Els divuit de Laporta
Vells coneguts, cares noves i fitxatges d'última hora: aquests són els directius que acompanyaran el nou president del Barça
BarcelonaL’endemà de prendre possessió del càrrec, Joan Laporta ja ha anat a les oficines del Camp Nou per "començar a treballar". Fet el traspàs de poders amb la junta gestora, tant al president com als nous membres de la directiva els espera un camí llarg i ple d’espines, que consistirà en recuperar el club econòmicament i rellançar-lo esportivament. Tot plegat sense perdre de vista projectes faraònics com l’Espai Barça. Venen dies de feina i de canvis, sobretot interns, que comportaran també la reestructuració d’una part del personal i l’arribada dels homes de confiança de l’equip directiu.
Laporta, però, no està sol en aquesta aventura. L’acompanyen 18 directius, 14 dels quals ja eren a la llista electoral, i quatre més que s’han incorporat després de la renúncia de Jaume Giró per tal d’ajudar a completar l’aval de 124,6 milions d’euros. Cares noves combinades amb antics companys de viatge del president.
Després de la reunió ordinària celebrada aquest dimarts, l'entitat blaugrana ha confirmat els càrrecs de la nova junta directiva i la incorporació de nous integrants. De la nova directiva, fins a quatre integrants hauran de ser ratificats per l'Assamblea General de Socis Compromissaris: Eduard Romeu (vicepresident de l'àrea econòmica), Ferran Olivé (tresorer), Àngel Riudalbas (vocal) i Joan Soler (vocal).
Del primer mandat
Cubells, Castro, Yuste, Fort i Macià ja han estat directius
Hi ha dos membres de la nova junta que ja van ser directius durant tota la primera etapa de Laporta al capdavant del club. I els dos són advocats. Un és Josep Cubells (número de soci 39.055), advocat especialista en comerç internacional i soci-director de Luris Grup Advocats. Igual que en la primera etapa, s’ocuparà del bàsquet i, a més, secretari de la junta. El segon nom és el de Alfons Castro, Tito (45.514), que també és empresari del sector immobiliari i hoteler, que inicialment era membre de l’àrea d’economia i patrimoni i que posteriorment va encarregar-se de la parcel·la de seguretat. El tercer en antiguitat a la directiva és Rafael Yuste (10.430), amic íntim de Laporta des de la infància. Va entrar a la junta el 2005, i el 2008 va ser nomenat vicepresident esportiu. Ara tindrà el mateix càrrec i serà el primer a la línia de successió, just per darrere del president.
L’única dona a la candidatura és Elena Fort, que també té el número de carnet més baix (8.711). Sòcia des que va néixer, és advocada especialitzada en dret urbanístic. Fort havia format part d’una de les comissions del club i, posteriorment, va entrar a la directiva el 2008, després de la dimissió de bona part de la junta arran de la moció de censura. Ara s’encarregarà de la remodelació del Camp Nou i serà vicepresidenta de l'àrea institucional. És un cas similar al de Josep Ignasi Macià (13.260), que també va entrar a la directiva el 2008 per ocupar-se de les penyes. Aquesta també serà la seva parcel·la, a partir d’ara.
Candidatura del 2015
Xavi Puig i Miquel Camps, únics supervivents
Laporta afrontava les eleccions del 2015 immers encara en l’acció de responsabilitat. La justícia li havia donat la raó en primera instància però la directiva de Bartomeu va decidir recórrer. En part per això, alguns antics directius van declinar formar part del projecte. L’expresident va reunir cares noves, de les quals només dues han arribat a la junta actual.
Un és Xavier Puig (67.212), soci de Laporta en diferents negocis, com per exemple el seu bufet d’advocats. Especialitzat en dret concursal i mercantil, era habitual veure’l a la llotja els últims anys del mandat de Laporta, tot i que no entraria a la junta. El segon nom és el de Miquel Camps (33.976), empresari del sector de la construcció que gestiona una empresa familiar i que és president de PIMEC Autònoms. A la nova junta s’encarregarà de l’àrea social.
Cares noves
Set directius s’estrenen en unes eleccions
Laporta i el seu nucli dur asseguren haver estat pensant en presentar-se des del 2015, però no va ser fins al 2020 que van intensificar les reunions per completar la junta. Una de les incorporacions destacades és la de Josep M. Albert (94.785), ex director general de compres de MediaMarkt i actual CEO d’Ersax Trade, que s’encarrega de la distribució d’electrodomèstics. És l’home que hauria vinculat Laporta amb Ferran Reverter, futur CEO del club. I també tindrà un paper rellevant Antonio Escudero (65.203), ja que serà l’encarregat de la Fundació del Barça. Nascut a Albacete i establert a terres gironines -va ser president del Girona entre 1998 i 1999-, aquest empresari de la restauració té un llarg passat polític, ja que va ser regidor pel PSC a la Jonquera (1983-2001). Pel que fa a Juli Guiu (99.958), empresari del sector musical i representant, s’encarregarà de la parcel·la institucional. Conegut per ser el propietari de Clipper’s, és el responsable del Festival de Cap Roig.
Si l’economia ho permet, l’Espai Barça serà un dels punts destacats del mandat de Laporta. Elena Fort no estarà sola en aquest projecte, ja que comptarà, almenys, amb el suport de Jordi Llauradó (19.501) i Xavier Barbany (98.973). Llauradó, fill del desaparegut Jaume Llauradó, exdirectiu i excandidat a la presidència del Barça, es dedica al negoci immobiliari. Per la seva banda Barbany és empresari del sector de la construcció especialitzat en energies renovables.
Els altres dos noms són Joan Solé (17.065), reconegut metge odontòleg que supervisarà la tasca dels serveis mèdics i que també serà una figura important en la tornada d’espectadors al Camp Nou i al Palau Blaugrana, i Aureli Mas (49.023), empresari del sector immobiliari que gestiona l’empresa familiar Masifill Patrimonia, i que arriba a la junta avalat per Xavier Sala-i-Martín.
Fitxatges d’última hora
Romeu, Olivé, Riudalbas i Soler arriben per salvar l’aval
La marxa de Jaume Giró, sis dies després de les eleccions, forçava la nova junta a buscar més socis per completar l’aval. Un dels primers noms que van transcendir, i el més destacat, és el d'Eduard Romeu (28.514), vicepresident d’Audax Renovables i que antigament havia treballat al Santander i a Bankia. Com va avançar l’ARA, ocuparà la vicepresidència econòmica en el lloc de Giró, i serà l’enllaç entre el club i José Elías, el propietari d’Audax, que té una participació majoritària a l’aval però que no va poder entrar a la junta perquè no tenia prou antiguitat com a soci.
L’acompanyaran el doctor Ferran Olivé (70.169), que es dedica als negocis geriàtrics i sociosanitaris des de fa més de 30 anys i lidera el grup Hestia Alliance; Joan Soler (83.703), un empresari que arriba repescat de la precandidatura de Jordi Farré, que és president del CF Vilafranca i que coneix bé el futbol base i la Federació Catalana, i Àngel Riudalbas, conseller delegat de B&B Trends, que fabrica petits electrodomèstics, entre els quals els de la marca Ufesa.
Tal com marquen els estatuts, tots quatre hauran de ser ratificats a la propera assemblea de compromissaris. Mentrestant, podran exercir el càrrec sense limitacions.