Barça

La família més feliç que defensa els colors del Barça

L'equip de la Fundació, amb nois i noies amb discapacitat intel·lectual, juga aquest cap de setmana a Amsterdam

Entrenament de l'equip Genuine del Barça
05/05/2023
6 min

Sant Joan DespíSón les 4 de la tarda d’un dimecres a la Ciutat Esportiva Joan Gamper. No gaire lluny de l’estadi Johan Cruyff, un munt de jugadors entren al terreny de joc per entrenar-se. Tot són rialles. Entre ells parlen precisament sobre Johan Cruyff, un nom que uneix el Barça i l’Ajax. Un home clau en els dos clubs i una persona que entenia que el futbol és una arma per canviar les coses. Ho saben prou bé els responsables de l'equip Fundació Barça, per a jugadors i jugadores amb discapacitat intel·lectual que fa dos anys que existeix. Un equip que encara aquest cap de setmana el seu tercer viatge a l’estranger, precisament per enfrontar-se a l’Ajax a Amsterdam.

"Som com una família. Hem fet una colla, fora i dins del terreny de joc", diu la Jenny, de 22 anys. Primer diu que és tímida i li costarà parlar amb un periodista. Després s’hi anima. "És com el rugbi, saps? Que poden competir de valent i després estar tots junts. Doncs nosaltres som igual sense haver de repartir fort com al rugbi", diu riallera. Tots els jugadors se senten les persones més afortunades del món. Són aficionats del Barça que ara poden defensar l’escut del club.

El Barça va ser dels darrers clubs a sumar-se a la iniciativa de tenir un equip a la LaLiga Genuine, precisament perquè hi havia la por de no poder acollir tots els jugadors que hi voldrien jugar. Però la directiva de Joan Laporta va decidir fer el pas endavant, tal com ho defensava en la campanya electoral. Actualment, són 30 esportistes, 24 nois i 6 noies, d'edats compreses entre els 17 i els 34 anys, que comencen a trencar barreres. Per seleccionar els afortunats, el Barça ha treballat amb set entitats que treballen amb el col·lectiu de persones amb discapacitat intel·lectual: Aura Fundació, Fundació Apinas, Ampans, Fundació Sant Tomàs, Fundació Cassià Just - Cuina Justa, Fundació Viaclara i la Penya Special Barça. El mes de setembre del 2021 es van escollir els jugadors després d’un procés de selecció en què també va participar el cos tècnic de la Fundació Barça. La condició per poder jugar és tenir més del 33% de discapacitat.

Un moment de l'entrenament

El Barça va debutar en el torneig on participen els altres clubs de la Lliga, LaLiga Genuine, torneig en què el Nàstic de Tarragona va jugar un paper clau en el naixement. És una competició nascuda el 2017 en què no es tracta de guanyar. Una gran festa de germanor en què es fomenten valors positius, tot i que els jugadors somien, per descomptat, amb fer un gol. De fet, en l’àmbit esportiu, l’èxit de l’equip blaugrana ha estat absolut, ja que l’equip de la Fundació Barça no ha perdut ni un sol partit oficial i s'ha emportat els tres títols que va jugar en la seva primera temporada. El títol que més valoren és el de LaLiga Genuine en el grup Compañerismo, en què es valoren els gols i, de manera molt especial, l’esportivitat, el joc net, el treball en equip, el respecte i la superació. Els altres dos títols aconseguits pels homes i dones de la Fundació Barça són el torneig DICUP, que es va jugar al mes de juny a la Ciutat Esportiva Joan Gamper i en el qual també van participar set equips catalans més, i The Original Challenge, un triangular amb el Nàstic Genuine i l’Orlando City que va tenir lloc en un escenari monumental com és el Daytona International Speedway, a Florida (Estats Units), el mes de juliol del 2022. Va ser el primer viatge a l’estranger. El segon va ser a Croàcia i ara arriba el tercer.

Els entrenaments a la Ciutat Esportiva, dirigits per tècnics com Sergi Mascarell, Josep Ferré, Emilio Gómez o Xavi Berengé, uneixen tàctica, partits i diversió. Els jugadors que es lesionen solen demanar als seus familiars que els acompanyin igualment als entrenaments, per seguir-los. Són dues hores de felicitat. L’entrenador de porters és Jesús Unzué, el fill de Juan Carlos Unzué. I hi ha un equilibri entre la formació esportiva i la formació en psicologia gràcies a professionals com Nagore Ferrero, Tina González i Beth Puigdesens. “Es tracta de potenciar les seves virtuts, que no són poques”, explica Berengé. "És una sort poder treballar amb ells. Volem que siguin un exemple i arribar a ser un referent per a joves similars per poder avançar en la inclusió de persones amb altres capacitats en el món de l'esport", explica el tècnic, que recorda que, al ser el Barça, també es potencia un estil de joc concret. El mateix que juga el primer equip. El mateix de Johan Cruyff. L’equip té dos ambaixadors de luxe com Sergi Roberto i Aitana Bonmatí. El primer any van ser-ho Gerard Piqué i Alexia Putellas. S'entren un cop per setmana, cada dimecres, i els diumenges juguen partits de la Lliga Genuine, amistosos i fan més entrenaments.

"Més que parlar de discapacitats, ens agrada parlar de diversitat funcional, de capacitats. Perquè, en el fons, són nanos que venen aquí molt motivats, tenen moltes expectatives de poder-se promocionar, de poder ser com la resta de nanos que no tenen discapacitat. I aquest esperit de motivació tan ferm els ajuda a superar-se", explica Beth Puigdesens, que ha arribat al Barça provinent de la Fundació Pare Tomàs, de la seva terra, Osona, per ser una de les psicòlogues i formadores de l’equip. "Evidentment que les discapacitats intel·lectuals que tenen són diferents i el treball ha de ser diferent. Per exemple, a un nano amb síndrome de Down li costarà més entendre l'exercici que estàs fent. Li hauràs de repetir 3 i 4 vegades fins que ho entengui. Però què passa? Doncs que un altre que ho hagi entès més de pressa li fa d'exemple", afegeix. La Beth està eufòrica, ja que avui els ha vingut a veure un jugador del primer any que va haver-ho de deixar. Li agrada aquesta sensació de comunitat que s’ha creat al voltant de l’equip. "El motor de la seva vida ara mateix és el Barça", diu. Els jugadors lesionats venen als entrenaments i alguns arriben dues hores abans a la Ciutat Esportiva, de les ganes que tenen.

Un dels jugadors del Barça Genuine entrenant
Un partit d'entrenament

Un viatge molt especial

En el darrer entrenament abans de volar a Amsterdam, Mike Puig, el director de La Masia, passa a veure'ls. Coneix tots els jugadors pel seu nom i ells el saluden. Es nota que no es perd ni una sessió. "Fa il·lusió aquest amistós amb l’Ajax, ara que farà 50 anys del fitxatge de Cruyff pel Barça. Una delegació de l’Ajax ens va visitar i al parlar de projectes ens van dir que ells treballen amb Only Friends, una associació que treballa amb persones amb capacitats diferents. I es va poder tirar endavant aquesta iniciativa". Als jugadors del Barça els portaran a veure un partit de la Primera Divisió neerlandesa, entre l’Ajax i l’AZ Alkmaar, abans de jugar ells mateixos. I tot amb l’estil del Barça, de La Masia, de Cruyff. "Hem fet diverses col·laboracions amb els veterans del Barça, el femení B o el juvenil. Sempre que un equip participa en una sessió amb ells, volen repetir. Els lligams que ha creat aquest equip són molt forts, tothom suma i ajuda, dels serveis mèdics als entrenadors", explica.

Josep Ferré, el Coco, és un dels tècnics. Ha voltat mig món entrenant, d’Egipte a les Filipines, i ara condueix 90 minuts des de terres tarragonines per entrenar aquest equip que li ha "aportat tant". "El Nàstic va ser un dels pioners, i jo els coneixia. Ara ho faig al Barça. Al principi estàvem una miqueta expectants, però el fet de començar a treballar va ser una sorpresa molt gratificant. El ritme d'aprenentatge és molt alt, són competitius i després de cada sessió fem una rotllana per sincerar-nos, per explicar com ho han viscut", raona. "Hem vist coses precioses, com nanos que gairebé ni deien paraula de tímids com eren i que passen a liderar xerrades en els partits", afegeix la Beth.

El Sasha, un dels nous jugadors, sembla nerviós. Ja pensa en el viatge. "Jugar contra l’Ajax, a Amsterdam, a tots els que ens agrada el futbol ens il·lusiona. Ho farem el millor que puguem. I si podem, guanyarem. El primer dia entrenant amb el Barça estava molt nerviós, però després ja m'he concentrat. Aconsegueixo estar pendent del que haig de fer, de treballar amb tot l'equip. El sol fet de poder defensar aquest escut, el del Barça, amb aquesta gent...", explica. "Amb aquesta família", afegeix la Jenny. Una família que ha nascut a la Ciutat Esportiva Joan Gamper.

stats