Barça
Esports Barça 06/07/2021

Junior Firpo, un altre intent fallit de rellevar Jordi Alba

El lateral accepta la proposta del Leeds, que paga 15 milions al Barça

3 min
Junior Firpo signa per 4 anys amb el Leeds.

BarcelonaErnesto Valverde va enamorar-se de Junior Firpo el novembre del 2018. Va ser en un Barça-Betis que va acabar amb derrota blaugrana per 3-4 i amb el lateral, que aleshores tan sols tenia 17 anys, fent una exhibició al Camp Nou, marcant fins i tot el primer gol del partit. Tant al cos tècnic com a la secretaria esportiva blaugrana van pensar que el jove futbolista dominicà podia ser “algú que pogués competir per la titularitat amb Jordi Alba”. Dues temporades després de fitxar pel Barça, Junior marxa per la porta del darrere, havent tingut un paper gens brillant a Barcelona. Fitxa pel Leeds United anglès a canvi de 15 milions d’euros. El Barça tan sols es reserva el 20% d’una futura venda a un tercer club.

Trobar algú que faci ombra a Jordi Alba ha sigut un dels grans reptes a la secretaria tècnica blaugrana dels últims anys. A més de Firpo, el 2016 es va incorporar Lucas Digne, i el club va provar sense èxit els jugadors del planter Carles Planas, Juan Miranda i Marc Cucurella. Cap va rendir per sobre del lateral de l’Hospitalet, que s’ha erigit en el titular indiscutible de la banda esquerra de l’última dècada. Un regnat només qüestionat per Luis Enrique, el 2017, durant el període que va passar a jugar amb l’esquema del 3-4-3.

Alba, fitxat el 2013 en un Barça que tenia Abidal i Adriano de laterals, va guanyar-se ràpidament la titularitat. Campió d’Europa amb Espanya i procedent del València, va necessitar ben poc temps per demostrar que el seu fitxatge havia sigut tot un encert. Abidal plegaria aquell any i Adriano seguiria al Barça fins al 2016, però amb un rol testimonial. Aquell estiu el Barça va buscar un altre lateral esquerrà, però no un primera espasa sinó una jove promesa que apuntava maneres al París Saint-Germain. Així arribava el francès Lucas Digne, que va costar 15 milions. Inicialment va tenir un rendiment acceptable, però no va acabar d’encaixar ni amb Luis Enrique ni amb Valverde d’entrenadors. El 2018 el Barça el convidava a marxar. Aquell estiu van aparèixer molts noms sobre la taula per aterrar al Camp Nou. Alguns, destacats com David Alaba (Bayern Munic). Però, un cop més, l’aposta va ser per a un jugador de futur. Això sí, no va sortir barat: va costar 18 milions fixos més 12 en variables.

41 partits i dos gols

Junior mai ha estat protagonista al Camp Nou. El futbolista destacava per la seva exuberància física, per tenir molta capacitat atlètica i per la seva vocació ofensiva. Però en l’ecosistema Barça no ha estat ràpid en la combinació ni prou fi tècnicament. Tampoc l’han ajudat les lesions, concentrades sobretot als isquiotibials. En aquests dos anys s’ha perdut 24 enfrontaments per estar de baixa. Però, més enllà d’això, el jugador dominicà, nacionalitzat espanyol, que va ser internacional amb les categories inferiors d’Espanya, mai s’ha guanyat la credibilitat dels tres entrenadors que ha tingut al Barça en aquests dos cursos: Valverde, Setién i Koeman. Durant el seu pas pel Camp Nou, Junior tan sols ha disputat 41 partits amb la samarreta del Barça, i només la meitat (22) de titular. Ha marcat dos gols i deixa el club amb una Copa del Rei com a únic palmarès.

La de Firpo és la cinquena sortida d’aquest estiu al Barça, després de vendre el també defensa Jean Claire Todibo al Niça (8,5 milions + 7 de variables) i el davanter Konrad de la Fuente a l'Olympique de Marsella (3 milions). L’entitat també ha cedit l’atacant Francisco Trincao al Wolverhampton (el club anglès es reserva una opció de compra de 30 milions) i ha acomiadat el migcampista Matheus Fernandes.

stats