La Masia toca fons al primer equip del Barça (tot i la irrupció de Fermín)
El club blaugrana registra el nombre més baix de jugadors del planter a la primera plantilla dels darrers anys
BarcelonaVestir la samarreta blaugrana, formar part de La Masia, debutar al Camp Nou o guanyar títols amb el Barça havien sigut els somnis de qualsevol nen o aficionat al futbol. Però ara fa temps que els més joves opten per abandonar les files del Barça a la recerca d'oportunitats fora del club. El pas del filial al primer equip és complicat, pocs jugadors tenen paciència i abandonen el somni a mig camí. L'últim en volar ha sigut Arnau Tenas, nou porter del PSG.
Si per una cosa es caracteritza el Barça, o bé així era fins ara, és per la gran quantitat d'estrelles formades al seu planter que han triomfat al primer equip. És el cas d'Iniesta, Xavi, Guardiola o el mateix Messi, guanyador de set Pilotes d'Or. Tots ells es van criar al planter i van tocar el cel amb l'elàstica blaugrana. El camí no va ser fàcil. N'hi ha que fins i tot van estar a punt de rendir-se i abandonar el club. L'espera va valer la pena i la resta és història.
Messi tot just acaba d'emprendre el seu somni americà particular, però fa uns quants anys vivia i s'exercitava a La Masia. Aureli Altimira el va tenir a les seves ordres al Barça C i anys més tard al primer equip amb Pep Guardiola. Avui dia encara té bones paraules cap a l'astre argentí: ''Era espectacular. Amb 16 i en menys d'una temporada va passar de jugar al Juvenil B al Barça Atlètic després de deixar enrere quatre categories. El veies entrenar i era un fora de sèrie. El temps ens ha donat la raó. És un producte creat a la casa i això no ho podem deixar escapar'', explica a l'ARA amb emoció.
Malgrat la importància de La Masia i els seus jugadors, el nombre de futbolistes de la casa s'ha vist afectat i aquesta temporada el primer equip arrencarà només amb set jugadors del planter amb fitxa professional. El registre més baix dels últims anys. La irrupció de Fermín López, heroi del Barça-Madrid del cap de setmana, no contradiu la realitat. I és que no s'ha trobat un recanvi format a la base per cobrir les baixes de Piqué, Busquets i Jordi Alba, una generació present al Barça des de fa més de deu anys. D'aquesta, Sergi Roberto és l'únic jugador que encara aguanta al primer equip. És més, aquesta temporada ha estat nomenat primer capità.
Barça Atlètic i el gran dilema: futbol formatiu o una plaça a Segona Divisió
Els filials van ser habituals a Segona Divisió durant els vuitanta i noranta, però avui acumulen dues dècades amb un protagonista a la baixa. De fet, aquesta temporada, cap dels quatre equips filials que van disputar el play-off d'ascens a Segona va assolir l'objectiu. El Barça Atlètic va ser un d'ells.
No obstant això, el filial blaugrana ha estat l'únic equip que ha disputat cinc temporades consecutives a Segona Divisió aquest segle: va ser entre el 2010 i el 2015. El curs 2017-2018 va completar el seu últim exercici a la categoria de plata. Aleshores, en aquella plantilla hi havia grans jugadors com Carles Aleñá, Marc Cucurella o Abel Ruiz, tots formats a casa, debutants amb el primer equip i consolidats avui en equips de Primera.
El veritable objectiu del filial blaugrana
És indispensable que la prioritat tant del Barça Atlètic com de La Masia sigui educar, formar i fer créixer els jugadors. Treballadors, entrenadors i gent de l'entorn asseguren que no és imprescindible tenir un equip a l'elit o a Primera RFEF, sinó que el més important és consolidar els jugadors perquè s'ha demostrat que poden fer el salt estant dues categories per sota. Ara, però, el filial és un lloc inestable, amb 10 sortides i entrades cada any i fitxatges semidesconeguts que amenacen el protagonisme dels futbolistes formats al planter. "Així és difícil que una idea de joc cali", opina Altimira. La tendència, a més, té una continuïtat al primer equip, on el famós ADN Barça va a la baixa. Ronald Araujo, fitxat directament per al B, és l'únic cas recent que s'ha consolidat a la primera plantilla.
De la base, al primer equip
El 25 de novembre de 2012 quedarà marcat per sempre a la història del club. Aquell dia, Tito Vilanova va alinear 11 jugadors formats a La Masia en un partit de Lliga contra el Llevant. La base del Barça de les sis copes estava formada per jugadors de la casa, així com la selecció espanyola, que va guanyar el Mundial de Sud-àfrica i la posterior Eurocopa tenyida de blaugrana.
Cal remuntar-se a la temporada 2008-2009. L'arribada de Pep Guardiola va marcar l'inici d'aquesta era. El de Santpedor va comptar en el seu primer curs amb 11 jugadors de la base: Valdés, Piqué, Puyol, Busquets, Xavi, Iniesta, Messi, Pedro, Bojan, Jeffren i Jorquera. Aquest bloc es va mantenir durant les següents dues campanyes, quan van arribar a debutar un total de 22 jugadors fets a casa. El seu successor, Tito Vilanova, va establir un rècord, i el seu ajudant tècnic, Aureli Altimira, treu pit d'aquesta fita: "No tornarà a passar. 16 jugadors del planter amb fitxa del primer equip i un onze on tots eren de La Masia! Ara per ara, tal com està muntat el futbol, és pràcticament impossible que això es repeteixi", recordava el preparador i entrenador d'aleshores.
Després de l'any en blanc amb el Tata Martino i l'arribada de Luis Enrique, la presència de jugadors de la casa va començar a caure. Amb Valverde, Setién i Koeman, els minuts dels més joves al primer equip van anar a la baixa. I així fins que aquesta temporada el Barça registra el nombre més baix de jugadors formats al planter amb fitxa professional. Només set estaran sota les ordres de Xavi: Iñaki Peña, Eric Garcia, Ansu, Sergi Roberto, Gavi, Balde i el nouvingut Oriol Romeu. La dada és impactant: fins a nou jugadors del planter menys que fa una dècada, quan la situació econòmica del club demana més que mai una aposta ferma pel talent format a cost zero.