L'oposició del Barça s'uneix per demanar la dimissió de Laporta i amenaça amb un vot de censura
El serial per les inscripcions de Dani Olmo i Pau Víctor provoca moviments entre les veus més crítiques amb la gestió del president blaugrana
BarcelonaTot i que encara no s'ha resolt, el serial per les inscripcions de Dani Olmo i Pau Víctor està provocant diversos moviments en l'oposició al Barça. Els grups Compromissaris FCB, Dignitat Blaugrana, El Senyor Ramon, Seguiment FCB, La Resistència del Palau, Sí al Futur, Suma Barça, Som un Clam, Transparència Blaugrana i Un Crit Valent han fet un comunicat aquest diumenge en què demanen a la directiva que dimiteixi, i no descarten activar un vot de censura si cal.
En el comunicat expliquen que "en aquestes últimes setmanes la llista de greuges ha augmentat", i citen casos com "el reconeixement d'una comissió difícil d'entendre per a una mediació en la renovació del contracte signat amb Nike", el cas de Thomas Heurtel i "la negligència en les inscripcions dels jugadors Dani Olmo i Pau Víctor". Així doncs, demanen que els directius dimiteixin, i deixen la porta oberta a "activar "un vot de censura", si cal.
El manifest s'estructura en tres punts. En el primer s'explicita per què es demana la dimissió de Laporta i la seva directiva. "Han de dimitir per deixar pas a una nova etapa amb noves maneres de fer i de gestionar i amb persones que tinguin aquelles energies primeres tan necessàries per donar vida i vigor a una entitat necessitada de canvi i de gestió professional". Demanen, doncs, "que dimiteixin de forma immediata". En el segon, remarquen la negativa de la directiva d'apartar-se del càrrec i insten la direcció del club a "escoltar els socis i sòcies". També adverteixen que "es poden sotmetre igualment a una qüestió de confiança vinculant, que hi ha mecanismes estatutaris per articular-la".
Finalment, els signants indiquen: "La no reacció a les nostres propostes/peticions públiques anteriors fa que no desestimem un últim escenari, que és l'activació d'un vot de censura, única eina que tenim els socis i sòcies, opció que implica un important esforç i desgast tant per als seus impulsors com per al mateix club". I conclouen amb una frase dirigida a la mobilització dels socis, també dels menys crítics: "Ara és el moment de demostrar el veritable barcelonisme".
Mentrestant, el president Joan Laporta segueix guardant silenci. Fonts oficials del club mantenen que el president sortirà a donar explicacions “quan es resolguin les inscripcions de Dani Olmo i Pau Víctor”. L'última bala serà demà, quan els serveis jurídics de l’entitat barcelonina demanin la cautelaríssima al Consell Superior d’Esports (CSD) després de les negatives tant de la Lliga com de la Federació Espanyola de Futbol a tramitar les noves llicències dels futbolistes.
Fins llavors el màxim dirigent blaugrana i la seva guàrdia pretoriana han optat per un perfil baix, mentre a les xarxes la batalla bull entre els usuaris més afins al laportisme i les veus crítiques, encapçalades pels grups opositors a l’actual govern del club.
Laporta ja va superar una moció
L’amenaça d’un vot de censura no és nova. De fet, l’anterior govern, el de Josep Maria Bartomeu, va caure precisament abans d’haver d’afrontar una moció. Assetjat per l’escàndol del Barçagate i per l’escandalosa derrota 8-2 contra el Bayern de Múnic a la Lliga de Campions, l’anterior president blaugrana va dimitir a finals d’octubre de l’any 2020. Llavors, una junta gestora comandada per Carles Tusquets es va encarregar de la governança del club fins a les eleccions del març del 2021, en què es va imposar Laporta, seguit de Víctor Font, líder de Sí al Futur, un dels grups opositors que ara amenaça amb impulsar un vot de censura.
L’actual dirigent blaugrana ja sap el que és superar una moció. Va ser el juliol del 2008, quan el 60% dels socis van desaprovar la seva gestió, però va resistir perquè els estatuts establien que es necessiten dos terços, és a dir, el 66% dels vots. Ara, quan està a punt de complir el quart any del seu mandat, Laporta pot haver de tornar a afrontar un escenari similar.
És del tot improbable que Laporta dimiteixi i també que opti per sotmetre’s a una qüestió de confiança. Per tant, i, segons el comunicat dels grups opositors, això portaria a activar la moció de censura. Per fer-ho, el primer pas és reunir signatures en 14 dies. Els sol·licitants de la moció necessiten el 15% de signatures respecte del cens, una xifra que se situaria entre les 14.000 i les 15.000 signatures. I, a partir d’aquí (i si les aconsegueixen), els promotors del vot s’han de dirigir a la junta directiva, per escrit, anunciant el seu propòsit i sol·licitant les paperetes fer la votació. Això iniciaria tot el procés. El vot de censura només quedaria aprovat si s’obtenen els vots favorables de 2/3 o més dels votants, sempre que el nombre d’aquests sigui, com a mínim, del 10% dels socis del club.