Barça

1.400 milions abans del 2032: els préstecs que llastaran el Barça

El club blaugrana ha de retornar 613,5 milions d'euros del finançament de l'Espai Barça abans del 30 de juny del 2028

Joan Laporta amb altres membres de la seva junta directiva a la llotja del Barça-Rayo Vallecano.
22/05/2024
4 min

BarcelonaMentre en el present Xavi Hernández protagonitza el paper de l'entrenador de Schrödinger i Hisenda posa la lupa en el passat per investigar l'aval que va fer president Laporta, el Barça té a l'horitzó haver de tornar 613,5 milions d'euros del finançament de l'Espai Barça (122,5 d'emissions de bons i 491 de préstecs de bancs) abans del 30 de juny del 2028. Els experts consultats per l'ARA veuen molt improbable aconseguir-ho.

"Els venciments tothom té clar que el club no els podrà afrontar. Quan arribin es refinançarà", assegura a l'ARA David Valero Carreras, expert en finances del futbol. "No es podrà tornar i la junta directiva de Laporta ja n'era conscient quan va firmar-ho. En operacions corporatives és força freqüent aquesta maniobra per guanyar temps i oxigen", expressa, per la seva banda, un professional del sector de l'empresa vinculat al Barça. La mateixa opinió aporta un exdirectiu de Laporta: "El refinançament serà la solució".

Fins a la data del primer venciment queden quatre exercicis. És a dir, per tornar els diners el club blaugrana hauria de tenir un excedent de caixa d'uns 150 milions anuals que destinés exclusivament a aquesta partida (mentrestant, ni pensar en Haaland ni en qualsevol altre futbolista de primera línia); una quimera en una etapa en què el negoci ordinari segueix comportant pèrdues notables. De fet, el sector considera que el mercat ara està millor que quan el Barça va firmar l'operació per reformar l'estadi fa un any i que, en lloc de l'interès superior al 6% dels bons que ha de retornar abans de quatre anys, podria aconseguir-ne un d'entre el 4 i el 5% si el ràting BBB no es modifica.

Les diverses classes de bons del fons de titulització de l'Espai Barça, segons la CNMV.
L'explicació dels deutes del finançament de l'Espai Barça que hi ha a la memòria del club de l'exercici 2022-2023.

"A l'ambient ara es respira que els tipus baixaran abans de final d'any. Així que un refinançament el 2025 o el 2026 seria positiu per al Barça", afirma Valero Carreras. De fet, quan va firmar el contracte la junta de Laporta ja es va reservar l'opció de refinançar en un futur els dos primers trams de bons (el primer és el que finalitza el 2028 i el segon, el 2032).

Reducció dràstica de les despeses

D'altra banda, el professional pertanyent al sector de l'empresa vinculat al Barça marca el full de ruta que, segons ell, hauria de seguir el club per millorar la situació: "Refinançament, reducció dràstica de les despeses i, on no s'arribi, obtenció de plusvàlues amb vendes de jugadors". Pel que fa al refinançament, veu un contratemps de cara a aconseguir millors condicions que les actuals: que no es compleixin les previsions que es van fer sobre la remodelació del Camp Nou. De moment, la data de retorn a l'estadi per jugar-hi partits ja s'ha ajornat fins, com a mínim, al gener, dos mesos més tard del que va anunciar inicialment la junta.

En aquesta anàlisi ens estem centrant en l'horitzó del 2028 perquè serà la primera sotragada del préstec del finançament de l'Espai Barça, però la tensió financera continuarà durant els anys posteriors. El 2030 el club blaugrana haurà de retornar pel concepte dels bons 246,5 milions, i el 2032, 266,5 milions. A més, el 2031 haurà de fer front a 267,4 milions que pertanyen al refinançament del deute de 595 milions que la junta de Laporta va demanar a Goldman Sachs el 2021 poc després de guanyar les eleccions. Així, entre el 2028 i el 2032 el Barça haurà de retornar un total de 1.393,9 milions entre el finançament de l'Espai Barça i el refinançament del préstec de Goldman Sachs.

Fragment de la memòria 2022-2023 del Barça que explica els diners que haurà de retornar el Barça del préstec de Goldman Sachs el 2031.

Un empobriment silenciós

Algunes veus de l'entorn veuen que aquesta situació d'escanyament conduirà el club de manera irremeiable cap a una societat anònima esportiva (SAD). En canvi, altres opinen que les conseqüències seran diferents. "Estic cansat de la campanya que parla sobre la possibilitat d'implementar el model Bayern al Barça. Aquí és inaplicable i es ven com un model híbrid quan és una SAD en tota regla", assegura Valero Carreras. "Tenim infinits exemples de SAD mal gestionades. Qui pensi que t'assegura una bona governança és que no en té ni idea", afegeix.

"No poder tornar aquests diners no hauria de comportar convertir-se en una SAD, però sí que comportarà un empobriment silenciós del club", diu el professional del sector de l'empresa vinculat al Barça. "És un peix que es mossega la cua. Comporta que no puguis fitxar jugadors de primer nivell, un fet que probablement t'impedirà aconseguir grans resultats esportius, el qual pot suposar una disminució del valor de la marca Barça i que els teus patrocinadors posin menys diners. Si seguim amb el desconcert actual i els cops de volant, estem davant de 10 anys d'empobriment", analitza.

El nou Camp Nou, si es compleixen les previsions, estarà 100% operatiu a partir de l'estiu del 2026. Aquesta data és clau des del punt de vista financer. Aleshores, finalitzarà la carència per començar a retornar el capital del préstec del finançament de l'Espai Barça. L'empresa Legends va calcular que l'estadi remodelat generarà 346 milions anuals, dels quals els primers 100 seran ingressos per al Barça. La resta anirà destinada a la vintena de fons d'inversió que estan permetent les obres des del punt de vista financer.

Un crèdit de 100 milions per complir les obligacions diàries

Mentrestant, la junta de Laporta treballa per quadrar els números abans del 30 de juny d'enguany. L'objectiu depèn del fet que múltiples fets tinguin lloc les setmanes anteriors a aquesta data: firmar un nou contracte amb Nike fins al 2038 (a comptar des del 2028, quan acabava el contracte actual) amb una prima de firma de 100 milions; que un o més inversors es facin càrrec dels 100 milions de l'impagament de Libero a Barça Media, i aconseguir la venda d'un o dos futbolistes. A més, segons va avançar La Vanguardia i ha pogut confirmar l'ARA, el Barça estudia demanar un crèdit de 100 milions per poder afrontar les obligacions diàries a causa que les pèrdues ordinàries se situaran entre els 50 i els 100 milions al tancament de l'exercici.

stats