Barça

”Imprudència o mala fe?”: el 'forensic' del Barça de Bartomeu es fa esperar

El club ajorna fins després de festes la presentació de l'informe sobre la pèssima gestió econòmica de la junta anterior

Bartomeu: negligència o delicte?

Barcelona“Què ha estat, imprudència o negligència? Nosaltres no som la policia. Podem detectar irregularitats, però ens és molt difícil saber si realment hi ha hagut actes punibles”. La frase correspon a un membre de pes del Barça quan haurien de faltar pocs dies perquè es presentin els resultats del forensic, l’informe sobre les possibles irregularitats en la gestió econòmica de la junta directiva de Josep Maria Bartomeu. Una anàlisi que ha detectat, entre d’altres, la contractació de diferents proveïdors a preus molt per sobre del valor real de mercat, i que finalment veurà la llum després de les festes nadalenques. La intenció inicial era fer-lo públic aquest dimecres. L'ARA ha preguntat al club els motius del canvi de plans, però, de moment, no ha trobat resposta.

Feia setmanes que n’estaven pendents i, finalment, els membres de la junta van saber els resultats definitius del forensic divendres passat, coincidint amb la reunió prèvia al referèndum de l’Espai Barça. Però, setmanes abans, ja havien anat coneixent alguns detalls d’aquest informe. Des del club han volgut mantenir un discurs molt prudent, sobretot des de la llotja, minimitzant les filtracions. “Que no entenguem una factura no vol dir que no tingui sentit; per això cal esperar a tenir-ho tot lligat”, apuntava un membre de la junta. Ara bé, fonts del club asseguren que els resultats evidencien nombrosos aspectes “que no quadren” en la gestió. “Hi ha serveis que s’han pagat clarament per sobre del preu de mercat. Ara bé, com es demostra si és per incompetència o per mala fe? Això no ho podem demostrar”, apunta algú proper al president.

Per ara no han transcendit les mesures legals que emprendrà el Barça, si és que finalment fa algun pas en aquest sentit. Més enllà del Barçagate, que ja té recorregut judicial, hi ha altres partides que costen d’explicar. És el cas de les fractures fraccionades o la contractació d’un mateix servei a diferents proveïdors, com ja havia anunciat el CEO Ferran Reverter a la presentació de la due diligence, fa un parell de mesos.

D’altra banda, a l’Espai Barça s’han gastat al voltant de 150 milions (el 25% del pressupost inicial) però tan sols s’ha executat el 5% de les obres. I, d’aquests diners que ja s’han invertit, tal com va explicar l’ARA, no s’entén un paquet de 109 milions per uns treballs que tenen un preu de mercat que voreja els 50. Una de les operacions que han aixecat més dubtes és el pagament d'un milió i mig d'euros al Laietà, un club esportiu veí del Camp Nou, en previsió de danys per pols i sorolls derivats de les obres.

Mesos de treball

L’informe forensic, una derivada de la due diligence, es publicarà després de diversos mesos de feina. Inicialment, l’encàrrec era analitzar la gestió econòmica de la junta sortint, que havia tancat l’última temporada completa amb pèrdues i que, en la 2020/21, la de la dimissió, també estava encaminada cap als números vermells. A més a més, el president de la comissió gestora del club, Carles Tusquets, també havia explicat públicament que algunes factures havien quedat pendents de pagament perquè “no les veia clares”. Passades les eleccions, Laporta encarregava aquest informe per analitzar detalladament la situació econòmica del Barça i, davant de “factures incomprensibles o sospitoses”, tal com va argumentar la junta, havien iniciat el forensic per saber si alguna podia ser motiu suficient per emprendre accions legals. Aviat se sortirà de dubtes.

stats