Barça

L'instructor de la "bogeria" que va treure Mbappé de polleguera

El Barça sublima la tècnica del fora de joc gràcies en bona part a Heiko Westermann, un dels ajudants de Hansi Flick

BarcelonaQuan Hansi Flick va negociar les seves condicions per ser el nou entrenador del Barça, d'entrada va aconseguir que el club català, que patia –i continua patint– una greu crisi econòmica, fes un esforç per reclutar dos dels assistents als quals havia conegut en diferents aventures. Així, Marcus Sorg i Toni Tapalović van aterrar a Barcelona després d'un temps a l'atur i van començar a treballar des de dins en la reconstrucció d'un equip que ja havien escodrinyat des de la distància. Amb el primer, exdavanter d'equips modestos alemanys i aprenent de Joachim Löw a les banquetes, Flick havia coincidit a la selecció absoluta. I amb el segon, exporter d'equips de la Bundesliga, havia compartit èxits (i fatigues) al Bayern. Però faltaven peces per completar l'staff i el nou preparador barcelonista va demanar un ajuda extra: fitxar Heiko Westermann, un excentral de qui tenia excel·lents referències per la seva feina a les categories inferiors de Die Mannschaft.

Aquesta avantpenúltima incorporació –posteriorment han arribat dos scouters alemanys al cos tècnic– ha servit perquè el llibret de Flick hagi fet un clic molt important. I no només perquè parli castellà gràcies a la temporada que va ser jugador del Betis (2015-2016), sinó perquè ha sabut transmetre als defenses blaugranes les virtuts de jugar amb el risc del fora de joc. Seus són gran part dels consells que recullen Iñigo Martínez, Pau Cubarsí o Jules Koundé per fer la passa endavant necessària per inhabilitar els davanters rivals que intenten desmarcar-se a la seva esquena. En l'últim clàssic, resolt amb un 0-4 molt dolorós per al Reial Madrid, la recepta va treure de polleguera l'equip blanc i, molt concretament, Kylian Mbappé. I és que dels dotze fores de joc provocats, vuit els va cometre l'astre francès, que fins i tot va fer-se viral per celebrar un gol que el VAR va invalidar per aquest motiu.

Cargando
No hay anuncios

En les onze jornades de Lliga disputades, el Barça suma un total de 77 orsais favorables. La dada és una animalada perquè dobla la del segon equip de l'elit europea en aquest rànquing (el Brighton), però sobretot demostra la capacitat de Flick i el seu equip per haver consolidat una idea fixa: defensar cap endavant encara que comporti molts riscos. "Els de darrere, més que gaudir, patim. Sempre has d'estar alerta. En qualsevol moment es pot complicar la cosa i un error teu es converteix en un gol. Gaudim quan ja vas 3-1 o 4-1", va definir en aquest sentit, en una entrevista a TV3, Iñigo Martínez, que és el defensa que sol dirigir la línia del fora de joc amb els partits en marxa. El basc i els seus companys de cobertura són els executors d'una "bogeria" – és com la defineixen des del vestidor– que Westermann cuina amb diversos ingredients. D'entrada, mira els partits des de la graderia i es comunica amb la banqueta durant els 90 minuts per corregir moviments. Un fet que també li permet recopilar informació dels jugadors per, amb el suport dels analistes de vídeo, treballar-la després als entrenaments.

Cargando
No hay anuncios

Un "obsessiu" del fora de joc que analitzava els rivals

A Xavi Torres, exjugador blaugrana i excompany de Westermann al Betis, no el sorprèn aquest esperit empíric. Consultat per l'ARA, el migcampista valencià, que ara pertany al Lugo, reconeix que el tècnic alemany ja era "obsessiu" amb els fores de joc en la seva etapa compartida al Villamarín. "Era el típic defensa futboler. Mirava molts partits i estudiava els rivals abans d'enfrontar-s'hi. Va estar només un any al Betis, però era com un capità més. Sempre volia millorar i procurava avançar-se als perills de cada oponent", recorda Torres. Tot plegat quadra amb els exercicis que encarrega perquè els defenses i migcampistes de cobertura del Barça es perfilin bé per deixar en fora de joc els atacants que volen agafar-los l'esquena. Rutines que els futbolistes repeteixen cada setmana i els focalitzen més en els passadors que no pas en els receptors. Perquè és en el moment de la passada quan cal fer el moviment clau per inhabilitar l'oponent que es desmarca. Aquest diumenge, en el derbi contra l'Espanyol, la mà de Westermann i el llibret de Flick tornaran a bategar a Montjuïc.

Cargando
No hay anuncios