Laporta perd el pols amb la Confederació Mundial de Penyes per només dos vots
La majoria de compromissaris volien eliminar-ne els privilegis, però no s'ha arribat als dos terços que marquen els estatuts
BarcelonaAbans que es reprengués l'assemblea de compromissaris del Barça, tots els ulls estaven posats en el finançament de l'Espai Barça. Però el tema estrella ha sigut la modificació dels estatuts. I, en concret, el que havia d'eliminar els privilegis de la Confederació Mundial de Penyes, recollits als articles 16 i 23. Després d'un torn de preguntes i respostes agre, que ha anat pujant de to a mesura que el president Joan Laporta responia a les intervencions dels penyistes que demanaven el vot en contra, la votació ha acabat donant la raó a la Confederació. Això sí, pels pèls. Només per dos vots. La directiva necessitava 234 vots afirmatius i tan sols n'ha rebut 232. Tot i que la majoria dels compromissaris hi han donat suport, no s'ha arribat als dos terços que exigeixen els estatuts.
Ha sigut un debat molt encès, sobretot en el segon torn d'intervencions. En el primer moment, cinc presidents de penyes i membres de la Confederació han demanat la paraula per oposar-se a la proposta i instar la resta de socis a votar també que no. Laporta ha contestat donant els arguments de la directiva. "No ens carreguem les penyes ni les federacions, però no volem intermediaris, sinó que es relacionin directament amb el club. I no pot ser que tinguin més drets que la resta de socis". Visiblement enfadat, el president explicava que, durant la campanya, l'havien obligat a firmar un conveni amb la Confederació però que ja havia advertit que, si guanyava les eleccions, es reservava el dret d'estripar-lo, com finalment va fer.
L'alta demanda dels compromissaris per intervenir ha motivat que la junta obrís un segon torn de preguntes, on tots els que han intervingut han sigut presidents de penyes. El debat s'ha encès perquè Laporta ha respost al moment a cadascuna de les intervencions, i en alguns casos aquests li replicaven acusant-lo de "declarar la guerra" a la Confederació o de voler "acabar amb una cosa que funciona". Josep Cubells, el secretari, advertia que "això no es pot convertir en una conversa" mentre intentava frenar el president, a qui se li ha escapat un "Votem ja, collons".
La gran majoria dels socis han donat suport a la proposta, segons la qual el club deixava de reconèixer estatutàriament la Confederació de Penyes. Però aquest organisme mantindrà el seu estatus, ja que no s'ha arribat als dos terços dels vots. S'han acreditat fins a 462 compromissaris. Ara bé, en el moment de la votació hi havia a la sala 351 socis, i, per tant, en feien falta 234. N'ha obtingut 232, per 70 en contra i 39 en blanc. Al saber el resultat, els membres de la Confederació –que tenen un lloc garantit a l'assemblea– han respost amb una ovació sonora. "És una victòria amarga, perquè l'article es manté però ha quedat clar que la majoria dels socis hi estan en contra", apunta un membre de la directiva.
L'article 67, suspès
D'altra banda, també ha generat debat –tot i que molt més calmat– l'article 67, que regula el deute i obliga la junta a dimitir si té pèrdues i no les corregeix en dos anys. Un nombre considerable de compromissaris han mostrat el reu recel cap a aquest article, que queda suspès momentàniament fins que el club passi a tenir un patrimoni net positiu. Finalment la directiva l'ha aprovat amb 31 vots de marge (265 a favor, 54 en contra i 18 en blanc). I també s'ha superat per ben poc un altre article menys mediàtic, però que ha generat dubtes entre la massa social: el 12è, que permet fer-se soci de manera telemàtica i des de qualsevol lloc del món. La proposta ha obtingut 257 vots positius. Per últim, l'assemblea també ha donat suport a la venda de Barça Studios amb 397 vots positius.