Hi va fins i tot la butxaca de Laporta: els últims moviments de mercat del Barça

El club blaugrana ha d’alliberar fitxes perquè no s’executi l’aval que va permetre registrar Kounde

Joan Laporta, amb l'ull de vellut a la llotja del Camp Nou.
3 min

BarcelonaQueden només tres dies perquè finalitzi el mercat de fitxatges i la situació del Barça segueix sent de màxima pressió. Per poder inscriure Jules Kounde a temps perquè pogués debutar contra el Valladolid (4-0), el president executiu blaugrana, Joan Laporta, i el tresorer, Ferran Olivé, van haver de dipositar un aval d’11 milions d’euros per compensar l’absència de gestos salarials que permetessin el registre de l’únic fitxatge que va quedar-se fora després de l’activació de la quarta palanca financera.

Així ho admeten tant des del club català com des de la Lliga. Per tant, l’acceleració de diferents operacions de sortida i d’adequació salarial ja no només és, com va dir Mateu Alemany, la primera condició per pensar en més moviments d’arribada, sinó que és una qüestió de pura necessitat perquè hi va la butxaca de dos dels directius amb més pes. Ara bé, si el termini relatiu als fitxatges i les renovacions venç el dia 1 de setembre –aquest dijous–, el marge per recuperar l'aval és més tou: el 30 de juny del 2023. El Barça, per tant, ha comprat un marge d'11 milions durant dues finestres FIFA.

El moviment de sortida més rellevant en què treballa l’àrea esportiva continua sent Pierre-Emerick Aubameyang. El Chelsea i el davanter gabonès van iniciar converses fa més de dues setmanes i tenen un acord emparaulat per a les pròximes tres temporades. El principal escull de l’operació, però, és l’entesa entre clubs. Els anglesos insisteixen en fer servir Marcos Alonso com a moneda de canvi per abaratir el traspàs i el Barça prefereix tractar els dos moviments de forma independent perquè també busca un lateral dret –Alonso és esquerrà–. L'entitat vol tenir llibertat a l’hora de fer servir l’espai alliberat pel gabonès, que té pactat un salari creixent i enguany passava a formar part dels jugadors més ben pagats de la plantilla.

Després d’un breu període de resistència, Xavi ha acceptat que Auba es converteixi en un motor econòmic per acabar d’adobar la plantilla. Les decisions de l'entrenador en els dos últims partits de Lliga van en aquesta direcció: l’ex de l’Arsenal no va jugar cap minut ni a Anoeta contra la Reial Societat ni tampoc diumenge passat amb el Valladolid. Els seus revulsius a Sant Sebastià van ser Ansu Fati i Raphinha, mentre que en la plàcida victòria davant dels castellans va donar el testimoni a la segona meitat tant a l’hispanoguineà com a Ferran Torres.

També s’ha quedat a zero en aquest inici de Lliga Memphis Depay, que fa uns dies va veure com es frustrava el seu fitxatge pel Juventus. Ara mateix no té una opció de sortida clara i sap que si es queda al Barça ho tindrà força magre per jugar, fet que podria afectar els seus plans mundialistes. La marxa del neerlandès i la venda d’Aubameyang era la conjunció que necessitava el Barça fa 10 dies per fer el registre de Kounde, així que són dos moviments que servirien per compensar l’avançament de Laporta i Olivé per propiciar l’estrena del defensa francès a la tercera jornada de Lliga. Una altra via seria trobar un destí per a Sergiño Dest, a qui Xavi també ha deixat clar que no participarà. El problema és que el nord-americà, que també necessitaria jugar abans del Mundial, no té cap proposta ferma. Si surt, pinta que ho farà cedit, cosa que alliberaria poca cosa. Menys fins i tot que Braithwaite.

Foyth es refreda com a opció per lesió

La negativa de l’entrenador del Barça a comptar amb Dest entronca amb la seva voluntat d’incorporar un lateral dret d’esperit defensiu. Desestimada la via Azpilicueta, l’alternativa fa uns dies es va dirigir cap a Juan Foyth. Però a banda del seu preu elevat –42 milions de clàusula–, el defensor argentí es va lesionar diumenge a Getafe i estarà uns dos mesos de baixa per un esquinç al genoll, així que la seva arribada al Camp Nou es refreda per una mera qüestió de calendari. Hi ha dues alternatives a punt: Héctor Bellerín (Arsenal) i Thomas Meunier (Borussia Dortmund).

Tres dies de negociacions intenses a Sant Joan Despí marcaran la composició definitiva de la plantilla, i també la confirmació de la renovació de Gavi, que continua a l’espera, i el registre complet del nou contracte d’Araujo. El temps s’acaba, queda molt per fer i no hi ha senyals que De Jong se'n vagi o s'abaixi el salari ni que els capitans reprenguin exitosament les negociacions per redefinir els seus emoluments, que impactaran en la massa salarial per un valor superior als 130 milions bruts.

stats