la sabata dels comptes blaugranes. Els compromissaris semblaven satisfets, tenint en compte l'ovació –molt més sonora que amb Laporta–. La junta respirava i Carme Hortalà, vicepresidenta de la comissió econòmica, feia un últim impuls avalant els comptes, sobretot amb la "reducció dràstica" de la despesa.

Faltava un últim escull, el torn de preguntes, sempre punyent. Tot i que el format d'assemblea, telemàtic, on només tenen dret a assistir-hi presencialment la junta directiva i els senadors, aplana les coses a la junta. Res a veure amb aquelles preguntes en públic, que anaven acompanyades d'ovacions o murmuris i contribuïen a generar un clima d'animadversió o confiança cap al president de torn. Ni tan sols els mitjans de comunicació hi podien ser presents. Tothom s'ho mirava a distància. I la realització ensenyava una bassa d'oli, amb Ferran Olivé responent amablement tots els dubtes, sobretot derivats de Barça Vision. Sala i Martín apareixia per donar un cop de mà al seu amic Laporta, justificant la seva gestió a ultrança. La junta se'n sortia i els números rebien el vistiplau amb un 71% de suports (452). El 25% s'hi oposava (156) i un 4% ho feia en blanc (26). D'altra banda, gairebé tres-cents compromissaris (293) s'han abstingut.

El pressupost, aprovat sense problemes

Aprovats els comptes, la junta respirava tranquil·la i l'assemblea ja feia baixada. Ferran Olivé tornava a comparèixer per defensar un pressupost de 893 milions d'ingressos –un menys que el curs anterior– i una despesa de 873 –superior als 866–. Un balanç que ha de donar 5 milions de benefici net, sobre el paper, en què no es contemplen noves devaluacions de Barça Vision i, en canvi, un augment notable en matèria comercial per "nous patrocinis que han de completar-se en els propers mesos". Un d'ells, precisament, s'ha d'incloure a l'accionariat de Bridgeburg abans del desembre, assegurava Olivé.

Pressupost del Barça de la temporada 2024/25

Sense sorpreses, els pressupostos tiraven endavant amb el vot favorable de 409 dels 514 que han participar a la votació, el que representa el 80%. D'altra banda, 75 compromissaris s'hi han oposat (15%) i 28 ho han fet en blanc (5%). Posteriorment, s'ha fet una pausa per dinar abans de seguir amb la resta de punts de l'ordre del dia.

[Ampliarem la informació amb la segona part de l'assemblea]

stats