Barça

Què hi ha darrere del malestar de la grada d'animació amb Laporta

Els seguidors, molestos amb la junta, es van prendre com un atac personal que el Barça comencés a aplicar el nou protocol de la Lliga contra els càntics ofensius

BarcelonaEls 35.000 aficionats que dilluns van ser a Montjuïc per veure el Barça - Reial Societat van quedar sorpresos pels càntics contra el president Joan Laporta. Venien de l'espai d'animació. A diferència d'altres ocasions, o d'altres missatges, que començaven allà i s'encomanaven per tot l'estadi, aquest cop no s'hi va afegir ningú més. Però, malgrat que fossin una minoria al Lluís Companys, rere aquests crits s'amaga el malestar d'aquesta part de l'afició, els que s'autodenominen "els més fidels", que no se senten prou valorats per part de la directiva. L'ARA ho analitza des de totes les parts, en un cas en què, a banda dels seguidors i de la junta, també hi tenen a veure els cossos de seguretat i els canvis en el protocol d'actuació de la Lliga per la prevenció d'incidents als estadis.

Va ser a la primera meitat. Feia poc que havia començat el partit i, com és de costum, a l'espai d'animació compaginaven els crits a favor del Barça amb càntics contra clubs rivals. Un dia més, va tocar el rebre al Reial Madrid i a l'Espanyol –cantaven "Madridistas hijos de puta" i "puta l'Espanyol"–. Sempre ho havien fet, també al Camp Nou. Però aquesta vegada va sonar un avís per megafonia. "Demanem als aficionats que s'abstinguin d'activitats o comportaments que incitin a la violència. Poden comportar sancions o l'expulsió de l'estadi". Era el primer cop que passava. No es van donar per al·ludits i van repetir aquests i altres càntics. Des de megafonia van repetir el mateix avís. Aquesta vegada sí que van entendre que anava per ells, i van respondre amb una xiulada notable. A continuació, ells mateixos van contraatacar al crit de "Barça sí, Laporta no" i el càntic "Somos nosotros, el Barça somos nosotros".

Cargando
No hay anuncios

No era un tema personal, sinó un canvi en el protocol d'actuació als partits de Lliga. Però els aficionats no ho sabien i van pensar-se que era un atac cap a ells. I és que, des de fa mesos, hi ha certa tibantor entre els membres de l'espai d'animació, disconformes amb el tracte que reben per part del club. D'entre la llista de greuges es queixen de la inflexibilitat amb els esporàdics, els seguidors que puntualment volen assistir a l'espai d'animació, o les dimensions tan reduïdes de la seva gàbia en el context de Montjuïc, on hi ha tants seients buits en la majoria de partits. A més, s'hi afegeixen altres qüestions, com la crítica recorrent pel preu de les entrades, la suspensió del programa FCB Desplaçaments –s'ha congelat el calendari de punts i només es fan alguns viatges puntuals durant l'any– o la reiterada prohibició d'exhibir banderes o pancartes en favor de Palestina en partits de bàsquet al Palau, entre d'altres. Assenyalen la directiva, tot i que algunes d'aquestes restriccions corresponen en realitat a protocols generals de seguretat o directrius dels Mossos d'Esquadra.

Sancions més severes per a tots els càntics ofensius de la graderia

Precisament fa una setmana es van reunir a Madrid representants de la Lliga, la Federació Espanyola, l'Associació de Metges d'Equips de Futbol i l'Oficina d'Esports de la Policia Nacional. L'objectiu era analitzar els incidents als estadis de futbol, sobretot els que fan referència a l'afició, i elaborar un seguit de protocols i actes preventius per anticipar-s'hi amb una actuació conjunta dels cossos de seguretat i empleats dels clubs. Es tracta, doncs, de fer un pas més en el protocol que fins ara s'ha seguit, que està inspirat en el de la FIFA per combatre la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància en el futbol. S'intentarà posar punt final a la barra lliure que hi ha a les graderies i sancionar tots els comentaris ofensius, no només els que fan referència al color de la pell o la condició sexual.

Cargando
No hay anuncios

La reunió va esbossar unes línies mestres, que servien de base per a un document que està en fase de redactat i que serà d'obligat compliment un cop estigui enllestit, probablement a partir del curs vinent. Però el Barça, conscient d'aquestes directrius, i fent gala dels seus valors com un lema de club, va decidir anticipar-se i ja el va posar en marxa dilluns. La grada d'animació, que desconeixia aquesta nova normativa, s'ho va prendre com un atac cap a ells i van respondre contra el president blaugrana.

Sigui ara o d'aquí unes jornades, els insults ja no seran gratis i es desterraran dels camps de futbol. I a qui no li sembli bé se l'acompanyarà a la sortida.