BarcelonaEn un club com el Barça, encara propietat dels socis, una temporada sense títols és sinònim d'inestabilitat. Si s'hi afegeixen altres ingredients com la incertesa econòmica o la proximitat de les eleccions (previstes per al 2026), hi ha el caldo de cultiu perfecte perquè sorgeixin noves candidatures. És just el que ha passat aquest estiu, on diferents grups ja estan remenant la cua per presentar-se als pròxims comicis i optar a ocupar el lloc que ara mateix ostenta Joan Laporta. Després que Joan Camprubí Montal formalitzés la seva intenció de ser el nou president blaugrana, afegint-se així a les propostes de Víctor Font i Marc Ciria, aquesta mateixa setmana es donava a conèixer el projecte Suma Barça, una plataforma d'opinió preocupada pel rumb del club.
Suma Barça no s'ha presentat com una candidatura, i ha deixat clar en la seva presentació que no pretén aspirar a la llotja del Camp Nou. Però sí que vol influir en les votacions, en un moment en què la massa social barcelonista està "desmoralitzada" i el club necessita una "transformació". Ho ha dit Ricard Font, advocat i polític vinculat a Junts per Catalunya, que actua de portaveu de la plataforma. No ha estat l'única cara visible d'aquest partit. Noms com Gerard Figueras (exsecretari general de l'Esport), Quim Forn (exconseller d'Interior), Lluís Recoder (exconseller de Territori i Mobilitat), Josep Maldonado (exsenador) o Joan Canadell (expresident de la Cambra de Comerç) també eren presents a la terrassa de l'hotel del Port Vell de Barcelona on, sota un sol de justícia, s'han definit les línies mestres d'aquest grup que es va crear a finals del 2022 i que per ara té 47 membres.
Partint de la base que, per a ells, és una "obligació" que el Barça conservi el model de propietat actual, el grup admet que està "descontent" amb la gestió de Laporta. Creuen que la institució necessita "estratègia i planificació", "credibilitat" i "acabar amb els ismes". Garanteixen que la situació "té solució", però reclamen que la gent "faci un pas endavant". El grup està obert, a través de la seva pàgina web, perquè qualsevol barcelonista hi aporti el seu gra de sorra. Tenen previst crear grups de treball i organitzar fòrums, taules rodones i informes de situació, en la línia del projecte El Senyor Ramon, el think tank barcelonista creat el 2018.
A la presentació hi havia dos exdirectius i excandidats, Toni Freixa i Xavier Vilajoana, que han deixat enrere les aspiracions presidencialistes. En canvi, no hi era cap de les cares visibles que volen presentar-se. Suma Barça garanteix tenir "bona relació" amb tothom, i també ha allargat la mà a l'actual president blaugrana: s'hi ha adreçat a través d'una carta formal i han demanat hora per reunir-se amb Laporta. Ara bé, la plataforma aspira a la "unitat del barcelonisme" i aquest últim punt no sembla fàcil d'aconseguir. Precisament, un dels debats paral·lels que s'han creat en acabar l'acte era sobre les opcions de l'oposició a les pròximes eleccions. Sobretot, el risc que es fragmenti el vot.
Les candidatures van per lliure, de moment
Com va explicar l'ARA, ja fa temps que les candidatures van prenent forma. Però, malgrat que s'hagi eliminat el requisit dels avals, presidir el Barça no està a l'abast de qualsevol. "Aquest món és molt petit i tots ens coneixem", resumeix un altre excandidat. De la mateixa manera que ja fa mesos que s'organitzen reunions selectes per encarrilar les candidatures, algunes persones influents intenten connectar-les i buscar una mena de pacte per fer front comú contra Laporta. De moment, no se n'han sortit. Font manté la seva agenda i Ciria aprofita els diferents fòrums d'opinió per guanyar notorietat. L'últim és el més desconegut per a la majoria: Joan Camprubí Montal.
Als 37 anys, dilluns va presentar oficialment el seu projecte, sota el lema Som un Clam. Ho va fer en un acte privat per a 400 persones en un xalet de la zona alta de Barcelona on va demanar que Laporta fes "un pas al costat". Camprubí Montal –besnet d'Agustí Montal Galobart i net d'Agustí Montal Costa, dos expresidents blaugranes– és la cara visible d'un projecte que compta amb l'assessorament de Jordi Roche, expresident del Girona i de la Federació Catalana de Futbol, i persona que va estar treballant per organitzar una candidatura per al 2021 que finalment no va prosperar. Evarist Murtra, exdirectiu de la primera etapa de Joan Laporta, també actua d'assessor, tot i que treballa perquè Camprubí i Font sumin forces. De moment, sense èxit.
Som un Clam no havia de presentar-se encara en societat, però la inestabilitat a la direcció blaugrana –accentuada les darreres setmanes amb la destitució de Xavi i els dubtes sobre el fair play– accelerava els esdeveniments. S'havien arribat a plantejar una moció de censura, però l'opció sembla descartada, almenys a curt termini. L'altre objectiu era estar a punt per si la crisi esportiva al Barça creix i els comicis s'avancen al 2025. Mentrestant, el missatge que arriba des del club és molt clar: que Laporta no té cap intenció de renunciar. Al contrari. De fet, els seus assessors, que pensen en el nou Camp Nou com a gran arma electoral d'aquí a dos estius, somriuen per sota el nas quan veuen que els opositors, lluny d'agrupar-se, van tots a la seva.