Barça

La viabilitat del Barça, condicionada per la guerra entre Tebas i Florentino

La junta blaugrana pot decidir aquest dimarts adherir-se al fons CVC a canvi de 270 milions d'euros

Laporta i la gestió  de la vergonya
30/05/2022
4 min

BarcelonaTancada la competició i repartits tots els títols, l'únic al·licient futbolístic fins que torni a rodar la pilota és saber com quedaran els equips de cara a la temporada vinent. Fa mesos que es treballa als despatxos dels clubs, amb el màxim de silenci possible, i ara arriba l'hora de posar totes les cartes damunt de la taula. Però, perquè tota la llista de desitjos sigui realitat, cal tenir la caixa forta ben plena. I aquest és, precisament, el gran problema d'entitats com el Barça, que viuen asfixiades econòmicament des que va arribar la pandèmia. Només la capacitat d'activar les "palanques", com va dir el president Joan Laporta, pot permetre que el Barça es reforci aquest estiu i elabori un equip prou solvent per competir en tots els fronts que tindrà oberts a partir de mitjans d'agost: la Lliga, la Copa, la Supercopa i, esclar, la Champions.

El president executiu blaugrana havia ideat un gran cop d'efecte per a aquest estiu, venent un percentatge de BLM o dels drets audiovisuals que ja estan en possessió de l'entitat. Però, tal com va explicar l'ARA, els contractes són extremadament complexos i la lletra petita ha acabat frenant les operacions. No vol dir que s'hagin aturat, sinó que les vendes aniran més lentes i, per tant, s'haurà d'esperar per aconseguir liquiditat a través d'aquesta via. Així, l'única "palanca" que hi ha a l'abast, ara mateix, és fer el que ja van fer la majoria de clubs l'estiu passat: la venda del 10% dels drets de televisió amb el fons d'inversió CVC, que permetria ingressar 270 milions d'una tacada sense la necessitat d'ampliar el deute.

Laporta s'havia oposat fins ara a firmar aquest acord, però la realitat econòmica està portant el club al límit, per la qual cosa tot sembla abocat a fer-lo canviar de parer i acceptar els diners. No només per poder fitxar a l'estiu, sinó per a una cosa tan elemental com tancar els números a final de temporada. La viabilitat de la institució està en joc. En aquest sentit, i després de rebre diverses pressions internes perquè canviï de parer i se signi l'acord, aquest dimarts es pot prendre definitivament la decisió en la reunió de la junta directiva. Si finalment hi ha llum verda, el següent pas seria convocar una assemblea extraordinària per ratificar la decisió. Aquesta assemblea seria en format telemàtic, el mateix que ja es va fer servir al desembre per aprovar el finançament de l'Espai Barça.

Ara bé, que el Barça decideixi signar l'acord no implica que, automàticament, solucioni part dels seus problemes. I és que la Lliga té reservat un dret de veto i pot arribar a frenar l'operació. "El pacte amb CVC deixa clar que cap institució pot negociar directament amb aquest fons, tot i que deixa oberta la possibilitat que algun altre club s'hi afegeixi sempre que sigui en les mateixes condicions i que compti amb l'aprovació de la Lliga", deia Óscar Mayo, director general executiu de la patronal, en una entrevista a As. El Barça havia intentat, sense èxit, variar els percentatges de l'acord i poder destinar més d'un 15% del que ingressi a fitxatges i salaris esportius. Però la Lliga, com advertia Mayo, ha estat inflexible.

De totes maneres, l'acord entre el Barça i CVC que s'ha estat perfilant els últims mesos no és exactament el mateix que van signar la resta de clubs. Per exemple, els diners no computarien com a deute sinó com a ingrés. Aquesta dada és doblement important, perquè suposaria un impacte positiu per als comptes d'aquesta temporada i, de retruc, permetria eixugar part del desequilibri amb el límit salarial –a més dels diners que s'hi poden destinar directament, per conveni–. Aquest truc és el que genera més controvèrsia i el que pot provocar el malestar dels altres equips de la patronal. "Tothom va haver de passar per l'adreçador amb unes condicions concretes. És normal que si un club, per més que es digui Barça, les vol canviar, els altres no hi estiguin d'acord", apunta un alt executiu de la Lliga. Aquesta font admet que algunes entitats, de les quals no vol dir el nom, ja s'han posat en contacte amb la patronal per demanar explicacions sobre aquest acord.

Tebas ha promès suport al Barça si firma amb CVC

El president de la Lliga, Javier Tebas, és un dels que més ha pressionat perquè el Barça s'adhereixi al pacte. Ja ho va fer l'estiu passat, quan estava en joc la continuïtat de Leo Messi al club blaugrana. Segons apunten des del Camp Nou, Tebas ha vingut a dir a Laporta que si el Barça signava amb CVC, encara que fos retocant la lletra petita, ell lideraria la campanya a favor del sí. Però des de la patronal insisteixen a dir que la resta de clubs tenen l'última paraula: "I no n'hi hauria prou amb majoria simple, hauria de ser una majoria qualificada, com a mínim de 2/3 dels vots favorables".

Enmig d'aquesta polèmica apareix també un altre nom, el de Florentino Pérez. El president del Reial Madrid, impulsor de la Superlliga, es va oposar des del primer moment a signar l'acord amb CVC. Florentino, amb els seus arguments, va aconseguir arrossegar el Barça cap al no, malgrat que hi havia la continuïtat de Messi en joc. L'altre club que també s'hi va oposar va ser l'Athletic Club. Si finalment la directiva blaugrana vota a favor de l'acord i l'assemblea de socis la ratifica, és d'esperar una campanya opositora per part del president blanc –i dels seus poderosos tentacles– per evitar que la patronal acabi validant la decisió. La partida encara no s'ha acabat i és més complicada del que sembla. No hi ha cap solució ideal a l'agonia econòmica del Barça. I la que de llarg està més treballada (CVC) està molt condicionada pel conflicte obert entre Tebas i Florentino. A qui s'acabarà abraçant Laporta perquè el club que presideix pugui ser viable?

stats