Futbol - Eurocopa

L'ombra de Pedri que el Barça vol evitar a tot preu amb Lamine Yamal

L'extrem de 16 anys es convertirà aquest dissabte en el debutant més jove d'una Eurocopa

Albert Caralt
4 min
Pedri i Lamine Yamal, en primer pla, seguits de Cubarsí i Ferran, durant un entrenament amb Espanya

BarcelonaLamine Yamal tindrà 16 anys i 338 dies aquest dissabte, quan es convertirà en el debutant més jove d'una fase final de l'Eurocopa amb motiu del duel entre Espanya i Croàcia (18 h, TVE). L'extrem blaugrana farà miques el rècord del polonès Kacper Kozlowski, que el 19 de juny del 2021 es va convertir en el futbolista més precoç a disputar aquesta fase de la competició. Va ser a l'Espanya-Polònia (1-1) del Grup E de l'Eurocopa 2020, que es va disputar un any més tard a causa de la pandèmia del coronavirus. Kozlowski va entrar al terreny de joc al minut 55 per Mateusz Klich i, amb 17 anys i 246 dies, va marcar l'actual rècord, i va superar així el madridista Jude Bellingham, que l'havia establert només sis dies abans en el duel Anglaterra-Croàcia (1-0).

Lamine Yamal, que entre una bona pila de rècords personals de precocitat ostenta també el de ser el debutant més jove del Barça –va debutar amb 15 anys, 9 mesos i 16 dies, contra el Betis–, s'ha consolidat aquest curs amb el primer equip. El de Rocafonda ha sigut un dels pilars de l'equip de Xavi Hernández. Amb només 16 anys (el 13 de juliol complirà els 17), ha sigut el segon jugador del Barça amb més nombre de partits disputats, amb 50 aquesta campanya. Només el veterà Ilkay Gündogan, amb 51, el supera. També s'hi han de sumar set partits amb la selecció espanyola, que fan un total de 3.340 minuts disputats (2.955 amb el club, 385 amb Espanya) en la primera temporada al futbol professional.

Lamine Yamal només s'ha perdut sis partits en tota la temporada. Amb el Barça es va perdre les dues primeres eliminatòries de la Copa del Rei per una sanció que acumulava del filial, i va descansar en un partit de Lliga contra el Getafe després de la tornada contra el Nàpols a la Champions, quan ja portava vuit titularitats consecutives. D'altra banda, des que va ser convocat per primera vegada amb la selecció espanyola al setembre, només s'ha perdut un partit per decisió tècnica: l'amistós contra Andorra de la setmana passada. Abans, havia sigut baixa d'una convocatòria on es perdria dos partits, quan per primer cop (i fins ara l'últim) no hi va poder ser per una lesió muscular.

Tot i que l'extrem blaugrana no ha tingut gaires problemes amb les lesions, els diversos exemples a Can Barça fan que hi hagi certa por pel desgast físic que pugui acumular, tant en l'Eurocopa com si, finalment, acaba disputant els Jocs Olímpics amb el combinat estatal sub-21, decisió que encara no està presa. Els exemples recents de lesions de Gavi –que, de fet, es va lesionar amb Espanya– i Balde i, sobretot, les contínues ruptures de Pedri o els problemes amb les lesions d'Ansu Fati, són alguns dels episodis més cruels que s'han viscut amb les promeses de La Masia.

La gestió dels minuts de Lamine Yamal

Aquesta temporada, fins al 14 de gener, quan es va disputar la desastrosa final de la Supercopa contra el Reial Madrid, Lamine Yamal havia participat en 27 partits, però només va ser titular en deu ocasions i tan sols va jugar els 90 minuts en tres partits. Després que l'equip tornés de la Supercopa amb una imatge decebedora (1-4), Lamine Yamal, aprofitant la baixa per lesió de Raphinha, va tornar a la titularitat en el següent partit contra el Betis. A partir de llavors, el mataroní es va convertir en fix en l'onze de Xavi i acumularia 19 titularitats en els 23 partits restants, on jugaria els 90 minuts en 13 ocasions.

Minuts en la seva primera temporada consolidats amb el primer equip del Barça

A Europa gairebé no hi ha jugadors del 2007 que segueixin la rutina de primer equip. El jugador amb més minuts aquesta temporada ha sigut Lamine Yamal (amb 3.340), seguit del també blaugrana Pau Cubarsí (1.986 minuts), que des que va debutar contra l'Unionistas de Salamanca ha jugat 21 dels 24 partits restants com a titular. Fora del Barça, el jugador nascut el 2007 que més s'acosta als minuts de Yamal i Cubarsí al futbol europeu és Ayyoub Bouaddi (695 minuts), migcentre del Lilla que ha participat en un total de 18 partits amb 6 titularitats, cinc de les quals a la Conference League.

Els 3.340 minuts de Lamine Yamal en la seva primera temporada són comparables als jugadors que ja fa diversos cursos que estan consolidats a l'elit del futbol i segueixen aquest ritme de partits des de fa anys: el davanter del Bayern Musiala (21 anys, 3.348 minuts), el madridista Vinícius (23 anys, 3.451 minuts) o l'extrem del Manchester United Garnacho (19 anys, 3.695 minuts). Per exemple, Lamine Yamal ha superat qui ocupava l'extrem dret el curs passat al Barça, un Dembélé (27 anys) que en la seva primera temporada sense lesions ha acumulat 3.264 minuts amb el PSG i la selecció francesa.

La por al Barça amb l'exemple de Pedri

Al Barça, Gavi i Pedri van disputar més minuts que Lamine Yamal en la seva primera temporada al primer equip. El canari venia de jugar una temporada sencera a Segona amb el Las Palmas i complia els 18 anys pocs mesos després de debutar. Amb 18 anys, va disputar fins a 73 partits, 52 amb el Barça i 21 amb Espanya, enllaçant Eurocopa i Jocs: 4.926 minuts en total. Des de llavors, no ha tornat a ser el mateix.

Gavi va disputar 148 minuts més (3.488) que Lamine Yamal; això sí, quan va debutar tenia 17 anys i el mataroní encara en té 16. Leo Messi, encara que va tenir diverses lesions en els primers anys, no va superar els minuts d'aquesta temporada de Lamine Yamal amb el Barça fins al seu cinquè curs al primer equip, l'any del triplet del 2009, quan ja tenia 21 anys.

stats