Barça

Què passa amb Frenkie de Jong?

El neerlandès, que conserva el cartell entre els grans d'Europa, segueix sense trobar el seu lloc com a blaugrana

Frenkie de Jong
23/01/2022
4 min

BarcelonaQuan el gener del 2019 el Barça va segellar el fitxatge del Frenkie de Jong la sensació al club era de congratulació màxima. L'entitat blaugrana s'havia avançat a altres grans colossos del futbol europeu com el Manchester City i el PSG per fitxar un dels jugadors joves que més estava brillant en un Ajax que meravellava a Europa pel seu futbol atrevit i desinhibit. Abans d'aterrar al club blaugrana, el neerlandès va ser distingit en l'onze ideal de la UEFA com a millor migcampista de la Champions. Però, malgrat ser un fitxatge que il·lusionava i que generava consens tant al club com en l'afició, Frenkie encara no ha acabat de trobar el seu lloc al Barça. A més, ara li ha sortit competència extra amb Gavi i Nico, hereus de l'impacte de Pedri el curs passat.

"Hi ha diverses qüestions que envolten el jugador. D'una banda, el tema mental, que resulta evident. I, de l'altra, una qüestió posicional. Ell, a l'Ajax, no era ni un migcentre ni un interior: jugava molt amb un doble pivot. Quan l'Ajax sortia jugant des del darrere, De Jong feia funcions de migcentre, perquè venia molt a rebre al costat dels centrals, fent conduccions i estant a prop de la pilota. Però amb el 4-3-3 de Xavi, ell es queda una mica a mig camí: ni és un migcentre pur (és a dir, més posicional i veient el camp de cara) ni tampoc crec que sigui un interior a qui li agradi rebre entre línies i esperar el seu moment. I, aquí, a ell se li genera un conflicte", argumenta Sergi Hernández, periodista de L'Esportiu i analista del Barça a RAC1.

Veient el got mig ple, Hernández opina que Frenkie pot "desenvolupar les dues funcions". Això és, poder fer tant de Busquets com d'interior, però a la seva manera: "És un jugador a qui li agrada conduir i el Barça hauria d'entendre els seus mecanismes i compensar-los". En aquest sentit, l'analista resol que si el neerlandès juga com a pivot, en sortiria beneficiat si l'acompanyés un jugador com Nico: "Seria un acompanyant intel·ligent que el compensaria, perquè quan De Jong avancés línies, li guardaria la posició". Això sí, Hernández alerta que si el Barça aposta per aquest ecosistema, tot l'equip ha de remar en la mateixa direcció.

La visió d'Ernesto Valverde

Un dels factors que no ha beneficiat l'adaptació del neerlandès és que, des que va aterrar al Barça l'estiu del 2019, ha coincidit en poc temps amb quatre entrenadors diferents: Ernesto Valverde, Quique Setién, Ronald Koeman i, ara, Xavi Hernández. "És un jugador molt bo. Té moltíssima qualitat i es pot adaptar a la perfecció al joc del Barça. És un noi amb molt caràcter, centrat en el futbol, però que s'ha vist afectat pels canvis i per la situació del club els darrers anys", explica una persona que va estar present en les negociacions per fitxar el neerlandès l'hivern del 2019. Una altra font coneixedora tant de la realitat del Barça com de l'Ajax posa de manifest que Frenkie també s'ha vist afectat per la davallada general de tot l'equip: "De la mateixa manera que es qüestiona Busquets es qüestiona De Jong pel rumb de l'equip els últims anys: això afecta la confiança dels jugadors i el seu rendiment individual. Altres futbolistes d'aquell Ajax també estan tenint dificultats individualment. Només cal veure Ziyech al Chelsea, Van de Beek al Manchester United o com li ha costat entrar a l'equip a De Ligt a la Juve".

Amb qui millor va rendir Frenkie va ser amb Koeman, concretament entre el gener i l'abril de la temporada passada, en què es va destapar com un interior amb arribada i amb gol. Una visió que, llavors, va contrastar amb la predicció que havia fet Valverde sobre l'ex de l'Ajax, que quan era tècnic del Barça va dir en roda de premsa que el veia "com el migcentre del futur del Barça". Aquest dissabte, en roda de premsa, quan li han preguntat en quina posició veu el neerlandès, Xavi ha afirmat que pot jugar tant de pivot com d'interior. El tècnic també ha posat en relleu el seu "compromís" per voler jugar sempre malgrat fer-ho alguns partits "amb molèsties".

Traspassar-lo a l'estiu?

Però la realitat més immediata dibuixa un De Jong en què el seu rendiment està per sota de les expectatives. És per això que al club hi ha qui veuria amb bons ulls obrir la porta a una venda del neerlandès aquest estiu, perquè segueix sent un futbolista que conserva cartell. Però, de la mateixa manera, hi ha veus que alerten del risc que suposaria desprendre's d'un jugador talentós de 24 anys i veure'l triomfar a altres equips de l'elit europea com el Manchester City o el Bayern Munic. Que el neerlandès conserva cartell als grans clubs d'Europa és una evidència, però també s'ha de tenir en compte que, en un eventual traspàs, també estan en joc els diners que el futbolista té pendents de cobrar a causa dels diferiments pactats per la pandèmia. Frenkie, com Ter Stegen, Lenglet i Piqué, va renovar en pack l'octubre del 2020 i part del seu sou a percebre del curs 2020-21 va quedar repartit en més anys. En el cas del migcampista, va renovar fins al 2026. De fet, la seva fitxa, ubicada en la zona alta de la plantilla, podria convertir-se en un escull a l'hora de negociar-ne la sortida.

Erling Haaland durant un partit amb el Dortmund.

Amb tot, Sergi Hernández és partidari de trobar un espai per a l'holandès al Barça. "És un jugador intel·ligent, que pot atendre diverses facetes del joc. A més, per la informació que tinc procedent d'Amsterdam, és un noi que es capfica molt en la seva professió. És un futbolista que ha demostrat que té el nivell per ser al Barça, no està fracassant per una qüestió d'aptituds futbolístiques, sinó més pel context i per bloqueig mental. No acaba de trobar el seu lloc". Això sí, l'analista admet que pugui ser "suculent" per al club blaugrana fer calaix amb Frenkie, ja que a les posicions del mig del camp és "on millor perspectiva de futur té el Barça". L'objectiu número u és Erling Haaland.

stats