Laporta parla per primer cop del cas Rubiales: "En cap cas hem volgut exculpar-lo"
Diferents protagonistes del club blaugrana s'han sortit de la línia oficial per denunciar el comportament del president de la RFEF
BarcelonaJoan Laporta ha parlat per primer cop sobre el cas Rubiales: "El comportament de Rubiales és inacceptable, inapropiat i fins i tot vergonyós. En cap cas hem volgut exculpar-lo. Estem amb les jugadores, Jenni, estem amb tu", ha dit quan faltaven pocs minuts perquè comencés el partit del Barça contra el Villa-Real. El president del Barça ha sigut més contundent que el comunicat oficial que va emetre el club després de l'esperpèntic discurs de Luis Rubiales i que va causar indignació en gran part de la massa social del Barça. "Pensàvem que Rubiales dimitiria en l’assemblea, que no tindria més remei, però no ho va fer. Vull manifestar, com a club, que respectem la decisió de la FIFA de suspendre’l provisionalment", ha afirmat.
El club blaugrana, a diferència d'altres entitats que van anar emetent comunicats durant la setmana, va optar per publicar el seu escrit oficial divendres a les 15.16 hores. A molts dels socis i aficionats blaugranes, però, no els va convèncer la reacció de l'entitat a la negativa del president de la RFEF a dimitir pel petó no consentit a Jennifer Hermoso (màxima golejadora històrica culer) i el cúmul d'actituds masclistes des de la final del Mundial de futbol femení. Fins i tot el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, esperava més d'un escrit en què el Barça no va exigir la dimissió de Rubiales i, a més, va considerar que l'encara president de la RFEF ja havia "demanat disculpes" pels fets.
De fet, més enllà de la vicepresidenta institucional Maria Elena Fort, que va mostrar la seva posició diferent del club en un fil de Twitter "a títol personal", l'ARA ha pogut confirmar que altres directius de la junta de Joan Laporta no van estar conformes amb el comunicat. Entre ells, Josep Ignasi Macià, adscrit a l'àrea social. El text s'allunya molt dels estatuts del club. El 23 d'octubre del 2021, precisament la cúpula dirigent de Laporta va afegir un apartat en l'article 4T en què s'assegura que el Barça "vetllarà per la igualtat de drets i la dignitat de les persones", "promourà els valors democràtics de la igualtat i la no discriminació" i "lluitarà per l'erradicació de totes les actituds masclistes, homòfobes i racistes en l'àmbit social i de l'esport". Uns principis poc concordants amb el tebi comunicat oficial per condemnar l'actitud de Rubiales envers les dones en general i una exfutbolista blaugrana en particular.
L'escrit, definit com una "feina conjunta" des del departament de comunicació del Barça, liderat pel periodista Àlex Santos, va ser aprovat per a la seva publicació en última instància des del gabinet de presidència de l'entitat, encapçalat per Manana Giorgadze. "Es va fer amb la màxima professionalitat, informació i pensant en el millor per al club", argumenten fonts oficials des del Camp Nou. Dies enrere, el Barça havia manifestat que no faria cap comunicat fins que Rubiales no comparegués durant una assemblea a la qual Laporta no va anar perquè estava firmant l'ampliació i diferiment contractual de Marc-André ter Stegen fins al 2028. En aquesta línia conservadora, el club va vetar a TV3 preguntes sobre el tema en el postpartit del Gamper contra el Juventus de passat dijous.
Fort demana la dimissió de Rubiales
Poc més d'una hora després que el Barça hagués difós el comunicat oficial, la vicepresidenta institucional, Maria Elena Fort, va manifestar el seu "total rebuig a l'actuació de tots aquells membres dels estaments oficials i no oficials que permeten i emparen actuacions reprovables i tot el que ha succeït aquest matí". A més, va considerar "necessària la seva dimissió immediata". Fort va admetre que, a títol personal, estaven sent "uns moments i dies difícils".
A banda de Fort, l'entrenador del Barça femení, Jonatan Giráldez; el mànager general de l'equip, Markel Zubizarreta; i les jugadores de forma unànime també van anar molt més enllà del discurs oficial del club blaugrana. Giráldez va dir que "són dies grisos per al futbol femení espanyol" i que es tracta "d'actes i comportaments allunyats de la societat en què ens volem convertir". Per això, va demanar "canvis estructurals i mesures urgents", en la línia de les reclamacions de les desenes de futbolistes espanyoles que van comunicar que no tornaran a la selecció espanyola fins que no marxin els actuals dirigents, entre les quals hi ha 14 jugadores del Barça actual. A més, Giráldez va recordar que, en un assumpte com aquest, "qui no es posiciona s'està posicionant".
Per la seva banda, Zubizarreta va dimitir com a membre del comitè nacional del futbol femení de la RFEF. "Avui és un dia en què no es pot estar mirant a un altre costat. Hi ha determinades actituds que no tenen cap sentit en el futbol i en la societat en general. Canvis necessaris a escala estructural per a elles, per a tots i per al futbol!", va tuitar adjuntant la seva renúncia al càrrec.
El vestidor del Barça, més unit que mai
La incertesa de com pot impactar en el vestidor del Barça la consecució del Mundial s'ha evaporat. Almenys, temporalment. Les nou jugadores blaugranes que l'han guanyat (tres d'elles, pertanyents a les quinze que havien renunciat a la selecció fa poc menys d'un any i que van tornar per jugar el Mundial: Aitana, Mariona i Ona Batlle); les tres que van avantposar els seus valors a la disputa del torneig (Mapi León, Patri Guijarro i Clàudia Pina); i les dues que no van anar convocades al Mundial malgrat mostrar-se disponibles (Sandra Paños i Jana Fernández) ara mateix van a l'una.
La unanimitat que es va originar ahir per part de les jugadores del futbol espanyol mitjançant un grup de WhatsApp després de l'esperpèntic discurs de Rubiales a l'assemblea de la RFEF ha canviat radicalment la situació i totes les jugadores del primer equip del Barça amb possibilitats de ser seleccionades per Espanya van signar el comunicat que va anunciar que desenes de futbolistes no tornaran al combinat estatal, encara dirigit per Jorge Vilda, fins que no en canviïn els dirigents.
De totes maneres, les tres jugadores blaugranes que van renunciar a jugar el Mundial –Mapi León, Patri Guijarro i Clàudia Pina–, durant la disputa del torneig no es van penedir de la seva decisió malgrat que Espanya anava avançant rondes. Abans de la final, segons ha pogut saber l'ARA, una d'elles va expressar: "Jo ja sabia que això podia passar. Estic molt tranquil·la. No podria viure tranquil·la amb mi mateixa si hagués anat al Mundial".
Xavier Puig trenca el silenci a l'ARA
En contraposició al clam encès per les jugadores i les dues figures executives més rellevants del Barça femení, destaca el silenci per part de Xavier Puig, directiu responsable de l'equip. Tan actiu a les xarxes socials per difondre les seves peripècies a la gira de pretemporada del primer equip masculí, així com per presumir de la seva presència en la històrica final de la selecció espanyola a Sydney, Puig encara no ha fet cap comentari a les xarxes, on sí que ha penjat una foto temporal del seu viatge a Mèxic per acompanyar la plantilla de Giráldez a la gira de pretemporada que farà els pròxims dies.
Consultat per l'ARA, el dirigent ha accedit a expressar el seu punt de vista: "El club ja ha emès el seu posicionament com així també han fet els nostres entrenadors. Em reitero en la condemna de qualsevol actuació masclista en l’esport i que actuacions impròpies com les de Rubiales no són admeses en l’esport i en la societat. Per descomptat, tot el meu suport a totes les nostres jugadores, tant si han guanyat el Mundial com si no".
Un altre Xavi, en aquest cas Hernández, sí que ha valorat davant de les càmeres la seqüència dels fets. L'egarenc no ha demanat explícitament la dimissió de Rubiales, però sí que ha elevat el to en relació amb el comunicat oficial del club: "En primer lloc, vull mostrar el meu suport incondicional a Jenni Hermoso i a totes les jugadores de la selecció femenina de futbol. En segon lloc, vull condemnar l'actitud del president de la Federació pel seu comportament inacceptable. I, en tercer, vull expressar la meva pena pel fet que es parli d'aquesta conducta intolerable i no d'un Mundial que s'acaba de guanyar". Des de fa unes setmanes, Xavi, que va ser criticat per la seva postura tèbia envers el cas de violació de Dani Alves, està assessorat en temes de comunicació pel periodista Edu Polo, que ha entrat en nòmina del Barça.
D'altra banda, entre els treballadors no esportius del Barça, que són gairebé 500, hi ha casos "d'indignació i fàstic" amb la postura oficial comunicada del club.