Barça

Laporta allunya el nou Camp Nou de Bartomeu i l'acosta a Foster

IDOM, consultora aportada per la nova junta, guanya pes en relació a Nikken Sekkei

3 min
Espai Barça

BarcelonaUn dels objectius que té la junta directiva de Joan Laporta els pròxims mesos és poder moure alguna màquina aquest estiu per començar la remodelació del Camp Nou, que es pretén que estigui finalitzada el 2025. Per aquest motiu es treballa per tenir una llicència per fases que permeti, almenys, fer les cimentacions. A més, també es disposaria d’una llicència de demolició necessària per tirar a terra algunes estructures de l’estadi blaugrana abans d’iniciar la remodelació. Però des d’ara fins a l’estiu no hi haurà temps material per aconseguir la llicència definitiva d’obres. “A menys que la part política de l’Ajuntament de Barcelona pressioni els tècnics per agilitzar el procés”, puntualitza una font coneixedora del projecte patrimonial.

La directiva, que és optimista de cara a començar els treballs aquest estiu, tot i que encara no ha adjudicat l'obra a cap constructora, està refent intensament el projecte de l’Espai Barça que tenia dissenyat la junta directiva de Josep Maria Bartomeu. I això comportarà que quan s’hagi concretat l’actualització l’Ajuntament hi hagi de donar el vistiplau, una tramitació que segons els experts pot comportar força mesos. L’empresa espanyola IDOM ha agafat molt pes en aquesta remodelació del projecte des de l’arribada a la presidència de Laporta el març del 2021. De fet, IDOM, que també treballa per a la Liga, ja va col·laborar amb Estimem el Barça durant la campanya electoral, preparant les presentacions de l’Espai Barça que es van fer a la seu de la Fàbrica Moritz. A més, Ramon Ramírez, el substitut de Bill Mannarelli al capdavant del departament de l’Espai Barça, és un extreballador d’IDOM.

IDOM, cada cop amb més pes

“IDOM sempre va voler dinamitar el projecte de Nikken Sekkei (el que va aprovar la junta de Bartomeu) perquè són molt agressius comercialment”, explica a l’ARA una font coneixedora del que està succeint. “I ara són els encarregats que el projecte es vagi assemblant cada vegada més al que tenia Laporta durant el seu primer mandat (el de Norman Foster) i menys al de Sikkei”, afegeix. Aquesta empresa ha viscut algunes polèmiques en la construcció d’altres estadis de la lliga espanyola. Al nou San Mamés, l'estructura del qual va ser dissenyada per IDOM, hi va haver goteres i fins i tot inundacions el novembre del 2013, només dos mesos després d’haver-se inaugurat. Una expedició d'executius blaugranes va visitar precisament l'estadi basc, coincidint amb l'últim partit de Copa, per observar-hi aspectes d'operativa. D'altra banda, al novembre també hi va haver goteres importants a la nova coberta del Ciutat de València. Només un any abans s’havia finalitzat la remodelació de l’estadi, realitzada per IDOM.

Norman Foster i Joan Laporta en la presentació del projecte el 2007.

Poca experiència en instal·lacions esportives

Un fet que preocupa a alguns coneixedors del projecte de l’Espai Barça és que ara mateix els principals responsables no tenen experiència en instal·lacions esportives de primer nivell. Sense anar més lluny, el director del departament, Ramon Ramírez, és un enginyer de camins especialista, entre altres àmbits, en el del ferrocarril. Tot i això, des de dins del club informen que la seva tasca “és de gestor” i més endavant es poden prendre noves decisions si la situació ho requereix. La major part de la resta de treballadors són project managers (directors de projecte) que havien treballat prèviament de forma conjunta. 

“Al club hi ha desconeixement de com funcionen les coses en la construcció d’instal·lacions esportives i desorganització al departament de l’Espai Barça”, sentencia una persona que hi va treballar. “Hi ha perfils d’empleats repetits i els problemes s’han intentat solucionar contractant cada vegada més personal [en referència a la junta de Bartomeu], fet que ha comportat un nombre desorbitat de treballadors [gairebé una trentena], i fa anys que els empleats joves cobren entre 40.000 i 45.000 euros l’any, una xifra que en aquest sector no aconsegueixes fins que tens una dècada d’experiència”, afegeix. Mentrestant, diversos executius del club estan de viatge per tancar el finançament de 1.500 milions d’euros per a l’Espai Barça, que el referèndum telemàtic va donar permís per cercar.

stats