Barça

El 'forensic' del Barça detecta fins a cinc presumptes delictes de Bartomeu i un perjudici de més de 30 milions

Tampoc descarta "enriquiment" dels exdirectius i troba "pagaments sense causa, pagaments amb causa falsa i pagaments desproporcionats"

BarcelonaFins a cinc possibles delictes i més de 30 milions d'euros de perjudici econòmic. Aquest hauria estat, segons l'auditoria forensic, el resultat de la gestió de Josep Maria Bartomeu com a president del Barça. L'informe sobre les irregularitats que va cometre l'anterior directiva blaugrana ha estat presentat aquest dimarts. Un document –ara en mans de la Fiscalia– que ha detectat "una conducta deslleial envers el patrimoni del club i no descarta un enriquiment injust dels seus autors", segons ha resumit l'actual president Joan Laporta. Un quadre d'operacions que ha detectat administració deslleial, apropiació indeguda, falsedat documental, alteració comptable i simulació contractual.

El document assenyala clarament Bartomeu, el seu equip directiu i la cúpula executiva del Barça. "S'han detectat pagaments sense causa, pagaments amb causa falsa i pagaments desproporcionats", afegia l'actual president. El cas ja és en mans de la Fiscalia, perquè investigui els fets i confirmi o no les sospites dels actuals gestors de l'entitat. Laporta, això sí, ja ha avançat que posarà "totes les facilitats" perquè la justícia faci la seva feina. "Ho hem fet perquè els socis i sòcies tenen el dret de conèixer les actuacions que van portar el club a una situació de ruïna. I nosaltres no volem ser còmplices d'aquestes actuacions", ha explicat Laporta en una compareixença, on ha estat acompanyat del vicepresident econòmic, Eduard Romeu, i de l'advocat penalista Jaume Campaner, que va ser l'expert a qui la directiva va recórrer per buscar assessorament. L'informe forensic, elaborat per l'agència Kroll, arriba a conseqüència de la due diligence que s'havia encarregat a Deloitte, i que ja va detectar en el seu dia "operacions dubtoses que necessitaven una anàlisi alternativa".

Cargando
No hay anuncios

Els detalls del 'forensic'

Hi havia màxima expectació a l'Auditori 1899 per saber el contingut de l'informe i, també, saber fins a quin punt la directiva actual estava disposada a fer sang contra l'equip directiu. Però, lluny de convertir la presentació en un acarnissament, Laporta i els seus havien dissenyat una posada en escena pedagògica i prudent, on només es donava part de la informació que hi ha recollida en el forensic i s'evitava posar noms i cognoms als conceptes punibles. Molt hàbilment, deixaven caure situacions que tothom, sense haver de dir-ne el nom, sabia a qui feien referència. Per exemple, quan parlaven de pagar "15 milions simulant uns falsos drets de tempteig", qui més qui menys tenia coll avall que es referien a la contractació de Griezmann. O que abonar "una comissió de gairebé 10 milions per un jugador" feia referència al fitxatge de Malcom.

Cargando
No hay anuncios

El gran dubte és saber quines conseqüències tindrà, el forensic, per a l'equip directiu de Josep Maria Bartomeu. "No tenim cap dubte que hi ha aspectes que hem portat a la Fiscalia que tenen rellevància penal", apuntava d'entrada l'advocat Campaner, que després feia un pas més enllà. "Hem detectat actuacions fins i tot grolleres que no se sostenen ni jurídicament ni econòmicament. Si jo ho hagués de definir, seria deslleialtat. Deslleialtat en relació amb un patrimoni que és del club". Ara bé, això pot suposar penes de presó? Se'ls obligarà a retornar els diners? Fins a quin punt les sospites acabaran en fets tangibles? "Nosaltres no som ni policies ni jutges. Hem presentat aquesta denúncia i hem de deixar que faci el seu recorregut", es limitava a dir Laporta. En el fons, ningú en té la resposta, que ara mateix està en mans de la Fiscalia. "És qui té tots els mitjans per investigar els fets". Un procés que pot durar ben bé mig any.

Algunes de les explicacions que ha donat Jaume Campaner, l'encarregat de desgranar les presumptes conductes delictives de la junta anterior, ja es coneixien. Com per exemple les comissions, que van arribar a ser "de fins al 33%, quan al mercat se situen aproximadament al 5%", o l'existència d'empreses "que van néixer gairebé exclusivament per facturar només al Barça", com va passar amb el Barçagate. "Tot això ha anat en contra del patrimoni del club i ha posat el Barça en una situació difícil". En aquest punt, Campaner aclaria que l'entitat va pagar 3 milions d'euros a Hisenda per cobrir-se les espatlles davant de possibles inspeccions de l'Agència Tributària.

Cargando
No hay anuncios

Els presumptes delictes de Bartomeu

La novetat, però, és que a cada fet se li adjuntava un possible delicte associat. "Hi ha un despatx d'advocats que va rebre 1,7 milions per un acord de conformitat i després 7 milions d'euros per la suposada intermediació en el fitxatge d'un jugador (Griezmann). Això pot ser constitutiu d'administració deslleial i apropiació indeguda, que també castiga la distracció de diners per afavorir tercers", apuntava Campaner. En aquest punt, Laporta reconeixia que hi ha "connexió" entre aquest bufet d'advocats i un antic membre de la junta, però passava la patata calenta a la Fiscalia: "Serà qui determini si hi ha responsabilitat". També sobre la contractació de Griezmann, assegurava que tenien "indicis que s'han pagat 15 milions d'euros a un altre club simulant uns falsos drets de tempteig, quan en realitat es pagaven perquè aquest club (l'Atlètic de Madrid) no aportés proves contra el Barça davant la Federació Espanyola de Futbol".

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, el forensic ha evidenciat el pagament d'un milió i mig d'euros per comprar un suposat silenci per la modificació del PGM de l'Espai Barça, en referència als diners pagats al Laietà. En aquest punt concret, algunes veus del club sospiten que els diners poden haver-se fet servir per pagar una de les campanyes electorals en els anteriors comicis. Laporta, però, en la seva línia, va evitar posar la mà al foc i va remetre el cas, novament, a la Fiscalia.

Una altra de les pràctiques denunciades pel forensic és "l'alteració comptable deliberada en les permutes per compravenda de futbolistes". És a dir, per exemple, en els intercanvis entre Arthur i Pjanic amb el Juventus, o els de Cillessen i Neto amb el València, en l'últim dia de mercat –aquest últim, curiosament, amb Mateu Alemany, ara director de futbol del Barça, com a director esportiu del València–. "S'inflaven molt els preus dels jugadors, i el resultat era un benefici comptable artificial que no reflectia la situació real. Era una il·lusió", apuntava l'advocat penalista.

Cargando
No hay anuncios

Laporta i part de la junta directiva actual van patir en el seu dia una acció de responsabilitat arran de les suposades pèrdues amb què van acabar el seu primer mandat (2003-10). Ara, el president no ha volgut pagar Bartomeu amb la mateixa moneda. "Sé el que significa i no vull destinar recursos del club per tirar endavant aquesta acció, que suposa un patiment per a molta gent. No volíem fer una cosa genèrica, sinó centrar-nos únicament en allò que hem considerat que estava malament, en els fets concrets". El president, que assegurava no haver parlat amb Bartomeu sobre aquesta denúncia –"però estic obert al diàleg, a parlar amb ell", matisava–, tampoc ha assenyalat concretament les persones que poden haver comès els suposats fets delictius. "Les operacions sospitoses les firmaven les persones amb poders al Barça". En tot cas, hi ha el focus en l'expresident Bartomeu, l'antic CEO Òscar Grau o l'exdirectiu de l'àrea de futbol Javier Bordas.