El finançament de l'Espai Barça també beurà d'una palanca
La junta de Joan Laporta ha optat per tres emissions de bons que comprometen gran part dels futurs ingressos del nou Camp Nou
BarcelonaEl finançament de l’Espai Barça ja té l’estructura decidida. La junta de Joan Laporta ha optat altre cop per la fórmula de la palanca. És a dir, per la cessió d’actius del club durant un període determinat a canvi d’ingressos a curt termini que permetin efectuar les operacions desitjades. En aquest cas, la remodelació del Camp Nou. El Barça, segons especifica l’informe de l’agència de ràting KBRA al qual ha tingut accés l’ARA, agruparà diversos actius per cedir-los a un fons de titulació, i aquesta entitat emetrà bons que vendrà als inversors interessats, que s’estan encarregant de buscar JP Morgan i Goldman Sachs. “Aquesta fórmula no es considera deute”, explica a aquest diari un expert financer. Així, el club blaugrana evitarà que els 1.500 milions per finançar l’Espai Barça sobrepassin la desorbitada xifra dels 3.000 milions de deute total.
Aquests bons, que compten amb una valoració de BBB+ amb perspectiva estable per part de KBRA, tindran tres fases de venciment de 500 milions d’euros cadascuna: la primera quota el Barça l’haurà d’abonar íntegrament el 2032, la segona l’haurà de retornar any a any fins al 2045, i la tercera, amb quotes anuals des del 2045 fins al 2052 havent pagat prèviament els interessos. Un segon expert financer consultat per l’ARA diu que “els tipus d’interès es podrien enfilar entre el 12 i el 15% tenint en compte la situació econòmica del Barça i el context creditici actual, que és el pitjor possible”. I afegeix: “L’únic que s’ha fet és un projecte per xutar la pilota endavant”.
L’estructura d’aquesta operació preveu que l’entitat catalana retorni els diners amb la cessió de gran part dels ingressos del Camp Nou remodelat fins al 2052. El paquet que haurà de cedir el Barça és el següent: abonaments, venda d’entrades; museu i tours; seients VIP i hospitality; title rights i altres patrocinadors associats amb l’estadi, i restauració, esdeveniments i pàrquings. L’empresa Legends, que treballa per al Barça amb l’objectiu de generar ingressos per al futur Camp Nou, preveu que el club ingressarà 346,5 milions per temporada gràcies a l’estadi. Això suposaria un increment del 100% respecte al que es va ingressar per aquests conceptes el curs 2018-2019: 170,4 milions. Legends també treballa amb el Reial Madrid.
El Barça es quedarà 100,4 milions dels ingressos per temporada que generarà l’estadi, un percentatge considerable dels quals haurà de destinar a les mateixes despeses del recinte. A partir d’aquesta xifra, els diners aniran per pagar els bons i falta per saber com es distribuiran els ingressos sobrants després d’haver repartit els dos primers conceptes. Tanmateix, sembla clar que l’increment dels beneficis que el Barça aconseguirà fins al 2052 per l’explotació del Camp Nou es quedarà lluny de les expectatives generades amb aquest projecte.
Sense rastre del nou Palau Blaugrana
En el desglossament que ha fet KBRA sobre on aniran a parar els 1.500 milions d'euros del finançament de l’Espai Barça, no apareix enlloc una partida per al nou Palau Blaugrana. De totes maneres, fonts del club consultades per l’ARA asseguren que el futur pavelló “està inclòs en els 1.500 milions”. El desglossament de l’agència de ràting calcula que la remodelació del Camp Nou tindrà un cost de 850 milions. Les altres despeses són aquestes: 150 milions de contingències, 145 per retornar el préstec pont de Goldman Sachs, 131,6 d’interessos durant la construcció, 97,2 per a altres contingències de l’Espai Barça, 36 per a la construcció del campus de l’Espai Barça, 35 per a altres despeses de construcció, 32,2 per a les despeses de l’emissió de bons i 23 per al fee de Limak.
Possible retard de 12 mesos
En el seu informe, KBRA també preveu un retard de 12 mesos en la construcció per part de la constructora turca que va guanyar la licitació per remodelar el Camp Nou, fet que podria comportar que l’equip blaugrana hagués d’estar fins a dues temporades (2023-2024 i 2024-2025) jugant a l’Estadi Olímpic de Montjuïc, tal com va avançar aquest diari.
Fins i tot KBRA considera l’escenari que es produiria si Limak es declarés insolvent durant el procés de remodelació de l’estadi blaugrana. Per això estudia la possibilitat d’haver de ser substituïda per una altra constructora. “El pitjor moment en què el contractista podria entrar en insolvència seria el desembre del 2024, quan s’haurà fet el 50% de l’obra. Això podria suposar un cost afegit d’entre 180 i 232 milions d’euros”, explica l’informe de KBRA. La junta de Laporta pretén tenir tancat el finançament de l’Espai Barça abans que finalitzi el mes de març.