Barça

Qui li vol prendre la cadira a Laporta?

Excandidats, exdirectius, economistes i empresaris demanen als socis del Barça que tombin els comptes

BarcelonaEl Barça viurà aquest dissabte una jornada transcendental per al seu futur. Com cada tardor, la junta directiva ha de convocar una representació dels socis i sòcies (els compromissaris) per retre comptes sobre la seva gestió. En l'ordre del dia d'una assemblea general que tornarà a ser telemàtica, a part dels detalls sobre el retorn parcial al Camp Nou després d'un curs i escaig a Montjuïc, hi ha un punt especialment sensible: l'aprovació de l'exercici econòmic 2023-24. La cúpula dirigent de Joan Laporta va anunciar pèrdues per valor de 91 milions d'euros per culpa del forat negre de Barça Vision, però l'auditora de l'entitat estima que els números vermells haurien de ser encara més grans, ja que considera que no hi ha evidències tangibles per valorar el total del negoci digital blaugrana en 408 milions.

El mapa actual de l’oposició a Joan Laporta
Cargando
No hay anuncios

Aquest judici independent de Grant Thornton ha desfermat les crítiques per part d'una oposició cada cop més nombrosa i organitzada cap al govern familiar de Laporta. A menys de dos anys per les pròximes eleccions, i amb la certesa total que l'advocat barceloní s'hi voldrà tornar a presentar (té assessors que treballen en clau preelectoral), a l'entorn es consolida el soroll de sabres amb un objectiu: la presidència del Barça. El primer pas per fer trontollar de veritat el lideratge de l'actual mandatari és aconseguir que l'assemblea tombi els comptes que sotmetrà a votació. Qui hi ha al darrere d'aquests grups amb aspiracions de poder? Ho desgranem tot seguit. Espòiler: hi ha poques dones (almenys visibles) i hi abunden els empresaris preocupats per l'economia de la institució.

16.679 vots a les eleccions del 2021

Víctor Font, el gran rival de Laporta als comicis del 2021, es manté, als ulls de l'actual gabinet culer, com la principal amenaça de cara al pròxim pas per les urnes. Aquest empresari granollerí que va fer fortuna a Dubai lidera la plataforma Sí al Futur des del 2017. Després d'un temps de silenci només interromput amb alguna aparició puntual, últimament ha intensificat la seva activitat mediàtica amb un to cada vegada més bel·ligerant contra Laporta. Al setembre, quan va tancar el mercat de fitxatges, li va demanar un avançament electoral. I ara, amb la memòria econòmica a la mà, li ha exigit una reformulació dels comptes, cosa amb la qual fa front comú amb més opositors. Font, crític amb el presidencialisme i el model de gestió de Laporta, conserva el suport de diversos membres de la candidatura del 2021 i en suma de nous fins a arribar, segons expliquen, a un equip de treball de vora 40 persones. També rema perquè rostres coneguts de la història recent (o molt recent) del Barça se sumin al seu projecte. A les eleccions passades, va sumar el 30% dels vots.

Cargando
No hay anuncios

El cognom de dos presidents del Barça

Prohoms del barcelonisme com Evarist Murtra, que va ser directiu tant amb Josep Lluís Núñez com amb Laporta, han intentat (de moment sense èxit) que Font organitzi una candidatura conjunta amb un altre grup de socis que fiscalitza la gestió de Laporta i té aspiracions electorals: Som un Clam. Aquest moviment, liderat per Joan Camprubí Montal, net i besnet de president del Barça, s'ha presentat de forma oficial aquest dijous en un acte al pavelló tèxtil de la Fira de Barcelona en què han assistit un miler de persones i cares conegudes com la de Jordi Roura, qui va dirigir el Barça com a entrenador durant la malaltia de Tito Vilanova. "La situació del club no ens agrada, som un grup de joves que volem fer un pas endavant", ha explicat Camprubí. "El Barça està en risc d'extinció com l'hem conegut fins ara i en una situació d'emergència", ha sentenciat.

Cargando
No hay anuncios

El projecte compta amb noms com el de Jordi Roche, expresident de la Federació Catalana de Futbol (FCF), i el de Jordi Termes, l'ideòleg de Bizum. L'ombra de Sandro Rosell sempre ha envoltat el projecte de Camprubí i alguns noms de Som un Clam, com el de Roche, reforcen aquesta possible relació. Però Camprubí, que durant aquest any ha conversat diverses vegades en privat amb Laporta sobre la situació del Barça, nega que sigui així.

Cargando
No hay anuncios

Dos socis amb una mirada molt econòmica

Tot i que de moment només imparteixen conferències pel territori amb el lema Solucions financeres i digitals per al FC Barcelona, Marc Ciria i Iván Cabeza formen una parella a tenir en compte de cara a les pròximes eleccions. Molt crítics amb la gestió econòmica de Bartomeu, van presentar-li un pla a Laporta perquè refinancés el deute de la institució amb diverses entitats, però l'actual mandatari, assessorat pel llavors vicepresident Eduard Romeu, va preferir col·locar-lo sencer a Goldman Sachs. Ciria, financer, i Cabeza, economista, són dos experts amb presència mediàtica i fa temps que treballen amb la vista posada a la llotja del Camp Nou. Fins i tot han tingut converses amb Gerard Piqué, que també ha mostrat interès a ser president del Barça. Igual que Font i Camprubí, són partidaris d'un canvi radical en el model de gestió que encarna Laporta, però per ara no han trobat l'encaix per unir forces. Entre els seus col·laboradors hi ha Antoni Martín, que va intentar ajudar el club amb el negoci de Barça Vision, i Marc Duch, que el 2021 va concórrer a les eleccions amb Sí al Futur.

Cargando
No hay anuncios
Cargando
No hay anuncios

Els grups del vot de censura a Bartomeu

També formen part del paisatge opositor a Laporta diversos grups d'opinió formats per socis crítics amb la gestió. La majoria d'ells ja van tenir un paper fonamental en la recaptació de suports perquè triomfés el vot de censura que va fer caure Bartomeu ara fa quatre anys. Compromissaris FCB, Dignitat Blaugrana, El Senyor Ramon, Seguiment FCB, Suma Barça, Transparència Blaugrana i Un Crit Valent han firmat aquesta setmana, conjuntament amb Som un Clam i Sí al Futur, un manifest per instar l'actual junta a revisar els comptes abans de sotmetre'ls a votació en l'assemblea.

Cargando
No hay anuncios