Barça

Laporta contempla avançar les eleccions (però no pels motius que exposa Font)

Una temporada esportiva satisfactòria del Barça i el retorn al Camp Nou alimentarien la possibilitat de celebrar els comicis el 2025

4 min
Laporta podria avançar les eleccions si el rumb esportiu del Barça fos positiu.

BarcelonaEl Barça és l'únic club esportiu del món que funciona com un país. Els seus presidents i directius tenen tracte de primers ministres quan viatgen a altres països, les aventures del club fan d'ambaixador de Catalunya a la resta del món, les seves gestes i decepcions repercuteixen en l'ànim d'una multitudinària part de la població catalana i cada detall de la seva existència es debat amb lupa. En definitiva, allò de l'exèrcit desarmat de Catalunya que deia Manuel Vázquez Montalbán. Així, no es fa estrany que dos anys abans de quan estan previstes les eleccions ja hi hagi moviments per part dels diversos nuclis de poder de l'entorn del Barça, que el segon candidat més votat als anteriors comicis demani l'avançament de les eleccions per uns motius i que el president se'l pugui arribar a plantejar per uns altres.

Des de la cúpula del Barça s'observa detingudament cada pas que fan els possibles candidats rivals de Laporta de cara a les eleccions del 2026. En aquest sentit, més enllà de les candidatures procedents d'altres eleccions com la de Víctor Font, s'està vivint amb preocupació l'aparició de noms com el de Joan Camprubí (net i besnet dels presidents Montal), el qual des de la llotja del Camp Nou es dona per fet que compta amb el suport de Sandro Rosell. "Les batusses internes ara es poden fer grans perquè l'oposició està esperant per saltar a la mínima", explica a l'ARA una persona pròxima a Laporta que forma part del club.

Sobretot, si no entra la piloteta. De moment, però, aquesta està sobrepassant amb ganes la línia de gol, i en el barcelonisme s'està engrandint una il·lusió esportiva amb Hansi Flick i els jugadors de La Masia que s'haurà de veure fins on arriba. Aquesta situació alegre a la gespa ha comportat que el laportisme tingui en compte una possibilitat si tot segueix així: avançar al 2025 les eleccions del 2026. El motiu? Sempre és més fàcil guanyar uns comicis quan el soci ha viscut recentment satisfaccions esportives que quan fa temps que no les experimenta. És a dir, un motiu molt allunyat dels que va considerar Font (greu situació econòmica, falta de rumb) per demanar-li a Laporta precisament el mateix: un avançament de les eleccions. Per cert, no totes les candidatures opositores veuen amb bons ulls aquest hipotètic avançament.

Diversitat d'opinions dins el laportisme

Una cosa gairebé es pot donar per certa: Laporta es presentarà a les següents eleccions. De fet, l'ARA té constància que el seu entorn ja està començant a treballar en aquest sentit. Però l'opció que Laporta avanci les eleccions del 2026 encara està molt verda i ningú s'atreveix a assegurar amb rotunditat si finalment passarà o no. Algunes persones del seu entorn s'inclinen més pel sí i altres més pel no. "Considero que Laporta no les avançarà. Per molt que vagin bé les coses durant aquest curs ell és tan optimista que pensarà que la temporada següent les coses encara li podran anar millor, sobretot tenint en compte l'equip jove que hi ha a la gespa", diu una d'elles. "De totes maneres, estic segur que, en cas que es plantegi l'opció d'avançar-les, en la decisió final hi tindrà un paper important el consell d'Alejandro Echevarría [l'excunyat de Laporta que pren decisions sense tenir un càrrec al Barça]", afegeix.

A més, l'equació per decidir si és convenient per a Laporta avançar les eleccions o no, no només considera l'esdevenir del primer equip de futbol masculí. També hi ha sobre la taula una altra incògnita de primera importància. Aquesta és quan el Barça podrà tornar a jugar al Camp Nou (amb un 60% d'assistència) durant l'exercici 2024-2025 i així oblidar l'exili a Montjuïc. Fa una setmana, ni el mateix president es va atrevir a posar una data concreta per al retorn. Però aquest dimecres Betevé ha avançat que el Barça, l'Ajuntament de Barcelona i els veïns de les Corts han arribat a un acord perquè es pugui treballar 24 hores en la remodelació del Camp Nou de dilluns a divendres.

Els estatuts ho permeten?

Dimarts, hores després de la petició de Font d'avançar un any les eleccions, un altre candidat en els últims comicis, Toni Freixa, va publicar un tuit advertint que "ni el president ni la junta directiva poden convocar eleccions anticipadament" perquè "no està previst als estatuts" del club blaugrana. Aquesta afirmació és certa. No està previst com a tal. Però els mateixos estatuts deixen una porta oberta a l'enginyeria interpretativa. L'article 35.4 esmenta "el cessament generalitzat dels membres de la junta". Es pot donar de tres maneres: quan les vacants "simultànies i generalitzades" siguin més del 50% del nombre de membres de la junta, incloent-hi el president; quan les vacants "simultànies i generalitzades" siguin més del 75% sense incloure el president, i sempre que la junta resti constituïda per menys de cinc persones.

Si un d'aquests supòsits té lloc, una comissió gestora hauria de convocar eleccions i res impedeix que els membres dimitits s'hi puguin presentar. D'aquesta manera, Laporta podria utilitzar aquesta fórmula per provocar que se celebressin eleccions un any abans de la finalització del mandat si així ho considerés. No cal anar gaire lluny per trobar un precedent. Bartomeu ho va fer el 2015 després de la crisi d'Anoeta i la jugada li va sortir bé perquè va ser reelegit després de guanyar el segon triplet de la història del Barça.

stats