Barça

Flick: "No estic lluny de la idea del Barça de Cruyff i Guardiola"

L'entrenador lloa la Masia i posa l'accent en el treball als entrenaments, però no es mulla en els noms propis

3 min
Laporta i Hansi Flick.

BarcelonaHan hagut de passar gairebé dos mesos, des que el 29 de maig es confirmava que Hansi Flick seria el nou entrenador del Barça, perquè el tècnic alemany fos presentat oficialment. Després d'una temporada irregular i de la destitució de Xavi Hernández unes setmanes després de ser ratificat, tant l'àrea esportiva com el departament de comunicació del club preferien protegir el nou inquilí de la banqueta culer. Fotos i vídeos dels entrenaments, algunes filtracions interessades i una entrevista a la plataforma Barça One servien per aplanar el terreny a un Flick que, en la seva posada de llarg, convertia la primera roda de premsa en una declaració de bones intencions, sense entrar en conflictes i parlant d'ambició i demanant paciència a parts iguals.

"No estic lluny de la idea del Barça que va aconseguir grans èxits amb Cruyff o Guardiola. Vull que l’equip sigui actiu, amb pilota i sense. Que tingui ritme. És igual si juguem 4-3-3 o 4-2-3-1, la idea és la mateixa. Volem jugar un bon futbol, tècnic, que tothom el reconegui a la gespa", deia Flick d'entrada. Ha estat una presentació austera, amb l'entrenador i el president Joan Laporta a l'escenari, sense grans titulars, llevat del moment en què el mandatari ha donat per fet que aquest estiu es podrà fitxar amb certa normalitat.

Era com si Flick tingués les preguntes estudiades i s'hagués pogut preparar les respostes. S'ha expressat en anglès i només s'ha vist sorprès quan li han preguntat si ja coneixia el significat de la paraula "entorn". Feta la traducció corresponent, s'ha limitat a contestar que ell respectava la feina dels periodistes i demanava també respecte per la seva feina.

Flick esquiva parlar de Nico Williams i demana calma amb Lamine Yamal

Hi havia molts noms propis sobre la taula. Per exemple el de Nico Williams, del qual n'ha sortit airós dient que, com que no era jugador del Barça, preferia no parlar-ne. Flick no s'ha mullat amb els fitxatges ni amb les possibles vendes i ha delegat la feina en Deco, amb qui ha dit que parla regularment. Ara bé, la resposta sobre Sergi Roberto, de qui s'ha limitat a dir que "ara mateix no és jugador del club" perquè està pendent de renovar (o no) el seu contracte, ha sonat a comiat. Per últim, ha volgut enviar un missatge de prudència sobre Lamine Yamal, de qui ha destacat que ha fet una Eurocopa "increïble" però ha afegit que cal tocar "de peus a terra" i anar "pas a pas" amb ell.

Laporta, en la seva introducció, ha destacat que va decantar-se per Flick després que Bojan i Deco, els dos responsables de l'àrea esportiva, es reunissin amb ell a la primavera. "Per la seva experiència, disciplina, cultura de l’esforç i confiança en la filosofia del club", deia el president, que també tenia paraules d'agraïment per a Xavi Hernández. "Prendre una decisió d'aquest tipus és dur, però havíem d'anteposar els interessos del Barça", explicava. Bona part d'aquest canvi estava en el mètode de treball.

Treballar més que la temporada passada

Tant el president com Flick han posat l'accent, des del principi, en el treball i la cultura de l'esforç. ¿És que abans es treballava massa poc? "Qualsevol equip necessita treballar més dur. Estem insistint en la part física i tàctica. En això hem de millorar, en com defensem. Quan vols jugar bé a l'atac has de ser molt sòlid en defensa, i estem en aquest punt".

De moment, Flick treballa amb molts jugadors de la Masia, una escola de formació que ha lloat. "Tenen molta qualitat i saben posicionar-se molt bé al camp", deia. Se n'emportarà un bon grapat als Estats Units, per veure'ls "a tots". No només a l'estiu, també quan hagin tornat els internacionals. A partir d'aquí, el temps dirà si tenen lloc al primer equip. S'ha mostrat partidari de tenir una plantilla llarga i no recórrer tan habitualment al planter, com sí que feia Xavi, però ha garantit que donarà oportunitats a qui s'ho mereixi.

Conscient que entrenar el Barça significa conviure amb la pressió, Flick ha admès sentir-se sorprès de la magnitud del club, però considera que, després de passar pel Bayern Munic i la selecció alemanya, ja està prou experimentat per conviure-hi. Sap que el club blaugrana exigeix títols, però s'ha abstingut de prometre'n a la presentació, ni tan sols de l'objectiu de competir per la Lliga. "D'aquí unes setmanes et podré contestar amb més precisió". Ja tindrà entrenaments i partits a l'esquena, i sabrà amb més precisió amb quina plantilla pot comptar finalment.

Laporta garanteix que es podrà fitxar

El president del Barça, present a la presentació de Hansi Flick, ha estat preguntat per l'economia del club, clau perquè l'entitat pugui fitxar aquest estiu. "Està molt millor de com estava", assegurava el mandatari, que garantia que "avui podem afrontar fitxatges de la magnitud dels que s'està parlant (en referència a Nico Williams) perquè hem fet la feina". Sense donar més detalls, i delegant la feina en Deco, ha afegit que les properes setmanes aniran informant de les novetats. En el cas de Barça Vision, garanteix que hi ha inversors que aportaran el capital necessari, i de Nike, que les notícies arribaran "a mig termini" i que "milloraran la posició del Barça" en la qüestió contractual.

stats