BarcelonaFeia mesos que el Barça seguia el jove Ez Abde, un extrem de l'Hèrcules que estava tenint una projecció meteòrica a la 2a B. Ara bé, fitxar-lo no va ser feina fàcil. Els alacantins es van negar a negociar ni un cèntim per aquella joia formada al seu planter i que tenia un futur més que prometedor. Al final, l'últim dia de mercat els blaugranes van claudicar i van pagar els dos milions d'euros de la seva clàusula després que Joan Laporta hi donés el vistiplau definitiu. S'enrolava al Barça B, però amb vista al primer equip. No va tenir protagonisme amb Koeman, però sí amb l'interí Sergi i finalment amb Xavi. El tècnic egarenc li ha donat un rol destacat en els dos partits de Lliga que ha dirigit, contra l'Espanyol i contra el Vila-real. Aquest últim, fent-lo sortir de titular.
La infància d'Abdessamad Ezzalzouli (Ez Abde, per als amics) no va ser fàcil. Nascut el 2001 a la localitat marroquina de Beni Mellal, va deixar el seu país conjuntament amb la seva família –és el petit de tres germans– quan tenia set anys per instal·lar-se a Elx, al barri del Carrús, un dels més humils de la capital del Baix Vinalopó. De seguida va començar a jugar a futbol, tot i que no cridaria l'atenció de l'Hèrcules fins als 17 anys, club que el va fitxar mentre Abde jugava a la Segona Regional. Havia de quedar-se al juvenil, però l'Hèrcules el va fer pujar ràpidament cap al filial. I el 2019 s'estrenava amb el primer equip, on no va deixar indiferent ningú. Per això al Rico Pérez es van afanyar a renovar-lo amb una clàusula de rescissió de dos milions.
L'ull de Ramon Planes
Aquí és on entra en escena el Barça. I més concretament, Ramon Planes. El ja exsecretari tècnic, que anteriorment havia treballat a l'Elx, havia estat alertat per un seu amic de la irrupció d'Ez Abde quan tot just havia fet les maletes a l'Hèrcules. Planes va decidir fer diversos desplaçaments per veure'l jugar, i també s'hi va reunir personalment, en un dinar a València, on se'n va enamorar definitivament. "No érem els únics que el volíem fitxar. El Madrid, el Betis i el Llevant també li anaven al darrere, però ens vam encarregar d'assegurar-nos que només volgués venir al Barça", apunten des del Camp Nou, on destaquen que, més enllà de la seva qualitat com a jugador, van quedar "impressionats" pel seu "caràcter i personalitat".
Ara bé, el fitxatge no va ser senzill. Però no tant perquè l'Hèrcules es negués a negociar, sinó pels dubtes que va generar a la cúpula del Barça. "S'ha d'entendre que no és fàcil, en la situació actual, durant una pandèmia, i amb tots els problemes que hi ha hagut amb el fair play financer de la Lliga, fer una aposta com aquesta per un jugador de 2a B", asseguren des de l'àrea esportiva. El fitxatge va estar paralitzat fins a última hora, i es va desencallar, en part, perquè el Barça va acabar venent Ilaix Moriba al Leipzig. En una època de penúries econòmiques, dos milions són molt més que una fortuna.
Al club reconeixen que el mèrit del fitxatge és de Ramon Planes, que va arribar a assumir tota la responsabilitat si l'aposta per Ez Abde no funcionava. De fet, va ser gràcies a una conversa final amb el president Joan Laporta que es va desencallar el fitxatge. Laporta va confiar en Planes, i aquest últim també va rebre el vistiplau dels dos principals executius, el CEO Ferran Reverter i el responsable de l'àrea de futbol, Mateu Alemany. El contracte que li van posar sobre la taula va ser per tres temporades més dues d'opcionals, i una clàusula de 200 milions.
Protagonista per a Xavi
Ez Abde viatjava cap a Barcelona i debutava amb el B cinc dies després jugant l'última mitja hora del duel contra el Nàstic. Però es va haver d'esperar per tenir un lloc al primer equip del Barça. No va entrar en cap convocatòria amb Koeman. En canvi, va estrenar-se amb Sergi Barjuan com a tècnic interí, jugant els últims 10 minuts dels partits contra l'Alabès i el Celta. Ja amb Xavi, jugaria tota la segona part del derbi i seria titular a Vila-real. Només es va perdre el duel contra el Benfica de Champions perquè encara no estava inscrit a Europa.
És un extrem ràpid i esmunyedís, que no destaca pel gol sinó per la velocitat i el dribling. I és que, sense anar més lluny, amb els 131 minuts que ha jugat a Primera ja ha fet 12 retalls, un dels que més a la competició. Els dos milions semblen, de moment, bastant ben invertits.