Barça

La invasió russa obre encara més interrogants a l’Espai Barça

El cost dels materials ha pujat, les empreses constructores poden incrementar els preus i els bancs són més reticents a l’hora de finançar projectes

BarcelonaL’Espai Barça ha donat molts sobresalts als socis i seguidors del club, sobretot pels continuats retards a l’hora de tirar endavant el projecte. De fet, segons les previsions inicials de la junta de Josep Maria Bartomeu, el Camp Nou ja hauria de fer mesos que estaria lluint la seva remodelada imatge. En el referèndum del 2014 la data que es va fixar per tenir acabades les obres va ser el 2021.

Des de la seva arribada a la llotja, la directiva de Joan Laporta està refent intensament el disseny de l’Espai Barça, i la intenció és començar a modernitzar el feu culer a partir d’aquest estiu gràcies als 1.500 milions d’euros de finançament que va aprovar la massa social en el segon referèndum del projecte. Però aquesta setmana Laporta ha fet unes declaracions que han tornat a generar dubtes. “La guerra d’Ucraïna pot afectar l’Espai Barça. El preu dels materials ha pujat un 25% i també han pujat els tipus d’interès. Això pot alterar el calendari de les obres”, va explicar en una entrevista a Mundo Deportivo. La previsió és acabar els treballs el 2025.

Cargando
No hay anuncios

L’ARA ha preguntat a fonts de la junta directiva si tenen dades de quant es pot encarir l’Espai Barça a conseqüència de la invasió russa i la resposta ha estat que no. D’altra banda, un expert en el sector de la construcció de recintes esportius de primer nivell diu que “hi ha hagut un increment de l’IPC a tot Europa a causa de la guerra i això ha provocat una pujada del preu dels materials, però de moment no suficient per paralitzar cap obra ni en països com Alemanya, on s’estan encarint més els preus per la proximitat amb Ucraïna”. L’exemple més proper que té el Barça és la remodelació del Santiago Bernabéu, que ja és al tram final. Fonts coneixedores del projecte de l’equip blanc asseguren que el conflicte “no l’ha afectat”. 

Les constructores i els bancs, condicionats per la guerra

Un dels problemes que té el Barça és que encara no li han donat la llicència d’obres, i això comporta que no hagi pogut adjudicar el projecte a cap constructora. En aquest aspecte, la invasió russa podria suposar un entrebanc econòmic per al club blaugrana. “Les constructores poden utilitzar la guerra per encarir el preu”, sentencia la mateixa font. 

Cargando
No hay anuncios

A més, economistes consultats per l’ARA consideren el Barça també pot tenir problemes a l’hora de tancar el finançament de 1.500 milions vehiculat per Goldman Sachs, una negociació que principalment havia portat el ja exdirector general Ferran Reverter fins que va dimitir a principis de febrer. “Els bancs estan aprovisionant diners a causa de la guerra. Per tant, un que potser estava predisposat a deixar 400 milions ara difícilment ho farà fins que no acabi el conflicte”, considera un economista. “Ara mateix els contractistes no et poden garantir un preu fix perquè no es volen enganxar els dits. I sense preu garantit no crec que es pugui tancar un finançament a 30 anys”, diu una altra font coneixedora del projecte blaugrana.

La llicència d’obres no arribarà a curt termini

La llicència d’obres definitiva que ha d’atorgar l’Ajuntament de Barcelona al Barça no arribarà a curt termini, segons diferents fonts consultades. Però això no vol dir que aquest estiu la maquinària no pugui començar a fer treballs al Camp Nou. De fet, com ja va explicar l’ARA, el club està buidant el magatzem principal, ubicat al lateral, per facilitar les obres. El Barça probablement aconseguirà aviat la llicència de demolició, independent de la llicència general. Això permetrà, per exemple, seguir amb les obres de les motxilles dels dos gols, que van quedar aturades el 2019 a causa dels problemes estructurals que s’hi van trobar.

Cargando
No hay anuncios

Mentrestant, la llicència definitiva trigarà més a arribar perquè l'Ajuntament haurà de donar el vistiplau a la intensa remodelació del projecte que està fent la junta de Laporta. En l’horitzó hi ha una data que encara és molt llunyana i dona marge, però que podria alentir l’Espai Barça si aleshores el club no té tots els permisos: el maig del 2023, quan se celebraran les eleccions municipals a Barcelona. “En un període d’eleccions la maquinària de l’Ajuntament s’alenteix força”, explica una font de la junta de Bartomeu, que va conviure amb les del 2015 i les del 2019.