Barça

El gran triomf de Laporta com a president del Barça

La lluita contra els aficionats violents, que continua oberta, va ser un dels principals llegats del mandatari blaugrana

Una gran pancarta amb el lema "Aquesta és la grada que Voleu" va ser instal·lada a la zona del grup radical dels Boixos Nois durant tota la primera part del partit al Camp Nou entre el FC. Barcelona i l'Athletic de Bilbao, el 9 de febrer del 2003
06/10/2024
5 min

BarcelonaEl llançament d'objectes en el derbi madrileny al Metropolitano, la sanció de la UEFA al Barça per la pancarta nazi a Mònaco i el reguitzell d'incidents en aquesta segona jornada de la Champions han tornat a posar el focus en la presència d'aficionats violents al futbol. Precisament, un dels grans llegats de Joan Laporta en el seu primer mandat al Barça –títols a banda– va ser la batalla contra els radicals, i en concret els Boixos Nois, a qui va fer fora del Camp Nou.

És un tema sensible del qual ben poca gent accepta parlar-ne en públic. L'ARA s'ha posat en contacte amb directius i executius que havien format part de les juntes de Laporta (2003-10), Rosell (2010-14), Bartomeu (2014-21) i l'actual de Laporta i tots han demanat mantenir-se en l'anonimat. Admeten que fer fora aficionats violents d'un estadi no implica erradicar el problema i lamenten que de vegades, sobretot en els desplaçaments, la coordinació entre clubs i cossos de seguretat no és ideal.

"En diuen aficionats, però alguns no tenen gaire interès pel futbol. De fet, es va arribar a detectar un seguidor de l'Espanyol entre un grup de radicals del Barça", explica un membre de la junta actual, que manté la política de "tolerància zero" davant d'actituds violentes. Al club admeten "preocupació i indignació" tant pel que va passar a París –destrosses i encesa de bengales– com a Mònaco –la pancarta "Flick Hail"–. Però també es queixen que, a l'estadi Lluís II, la policia monegasca ja havia vist la pancarta, però no hi va donar importància i va deixar que entrés al camp. Va haver de ser un delegat de la UEFA qui n'advertís el Barça, tal com va reflectir en un informe que va derivar en una sanció al club.

Els Boixos Nois, un grup històric i habitual al Camp Nou

Històricament, era habitual la presència d'aficionats violents al Camp Nou. L'expresident Joan Gaspart presumia de tenir el carnet de soci número 1 dels Boixos Nois. Aquest grup, nascut durant la presidència de Josep Lluís Núñez, era un aliat fidel de la directiva. Una situació força semblant a la del Frente Atlético, els radicals matalassers, protagonistes del derbi de la setmana passada. En el cas blaugrana, a cada partit els Boixos rebien unes 300 entrades, que posteriorment revenien per finançar-se. També tenien un espai reservat al Camp Nou on guardaven des de pancartes fins a bengales, a més de punys americans. Amb l'arribada de Laporta tot va canviar.

Seguidors del Boixos Nois en un desplaçament del F.C Barcelona

Irònicament, els Boixos havien donat suport a Laporta durant la campanya del 2003. El principal motiu? Que Lluís Bassat, candidat i favorit en aquells comicis, era jueu, cosa intolerable en un grup d'ideologia ultradretana. Al principi no eren violents, però les coses van canviar quan els Casuals van infiltrar-s'hi. Amb Laporta al poder, es van acabar tots els privilegis dels Boixos. Posteriorment arribaria un intent d'agressió al president durant un partit d'handbol i pintades a la façana del seu edifici a Barcelona, motiu pel qual va traslladar-se a viure a Sant Cugat.

"Al principi, el Jan [Laporta] estava enfadat, però semblava que no hi donava tanta importància. Però un dia ens va venir a veure un dels policies que dirigia la investigació i ens deixa anar: «Decidle a vuestro amigo que se lo tome en serio, que estos son delincuentes de verdad»", recorda un directiu de l'època. "Vivíem amb el neguit que en qualsevol moment podia passar alguna cosa. Sabíem que el buscaven a ell, però que nosaltres també podíem rebre en qualsevol moment", afegeix un altre membre de la junta. Laporta va començar a anar amb guardaespatlles. Avui encara en té i el va mantenir fins i tot després d'abandonar el càrrec.

Un operari neteja les pintades al domicili del president del F.C. Barcelona, Joan Laporta, amb amenaces de mort signades pels Boixos nois

Al Camp Nou, els càntics de "Barça sí, Laporta no" i "Laporta hijo de puta, no nos echarás" eren constants. "Podies fer fora els Boixos com a grup, però hi havia membres que, de manera individual, eren socis i tenien un abonament. A aquests no els podies fer fora si l'única cosa que feien era cridar...", recorda un exdirectiu i amic del president.

La grada d'animació, ideada per Rosell i posada en marxa per Bartomeu

El 2010, any electoral, va arrencar amb polèmica per una fotografia de Sandro Rosell amb membres dels Boixos Nois durant un acte de campanya, a qui va qualificar de "nois molt macos". Un temps després, ja amb Rosell de president, Catalunya Ràdio assegurava que havia pactat amb el grup que el Barça faria una graderia d'animació i ells en podrien formar part, sempre que es comprometessin a no fer cap mena d'acte violent. Però directius de l'època neguen que fos així i sostenen que mai van rebre cap tracte de favor. "Ni se'ls van donar entrades ni molt menys se'ls van donar diners".

Després de dos intents fallits, l'espai d'animació va tirar endavant el 2016, en una iniciativa de la Lliga per a tots els clubs espanyols. Els Boixos en van quedar exclosos i van carregar amb molta contundència contra Josep Maria Bartomeu, aleshores president. Tal com recorden directius i executius de l'època, eren els diversos grups d'animació els que proposaven la llista de noms que volien formar part de la grada. Finalment, els Mossos d'Esquadra, que revisaven antecedents policials, hi donaven el vistiplau o no. "Els controls eren exhaustius i l'accés era per empremta dactilar. Mai vam tenir cap classe d'incident al camp", recorda un exdirectiu amb orgull.

Els radicals van intentar colar-s'hi a través d'altres grups, però mai se'n van sortir. "Els Mossos van arribar a rebutjar més d'una trentena de sol·licituds", afegeix aquest membre de la junta: "En alguns casos hi havia seguidors que formaven part de la grada d'animació, però en van ser exclosos durant la temporada perquè havien comès algun delicte i havien estat fitxats".

Els incidents als desplaçaments de Champions, sota investigació

Amb el retorn de Laporta es va mantenir la graderia d'animació amb les mateixes restriccions. I els Boixos hi continuaven vetats, primer al Camp Nou i ara a Montjuïc. Així i tot, el Barça lamenta tenir menys marge de maniobra en els partits fora de casa, perquè alguns radicals poden aconseguir les entrades per altres vies. "Si són socis i se'ls identifica, la comissió de disciplina pot actuar i decretar, en última instància, la seva expulsió. Però a Mònaco, per exemple, la policia no els va identificar i això ens dificulta aquesta tasca", lamenta una veu autoritzada de l'actual equip directiu.

Al Barça són conscients que s'està vivint un clima preelectoral i temen que la presència d'aficionats radicals s'intensifiqui. Asseguren que ja han detectat "presències sospitoses" en actes del president Laporta i no descarten alguna actuació imminent per mirar de tallar de soca-rel el problema. S'ha fet fora els violents de l'estadi, però no se'ls ha fet fora del futbol.

stats