Barça

El futur dels Joãos i altres patates calentes d'un Barça per reconstruir

Amb la segona plaça en joc, Deco i Xavi ja planifiquen la temporada que ve

4 min
Félix, Raphinha i  Cancelo celebrant el gol del brasiler
al Las Palmas.

BarcelonaMentre el Barça lluita per l'únic objectiu col·lectiu que li queda aquest curs (un triomf aquest dilluns contra la Reial Societat el retornaria a la segona plaça de la Lliga), Xavi Hernández i Deco ja planifiquen la temporada que ve. Entre la desfeta contra el PSG a la Champions i la derrota al Bernabéu contra el Madrid, ja es van reunir per parlar d'un futur ple d'incògnites, marcat una vegada més pel drama econòmic que afecta el club des de la pandèmia. En aquestes trobades, el director esportiu es va mostrar poc esperançat amb relació a la possibilitat de fer grans incorporacions aquest estiu i també va obrir la porta a traspassos dolorosos. Tanmateix, el preparador va manifestar la seva intenció de complir el seu contracte fins al 2025. Protegit per Alejandro Echevarría i Rafa Yuste, Xavi ho va tenir més fàcil per convèncer Joan Laporta, a qui el gruix de la junta va pressionar perquè fes foc nou.

Amb el continuisme servit –sempre que la història no torni a canviar– a la banqueta, el focus es col·loca en la plantilla 2024-25, que es planificarà molt probablement amb el fair play financer excedit. A continuació, resumim alguns moviments previstos als despatxos.

Un João molt abans que l'altre

Si fos per Xavi, la resposta seria senzilla. Només cal veure la participació d'un João i l'altre durant tota la temporada. L'egarenc apostaria abans per Cancelo que per Félix. És cert que el lateral portuguès va sortir malparat de la Setmana Tràgica, però els tècnics valoren la seva qualitat tècnica i també la seva aportació al vestidor. "Està molt implicat i s'ha convertit en un referent per als joves", expliquen sobre ell a Sant Joan Despí. Amb Félix, en canvi, el missatge és menys afectuós. L'exmatalasser no només ha palesat la intermitència futbolística que ja mostrava al Metropolitano, sinó que ha generat certa incomoditat pel seu posat al vestidor, on només ha fet vincle amb els jugadors lusòfons.

Els Joãos retornaran als seus clubs d'origen –Manchester City i Atlètic de Madrid–, però tant el Barça com el seu representant, Jorge Mendes, ja han explorat fórmules per fer-los tornar a Barcelona. Amb el carriler, que té contracte fins al 2027, els anglesos seran flexibles amb un traspàs, perquè Pep Guardiola no compta amb ell. Més complexa és la situació del davanter, amb acord vigent fins al 2029 i una taxació superior als 60 milions. L'única via perquè continuï a la plantilla és repetir la cessió, però està per veure si accepta el rol de suplent que li espera.

La 'jubilació' de Lewandowski

A Xavi li agradaria reforçar la davantera i, tenint coll avall que Lewandowski no té gens de ganes de marxar i renunciar al suculent contracte creixent que l'espera la temporada vinent, s'intentarà reforçar la posició d'extrem. Els noms que més agraden al cos tècnic són els de Nico Williams (21 anys), que manté bona relació amb Lamine Yamal i Balde, amb qui ha coincidit en el futbol de seleccions, i Dani Olmo (26 anys), criat al planter. El primer va renovar amb l'Athletic Club al desembre fins al 2027, fet que és un gest cap al club del seu germà i que l'ha dut a l'elit: si en surt traspassat, no serà per menys de 50 milions. El segon ha coquetejat diversos estius amb el Barça des que va decidir marxar al futbol croat quan era juvenil. Des del 2020 milita al Leipzig de la Bundesliga i, amb contracte renovat també fins al 2027, té un preu de sortida d'uns 60 milions. Tots dos són internacionals amb Espanya.

Abans, però, caldria segellar sortides. Amb Lamine Yamal intransferible, qui més interès suscita al mercat (sobretot a l'Aràbia Saudita) és Raphinha, però el brasiler és feliç al Barça. Ferran Torres, amb alts i baixos aquesta temporada, també té penjada l'etiqueta de transferible. Xavi ja va obrir les portes d'una sortida en forma de cessió de Vitor Roque, malgrat que el seu representant, el díscol André Cury, defensa que o es queda o surt traspassat. I, per acabar, Ansu Fati, relegat a l'ostracisme els últims partits al Brighton, té la intenció de convèncer Xavi durant la pretemporada. El seu estat físic segueix generant molts dubtes al vestidor.

Moviments a l'eix de la defensa del Barça

Plantejar-se noms com Williams o Olmo depèn del fair play que es generi amb els traspassos. I, en aquest context, hi ha un futbolista que té les condicions idònies per deixar un bon pessic. El problema és que és titular indiscutible. Parlem de Ronald Araujo, que té una proposta del Bayern que li millora el sou que té. Vendre'l –el Barça no el voldria traspassar per menys de 70 milions– suposaria una entrada neta de diners, ja que no té pendent cap amortització. A més, la seva sortida no deixaria cap buit d'efectius a l'eix de la defensa. Kounde i Christensen tenen contracte, Cubarsí ha arribat per quedar-se i Faye puja fort del filial. A més, Xavi compta amb Eric Garcia, que ha fet un excel·lent curs al Girona. Més dubtes hi ha amb Iñigo Martínez, que té un any de contracte pendent d'inscriure i ha perdut protagonisme.

Un fitxatge emparaulat i dos somnis humits

Al mig del camp, la situació, a hores d'ara, és la següent. Guido Rodríguez, pivot defensiu que acaba contracte amb el Betis, té pactats dos anys –més un altre d'opcional– amb el Barça. Vindrà a ocupar el lloc d'un Oriol Romeu que podria tornar al Girona. La direcció esportiva també manté De Jong com a transferible, però el neerlandès segueix sense tenir ganes de marxar. En el cas de Pedri, el canari està pendent d'una millora del contracte que des del seu entorn defensen que té emparaulada amb el club. Gavi, Fermín i Gündogan tenen el lloc garantit. Sergi Roberto està a punt de renovar per a un curs més. Per reforçar-se, Xavi somia amb Kimmich (29 anys), pivot del Bayern que acaba contracte el 2025, i Bernardo Silva (29 anys), titular indiscutible del City de Pep Guardiola, amb el qual li queden dos anys més de contracte. El portuguès té la predilecció (alimentada també per desitjos familiars) d'aterrar a Barcelona.

stats