BarcelonaCada matí que la seva intensa agenda permet a Joan Laporta ser a Barcelona esmorza a l'Europa Cafè acompanyat de la seva guàrdia pretoriana. A l'hivern acostumen a entaular-se al gran sofà de pell marró que hi ha a dins, sota la vigilància del quadre d'un xef, però durant l'estiu i ara, que la tardor ha arribat amb ganes d'eternitzar el bon temps, es posen a la taula de fusta més visible de la terrassa que hi ha al xamfrà entre l'avinguda Diagonal i el carrer Villarroel. "Els esmorzars de l'Europa Cafè s'han convertit en reunions de poder i un lloc on fer la pilota al president", sentència a l'ARA una font propera a Laporta que coneix de primera mà les dinàmiques d'aquests esmorzars.
"Diverses persones que han anat a aquestes reunions durant els últims anys han acabat entrant al Barça en l'actual mandat. Hi van els que donen sempre la raó a Laporta", explica la mateixa persona. "El cas més evident és el de l'Enric Masip (llegenda del Barça d'handbol que el 2021 va entrar al gabinet de presidència)", concreta. No hi van sempre els mateixos, però alguns dels més habituals durant els últims anys han estat el mateix Masip, Xavier Arbós (soci de Laporta en el bufet d'advocats), Xavier Laporta (el seu germà), Rafa Yuste (el vicepresident esportiu blaugrana), Jesús Angoy (exporter del Barça, gendre de Johan Cruyff i un habitual de la llotja del Camp Nou i l'Estadi Lluís Companys), José V. Madolell (amic de Laporta que té una filla a la comissió social del club, Maila Madolell) i Gabriel Cid (membre de la comissió social del Barça). Aquests dos últims són especialment actius a les xarxes socials.
També hi apareixen, a vegades, personalitats destacades del poder català com Lluís Prenafeta, empresari i polític que va ser la mà dreta de Jordi Pujol durant els seus inicis com a president de la Generalitat de Catalunya. L'Europa Cafè —o el Cafè Europa, tal com alguns l'anomenen col·loquialment— té un obrador de bagels i a l'hora d'esmorzar és un lloc que imanta els treballadors de les oficines dels voltants de la plaça Francesc Macià. Precisament, el principal motiu que fa que Laporta triï aquest lloc és perquè està molt a prop de la seu del despatx d'advocats Laporta & Arbós, ubicada a l'avinguda Diagonal 469. "En aquests esmorzars, bàsicament es parla de la vida, poques decisions importants per al Barça s'han pres allà", apunta una persona que hi va participar en el passat.
Prèviament, Laporta i els seus homes de confiança anaven a esmorzar al Daps, un establiment destacat de l'univers barceloní durant l'inici del segle XXI que estava ubicat en el mateix local que l'Europa Cafè i que va tancar el 2017. I és que aquestes trobades matutines se celebraven abans que Laporta fos president del Barça per primera vegada el 2003 i es van seguir celebrant durant els 11 anys, del 2010 al 2021, que el dirigent no va ser a la llotja blaugrana una vegada va finalitzar el seu primer mandat. Abans del Daps, el lloc escollit era el Piper's Tavern, al xamfrà entre Buenos Aires i Villarroel, un indret habitual de periodistes com Joaquim Maria Puyal que recentment ha abaixat la persiana.
Els llocs de trobada dels altres presidents
L'Europa Cafè, el Daps i el Piper's han estat fins ara els llocs de trobada de Laporta com a president del Barça. Però els altres mandataris blaugranes també han tingut els seus espais de reunions habituals. Sandro Rosell convidava periodistes a la seva casa del carrer Déu i Mata de Barcelona i els sopars s'allargaven fins a altes hores de la nit. "Fins i tot tenia un cambrer propi", informa el periodista Frederic Porta. "Aquell espai es coneixia com la bodeguilla, en referència a la bodeguilla de Felipe González, on es reunia amb els periodistes quan vivia a la Moncloa", afegeix.
Joan Gaspart, per la seva banda, feia servir l'Hotel Avenida Palace de la Gran Via, fins fa poc de la seva propietat, com si fos un annex dels despatxos del Barça. De fet, durant els últims anys encara ha citat allà periodistes que l'han volgut entrevistar per assumptes relacionats amb el club blaugrana. "En aquest hotel hi va passar Alfredo Di Stéfano les seves primeres setmanes a Barcelona. Així que aquest indret és la gènesi del cas Di Stéfano", rememora Porta. Entre altres hostes il·lustres, a l'Hotel Avenida Palace hi van dormir els Beatles en la seva única visita a Barcelona.
Josep Lluís Núñez també utilitzava un espai de la seva propietat per organitzar trobades relacionades amb el Barça. En el seu cas, era l'últim pis de les oficines de Núñez i Navarro del carrer Urgell. "Progressivament, des que el Barça va marxar a les Corts, s'ha anat deslligant del centre de Barcelona i d'aquells llocs que van ser tan importants per a la història del Barça en els seus inicis, com Canaletes, el Torino o l'Oro del Rhin", recorda Porta.