Barça

Laporta posa el negoci que ha salvat els comptes del Barça en mans d'un dels implicats en la desaparició del Reus

L'ARA ha pogut saber que Bryan Bachner és el director general de Barça Vision des de finals del 2023

BarcelonaLa importància al Barça de Bryan Bachner, un dels responsables de la desaparició del Reus Deportiu, no para de créixer. Va entrar al club blaugrana el desembre del 2021 per encarregar-se de l'oficina de Hong Kong, va doblar responsabilitats quan l'octubre del 2022 se li va atorgar també la direcció de l'oficina de Nova York i l'ARA ha pogut saber que, des del passat mes de novembre, també és el director general de Barça Vision, malgrat que l'entitat catalana no ha fet públic aquest nomenament. En els tres càrrecs que ara té en el club blaugrana, Bachner, que treballa des de Barcelona, reporta directament al president Joan Laporta.

Així, Bachner, un vell amic de Laporta, passa a ser el màxim responsable d'una part de l'àrea que va salvar els comptes del Barça en l'últim exercici, gràcies a la venda del 49,5% de Barça Studios (actualment, Barça Media) que es va fer a diversos inversors: primer a Socios.com i Orpheus Media, la patrimonial de l'empresari Jaume Roures, i, posteriorment, a Libero i un inversor xipriota anònim que opera mitjançant NIPA Capital. En total, van suposar 408 milions d'euros comptables en el curs 2022-2023 que van permetre tancar els números en verd i poder fitxar i inscriure jugadors, malgrat que avui dia el Barça només n'ha ingressat un total de 40.

Cargando
No hay anuncios

El projecte Barça Media està dividit en tres compartiments: Barça Vision, Barça Studios i Barça e-sports. Barça Vision és el que s'encarrega de desenvolupar els negocis que tenen relació amb NFT (actius digitals únics), metavers (un entorn multiusuari perpetu i persistent que fusiona la realitat física amb la virtualitat digital) i web3 (un servei d'internet que no té intermediaris entre els desenvolupadors i els usuaris). Aquesta àrea del club, precisament, és la que va treballar la subhasta de l'NFT d'Alexia de l'estiu passat que l'ARA va desvelar que havia tingut diverses anomalies.

Cargando
No hay anuncios

La gran taca del Reus Deportiu

Persones que coneixen bé Bachner dins el Barça consideren que té “un perfil sènior, dels quals ara no tenim gaires”. Malgrat que és nord-americà, parla molt bé el mandarí gràcies al fet que va ser jugador professional de bàsquet a l’Àsia durant més d'una dècada. Els seus dos metres d’alçada en donen alguna pista. El coneixement del mandarí, els seus gairebé cinc anys com a director del BIT Football Club (un club de futbol xinès) i la relació personal i professional amb Laporta el van catapultar en el seu moment a la direcció de l’oficina de Hong Kong. 

Cargando
No hay anuncios

Però el seu currículum professional té una gran taca: Bachner va ser el director de CSSB Limited (2016-2021), l’empresa liderada pel CEO del Barça durant el primer mandat de Laporta, Joan Oliver, que va portar a la desaparició el Reus Deportiu, que no va superar el concurs de creditors el 2021. Dos anys abans, la Lliga, presidida per Javier Tebas, va fer fora el primer equip de les competicions professionals quan jugava a la Segona Divisió per impagaments als jugadors, també als del filial. El deute superava els nou milions d’euros. CSSB Limited va controlar més de la meitat de les accions del Reus Deportiu (el 57%). A banda del Reus, un dels projectes que tenia aquesta societat era la inversió en el BIT Football Club xinès, del qual Bachner va ser el director entre el 2017 i el 2021.

Cargando
No hay anuncios

Hisenda investiga possibles estafes

Aquesta societat, CSSB Limited, amb seu a Hong Kong, està vinculada a una altra societat, Core Store SL, que forma part d'un cas de possibles irregularitats fiscals que, segons va informar El Confidencial, és investigat per Hisenda. CSSB Limited i Core Store van buscar inversors a canvi de rendibilitats. Un dels inversors, tal com va avançar l'ARA el maig del 2023, és el tenista català Albert Ramos. Ramos va signar el 15 de febrer del 2016 un contracte de préstec de 100.000 dòlars a favor de Joan Oliver, que actuava en qualitat de representant de CSSB. A canvi, el tenista havia de rebre una remuneració amb un 6% d'interès anual que es liquidaria trimestralment i la devolució del capital inicial quan finalitzés el contracte tres anys després, el 2019.

Cargando
No hay anuncios

Però CSSB Limited només va fer els abonaments d'interessos durant quatre trimestres. L'import total va estar al voltant dels 6.000 dòlars. Des d'aleshores, el tenista, de la mateixa manera que altres inversors d'aquestes societats, no va ingressar res més per aquest concepte ni tampoc va recuperar el capital inicial. Prèviament, quan se li va presentar la possibilitat de posar diners en el projecte, Ramos va rebre un document en què se'l va informar de la participació de l'actual president del Barça, Joan Laporta; el vicepresident esportiu, Rafa Yuste, i el tresorer durant el primer mandat de Laporta, Xavier Sala i Martín. Com que hi havia tots aquests noms, que se li van mostrar com a garantia d'èxit, Ramos va signar.