Laporta defensa la Superlliga, Romeu critica CVC i Tebas els respon a l'instant
L'assemblea general de socis compromissaris blaugranes ratifica les famoses palanques econòmiques
BarcelonaA Joan Laporta no li calen els elogis: ja s’encarrega ell mateix de dedicar-se’ls. En l’assemblea ordinària que es va celebrar diumenge per aprovar els números del Barça i ratificar les quatre vendes de patrimoni que han permès oxigenar el club i reforçar el primer equip de futbol, el president executiu blaugrana va treure pit de les decisions preses els últims mesos.
“Hem salvat el Barça. I hem de seguir treballant per confirmar el canvi de tendència. El forat era gran, però l’hem anat tapant amb talent, perseverança, astúcia i coneixement. Gràcies a les aliances estratègiques que hem tancat, les palanques, comprovem que el Barça està viu i que té capacitat per generar ingressos”, va manifestar en la seva intervenció inicial, en què també va tornar a abraçar-se a la Superlliga de Florentino Pérez. “Nosaltres hi donem suport ferm per acabar amb la distorsió dels clubs estat [PSG, Manchester City...] gràcies a la UEFA. En aquesta competició els clubs escollirem el nostre destí. Hi primarà la meritocràcia, sense perjudici per a les competicions nacionals. Aviat en tindrem notícies i es podran establir els canals de diàleg per solucionar els problemes que avui té el futbol a Europa”, va dir abans de referir-se al Barça com “el club del poble” pel fet de ser propietat dels socis i no de fons d’inversió.
Minuts després d'aquesta defensa, el president de la Lliga, Javier Tebas, va contestar a Laporta amb un acudit d'hemeroteca. Continua la guerra de passadissos pel control majoritari del pastís futbolístic. Tebas és contrari a la proposta de la Superlliga perquè considera que amenaça la integritat de les competicions nacionals.
Laporta va aprofitar la seva intervenció inicial per desvelar que el director de futbol, Mateu Alemany, es va oferir per participar en l’operació per avalar la inscripció del fitxatge de Jules Kounde, una garantia que, segons el dirigent, es va signar després d’“intentar parlar amb alguns jugadors perquè fessin una rebaixa de salari”. “Amb aquestes rebaixes, l’aval no hauria calgut, però ho acceptem amb esportivitat”, va sentenciar, tot assenyalant la manca de solidaritat de futbolistes com Gerard Piqué, Sergio Busquets o Frenkie de Jong, beneficiaris de contractes que llasten l’economia del Barça. En la mateixa línia, Alemany, present a l’assemblea, va fer una estirada d’orelles als jugadors amb salaris més alts. “Ha costat fins a vuit mesos convèncer els jugadors i els representants que alguns tenien contractes molt per fora del mercat”. De fet, va situar aquesta xifra “fins al 400%” per sobre del seu valor real. Alemany també va dir que l’objectiu és acabar d’ajustar la massa salarial, que es basarà en la meritocràcia: “No pot ser que un jugador que genera 1 cobri 10, i que un que genera 10 només cobri 1”.
Guardiola s'acomiada avisant
En matèria 100% econòmica, el vicepresident Eduard Romeu va demanar el vot positiu dels socis a la liquidació de l’exercici 21/22, auditat amb uns ingressos d’explotació de 1.017 milions (d’ingressos ordinaris, més 267 de la primera palanca televisiva) i unes despeses de 856. Els compromissaris van ratificar la primera la palanca -amb 591 vots favorables, 38 en contra i 18 en blanc- i després van aprovar la liquidació de la temporada passada -548 vots a favor, 43 en contra i 24 en blanc.
Romeu va celebrar tota la tasca que s'ha fet per rebaixar l'impacte de la factura esportiva en els comptes del club, però va reconèixer que la previsió de retallada potser era "molt ambiciosa". Fruit d'aquestes intencions atrevides, la primera palanca era imprescindible per no fer pèrdues. Sobre l'operació de traspàs amb Sixth Street, el dirigent la va defensar en relació amb l'oferta anàloga de CVC en el marc de LaLiga Impulso: "CVC implicava una fiscalització de la Lliga que no podíem tolerar". A Tebas tampoc li va agradar el comentari.
De cara a aquesta temporada, el Barça pressuposta 1.255 milions d’ingressos d’explotació, 400 dels quals pertanyen a la segona palanca televisiva amb Sixth Street. La resta (855 milions) neixen d’un increment de 70 milions de l’estadi -taquillatge, abonaments i museu- i de més relatius a nous acords comercials. L’augment de l’assistència al Camp Nou així ho explica. Als 1.255 milions cal afegir-n’hi 197 d’ingressos financers de la venda d’un 49% de Barça Studios a Socios.com i Orpheus Media, concretament per a l’explotació dels actius digitals (metavers i NFT).
La cara B d’aquest pressupost d’ingressos és la despesa, disparada fins als 1.065 milions per culpa de l’augment de la massa salarial, no només afectada pels contractes heretats, sinó també pels de nou encuny. Aquesta partida se’n va fins als 656 milions. Sense les palanques, el club no és rendible considerant aquestes ràtios de despesa. Per això Jaume Guardiola, que s’acomiadava com a president de la comissió econòmica, va instar el govern Laporta a fer els deures per rebaixar-la en els pròxims mesos. La votació dels socis va acabar amb una contundent majoria favorable a la segona palanca de Sixth Street, a les dues de Barça Studios i també al pressupost 22/23.