Laporta es queda sense temps mentre els inversors de l'Espai Barça tensen la corda
En plena tempesta pel cas Negreira i amb els tipus d'interès pels núvols, a la junta blaugrana hi ha membres que demanen alentir o congelar el projecte
BarcelonaEl FC Barcelona afronta hores decisives per saber si l'Espai Barça es durà a terme tal com figurava en els plans de Joan Laporta abans que esclatés el cas Negreira, a mitjans de febrer. El president executiu blaugrana, ferm defensor d'aixecar la reforma integral de l'estadi encara que el club continuï perdent diners i necessitant vendes de patrimoni per equilibrar el seu balanç, celebrarà aquest dijous una reunió de junta per tractar aquest assumpte, que s'ha complicat les últimes setmanes per la pujada dels tipus d'interès i el dany reputacional derivat dels pagaments a l'exvicepresident del Comitè Tècnic d'Àrbitres.
Si, com va publicar l'ARA, abans que els fets es judicialitzessin ja hi va haver inversors que van deixar en suspens la seva participació en l'operació, la denúncia de la Fiscalia i sobretot la investigació de la UEFA ha incrementat la seva inquietud. A través de Goldman Sachs, principal encarregat de col·locar els 1.500 milions d'euros de deute, els prestadors han instat el Barça a situar-se en el pitjor escenari, que no és un altre que ser exclòs de la Lliga de Campions durant una o més temporades. A més, la banca d'inversió nord-americana, principal creditora de l'entitat, vol reunir-se amb Laporta per saber de primera mà detalls sobre els pagaments de més de 7 milions a Enríquez Negreira, en què l'actual mandatari està implicat pel seu primer mandat (2003-2010) i pels quals haurà de declarar en qualitat de testimoni durant la instrucció del cas. Fins ara el dirigent no ha ofert cap roda de premsa per parlar-ne, tot i que sospesa fer-ne una a mitjans d'abril.
Fonts oficials del Barça consultades per l'ARA confirmen la reunió de Laporta amb emissaris de Goldman Sachs per tractar tots els dubtes que el cas Negreira aboca sobre el finançament de l'Espai Barça, però declinen precisar si serà abans o després de la reunió de junta de dijous, en què els directius seran informats de les negociacions per obtenir els diners per abordar el projecte de remodelació del Camp Nou. Entre els membres de la cúpula hi ha partidaris d'alentir el pla d'obres, que preveu un exili a Montjuïc a partir del juny i com a mínim fins a finals del 2024. També n'hi ha que directament posposarien una operació creditícia i patrimonial d'aquesta magnitud fins que el club no sigui capaç de generar prou ingressos ordinaris per ser sostenible sense haver d'activar palanques.
Amb tot, l'escenari més probable és que Laporta rebi la llum verda per tirar endavant l'acord amb Goldman Sachs i JP Morgan, negociar-ne els serrells durant l'abril i traslladar-se a l'estiu. Segons informa SER Catalunya, hi ha un pla B comandat per Key Capital, la banca d'Anas Laghrari: 650 milions a cinc anys amb un 5,5% d'interès, un segon préstec de 666 milions a 35 anys a un 5% d'interès i un tercer crèdit subordinat de 650 milions a 30 anys.
“Ara hem adjudicat les obres i el finançament ja el tenim, però estem estudiant alternatives per millorar-ne les condicions i ens hem donat fins a finals de mes”. Així de contundent es mostrava el dirigent blaugrana en un acte celebrat al Círculo Ecuestre fa 21 dies. Si bé existeix l'asterisc de polir la lletra petita de l'operació de crèdit més enllà d'aquest divendres, el termini del 31 de març té un motiu que està associat a la UEFA. I no pel que pugui concloure sobre el cas Negreira, sinó perquè aquesta és la data límit que fixa perquè els clubs diguin en quin estadi jugaran de local a la Champions la temporada vinent.
Limak, conscient del moment crític, manté l'optimisme
Si la directiva aprova el finançament de l'Espai Barça, el club comunicarà a l'ens europeu que l'equip de Xavi Hernández competirà a l'Estadi Olímpic i Limak, que està molt pendent de tot plegat, podrà iniciar el gruix de les obres aquest estiu. La constructora turca, que ja ha desplaçat 40 professionals a Barcelona, necessita saber que tindrà liquiditat per confirmar el seu desembarcament a la ciutat. Tot i que és conscient del moment crític que viu el projecte aquesta setmana, la companyia manté l'optimisme amb començar els treballs quan toca.
Fins ara, l’agència de qualificació KBRA ha publicat dues possibles estructures de finançament per als 1.500 milions que la directiva de Laporta precisa per a l’Espai Barça. En la primera, prèvia a l'esclat del cas Negreira, es consideraven tres emissions de bons de 500 milions cadascuna. I en la segona, posterior a la publicació de l'escàndol arbitral, cinc emissions de bons i un crèdit bancari de 200 milions. El canvi va provocar que KBRA, que pronosticava que així l’interès del deute s’incrementaria en 200 punts bàsics, devalués la nota del projecte de BBB+ a BBB.
Aquesta informació era pública fins fa uns dies, quan l'agència va explicar que el Barça li havia demanat confidencialitat. Per això no ha transcendit cap més nota relativa a estructures de finançament del projecte. Malgrat aquests gestos que denoten nerviosisme i les informacions que asseguren que Goldman Sachs s'ha despenjat exigint un 10% d'interès per finançar l'Espai Barça, fonts coneixedores de les negociacions afirmen a aquest diari que Laporta i el seu equip continuen esperançats amb tancar l'operació en tres trams per sota del 6%, una forta participació de la banca i amb marge per renegociar les condicions quan el nou estadi estigui a ple rendiment i els mercats siguin menys hostils.